Zákaznický magazín COOP
 Číslo 5/2008
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Kakao, nápoj bohů
*I pejskové a kočičky
slaví vánoce

*Ryba umí příjemně
překvapit

*Den s... Otakarem
Zámečníkem, pražským
orlojníkem

*Hledáme Tvář COOP
Tuty a COOP Tip 2008

*Recepty našich čtenářů
*Proč se tak jmenují?
Vítějeves

*Slovenský koutek
*Parní hrnce a trouby:
opomíjení pomocníci


*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Kakao, nápoj bohů
Jako mnoho jiných pochutin, bez kterých si už život vůbec neumíme představit, pochází i kakao z druhé strany zeměkoule. Vědci se nemohou dohodnout, zda je jeho domovem údolí Amazonky, povodí Orinoka či Střední Amerika. To nám však může být jedno.

kakao

Každopádně strom, na kterém lusky s kakaovými boby v tropech dozrávají, je sám o sobě velmi zajímavý. Má velké lesklé listy, které jsou v mládí červené a stářím zelenají. A všechny nás přežívá, jeho stáří totiž může přesahovat více než 200 let! To však pouze ve volné přírodě, kde je také až třikrát vyšší než na kakaových plantážích, kde dorůstá zhruba šesti metrů. Protože roste ve vlhkých tropech, bývají na jeho kůře porosty mechů a lišejníků a občas i malé orchideje. Kvete malými voskovými růžovými kvítky nebo bílými pětičetnými květenstvími, které rostou na kmeni či starších větvích. Jen malé procento květů dozrává v hnědavé či zelené lusky s plody. Strom plodí od pátého roku přibližně 25 let, pak je produkce kakaových bobů stále nižší.

kakaové boby

Pikantní kakao
Aztékové nazývali nápoj z kakaových bobů čokolatl a velice si ho cenili, dokonce bylo jeho požívání výsadou krále Montezumy a aztécké šlechty. Nám by ale asi moc nechutnal. Připravoval se totiž ze syrových kakaových bobů, červené papriky a nejrůznějších bylin. Aztékové tvrdili, že působí jako silné afrodisiakum. I dnes se v Jižní Americe připravují "čokolády" s chilli nebo s pepřem.

Prvním Evropanem, který se s kakaem seznámil, byl Kryštof Kolumbus, když v roce 1502 na své čtvrté a poslední cestě do Ameriky blízko Hondurasu potkal velkou kánoi plnou kakaových bobů. Do Evropy však toto zboží přivezl až španělský dobyvatel Hernando Cortéz o 20 let později.

kakaové lusky na stromě

Ve Starém světě zdomácnělo kakao od první poloviny 17. století v podobě sladkého nápoje i tabulkové čokolády. Největšími dnešními světovými vývozci kakaa jsou Nigérie, Ghana a Brazílie.

Kakao je na srdce
Kakao se vyrábí z kakaových bobů, které se nejprve kvasí, poté praží a nakonec drtí. V tmavě hnědém prášku je skrytá celá plejáda vitamínů a minerálů významných pro náš organismus. Je to například riboflamin (B2), který mimo jiné podporuje buněčné dýchání, růst a příznivě ovlivňuje kožní změny. Vitamín D je zas nutný pro dostatečné vstřebávání vápníku, ovlivňuje příznivě rovnováhu vápníku a fosforu, a tedy i tvorbu kostí a zubů. Významný je také obsah hořčíku, mědi a vápníku.

řez kakaovým luskem

Ukázalo se rovněž, že kakaové boby obsahují značné množství antioxidantů flavonoidů, které mají vliv na ochablé lidské cévy a zpomalují stárnutí. V kakau se jich skrývá dokonce víc než v červeném víně, a mohou tedy hrát významnou roli v prevenci onemocnění srdce.

Tak to vidíte, šálek horkého kakaa nebo kousek čokolády může být zdraví prospěšnou lahůdkou.

(koř)

Jak se dělá čokoláda

Kakaové boby se nejdříve vylupují a suší, následně praží, drtí a zbavují slupek. Mletím se jádra mění v řídkou kaši, která obsahuje velké množství kakaového másla žluté barvy. Toto máslo se postupně odděluje od zbylé hmoty, která se zpracovává na hnědý kakaový prášek. V hnětacím stroji se poté kakaová hmota znovu smísí s kakaovým máslem, přidá se cukr a další přísady a vše se provzdušňuje a zušlechťuje tepelným zpracováním a přetvořením do čokoládových tabulek, tyčinek, hrudek apod.

Pomerančové kakao
1 žloutek, 400 ml mléka Ranko, 2 pomeranče, 4 lžíce cukru, 2 lžíce kakaa COOP Premium, 125 ml smetany Ranko

pomerančové kakao

Pomeranče omyjeme horkou vodou a kůru nastrouháme na jemném struhadle, poté vymačkáme šťávu. Mléko dáme do hrnce a přivedeme k varu. Kakao rozmícháme se smetanou a přilijeme k mléku. Necháme pár minut přejít varem.

Žloutek rozkvedláme s cukrem a pomerančovou šťávou. Postupně přiléváme do horkého kakaa a odstavíme z plotny. Horký nápoj nalijeme do šálků a zdobíme strouhanou pomerančovou kůrou.

Čokoládové košíčky
Těsto: 140 g tuku, 70 g cukru, 210 g hladké mouky, 40 g ořechů, 50 g strouhané čokolády na vaření, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, citrónová kůra, 30 g kakaa COOP Premium
Krém: 250 g másla, 50 g kakaa COOP Premium, 1 plechovka zahuštěného slazeného mléka Ranko, rum
Poleva: 100 g čokolády na vaření, 100 g ztuženého tuku
Ozdoba: sekané mandle, oříšky, barevná rýže, lentilky...

čokoládové košíčky

Čokoládu nastrouháme. Mouku prosejeme. Vmícháme do ní ořechy, čokoládu, citrónovou kůru, kakao a vanilkový cukr. Pak přidáme změklý tuk s vejci a vypracujeme hladké těsto. Formičky ve tvaru košíčků podle potřeby vymažeme tukem a vtlačíme do nich kousky těsta a vymačkáme. Košíčky vložíme na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Mezitím si připravíme krém. Máslo utřeme s kakaem a postupně do něj zašleháváme mléko. Dochutíme rumem.

Upečené a vychladlé košíčky vyklopíme z formiček a naplníme čokoládovým krémem. Na chladném místě je necháme ztuhnout. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření a tuk. Polevu necháme trochu zchladnout. Košíčky přelijeme čokoládovou polevou a zdobíme podle fantazie mandlemi, ořechy, barevnou rýží či lentilkami.


© 2001 – 2008 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

Zákaznický magazín 5/2008

 Starší vydání
Zákaznický magazín 4/2008
4/2008

Zákaznický magazín 3/2008
3/2008