Každopádně strom, na kterém lusky s kakaovými boby v tropech dozrávají, je sám o sobě velmi zajímavý. Má velké lesklé listy, které jsou v mládí červené a stářím zelenají. A všechny nás přežívá, jeho stáří totiž může přesahovat více než 200 let! To však pouze ve volné přírodě, kde je také až třikrát vyšší než na kakaových plantážích, kde dorůstá zhruba šesti metrů. Protože roste ve vlhkých tropech, bývají na jeho kůře porosty mechů a lišejníků a občas i malé orchideje. Kvete malými voskovými růžovými kvítky nebo bílými pětičetnými květenstvími, které rostou na kmeni či starších větvích. Jen malé procento květů dozrává v hnědavé či zelené lusky s plody. Strom plodí od pátého roku přibližně 25 let, pak je produkce kakaových bobů stále nižší.
Pikantní kakao
Aztékové nazývali nápoj z kakaových bobů čokolatl a velice si ho cenili, dokonce bylo jeho požívání výsadou krále Montezumy a aztécké šlechty. Nám by ale asi moc nechutnal. Připravoval se totiž ze syrových kakaových bobů, červené papriky a nejrůznějších bylin. Aztékové tvrdili, že působí jako silné afrodisiakum. I dnes se v Jižní Americe připravují "čokolády" s chilli nebo s pepřem.
Prvním Evropanem, který se s kakaem seznámil, byl Kryštof Kolumbus, když v roce 1502 na své čtvrté a poslední cestě do Ameriky blízko Hondurasu potkal velkou kánoi plnou kakaových bobů. Do Evropy však toto zboží přivezl až španělský dobyvatel Hernando Cortéz o 20 let později.
Ve Starém světě zdomácnělo kakao od první poloviny 17. století v podobě sladkého nápoje i tabulkové čokolády. Největšími dnešními světovými vývozci kakaa jsou Nigérie, Ghana a Brazílie.
Kakao je na srdce
Kakao se vyrábí z kakaových bobů, které se nejprve kvasí, poté praží a nakonec drtí. V tmavě hnědém prášku je skrytá celá plejáda vitamínů a minerálů významných pro náš organismus. Je to například riboflamin (B2), který mimo jiné podporuje buněčné dýchání, růst a příznivě ovlivňuje kožní změny. Vitamín D je zas nutný pro dostatečné vstřebávání vápníku, ovlivňuje příznivě rovnováhu vápníku a fosforu, a tedy i tvorbu kostí a zubů. Významný je také obsah hořčíku, mědi a vápníku.
Ukázalo se rovněž, že kakaové boby obsahují značné množství antioxidantů flavonoidů, které mají vliv na ochablé lidské cévy a zpomalují stárnutí. V kakau se jich skrývá dokonce víc než v červeném víně, a mohou tedy hrát významnou roli v prevenci onemocnění srdce.
Tak to vidíte, šálek horkého kakaa nebo kousek čokolády může být zdraví prospěšnou lahůdkou.