Pro ty, kteří sázejí na vepřovou pečeni, se sluší připomenout, že obsahují až dvacet procent plnohodnotných bílkovin. To znamená, že jejich maso je srovnatelné s masem teplokrevných zvířat. Jsou v něm nenasycené mastné kyseliny, které podporují vývoj mozku a činnost nervové soustavy. Z minerálních látek obsažených v rybím mase můžeme jako nejdůležitější zmínit vápník, fosfor, draslík, ze stopových prvků železo, zinek, jód a fluor. V rybím mase jsou i vitamíny skupiny A a B. Také vitamínu D obsahují zejména tučné mořské ryby chvályhodné množství.
Čerstvé ryby bychom měli jíst alespoň dvakrát týdně. Samozřejmě i jejich úprava se může podepsat na tom, zda budeme mít na talíři skutečně zdravý pokrm. Smažená ryba dietologům nevoní, ale pokud není jediným způsobem, jak ryby konzumujete, určitě nad ní občas i oni zamhouří oko. A jistě zlomili hůl i nad tím, že smažený kapr u nás vládne štědrovečernímu stolu. Ale na druhé straně, proč vlastně nezkusit něco jiného? A když už ne na Štědrý večer, tak třeba v dalších svátečních dnech.
Plněná štika
1 štika, 200 g žampionů, 4 sladkokyselé okurky, sardelová pasta, citrón, mouka na obalení, 50 g másla
Rybu vyčistíme, odstraníme šupiny, zakapeme citrónem, potřeme zvenku i zevnitř solí a necháme 60 minut odležet. Poté vnitřek potřeme sardelovou pastou, naplníme žampiony a okurkou, opatrně obalíme moukou a vložíme do pekáče s rozehřátým máslem. Při 220°C pečeme asi 10 minut, potom teplotu snížíme na 190°C a dopékáme zhruba 20 – 30 minut.
Smažené filé v těstíčku
4 porce filé, 4 vejce, 8 lžic hladké mouky, 8 lžic mléka, 100 g strouhaného sýra, 50 g šunky nebo anglické slaniny, mouka, sůl
Z vajec rozšlehaných s mlékem, prosáté mouky a nastrouhaného sýra připravíme těstíčko, do kterého zamícháme na velmi drobné kostičky nakrájenou šunku nebo slaninu. Do těstíčka namáčíme jednotlivé porce a zvolna je smažíme v rozpáleném tuku do světle nazlátlé barvy. Po usmažení ihned podáváme.
Losos s bylinkami
4 porce lososa, 1 kysaná smetana, 2 lžíce másla, 1 malá cibule, 2 lžíce čerstvého nebo mraženého sekaného kopru, 1 lžička tymiánu, sůl, pepř
Smícháme rozpuštěné máslo, kysanou smetanu, najemno nakrájenou cibuli, kopr, tymián, osolíme, opepříme. Rybí porce osolíme, opepříme a vložíme do pekáče vymazaného máslem. Zalijeme připravenou směsí a zapékáme v předehřáté troubě 12–15 minut při 220°C.