Zákaznický magazín COOP
 Číslo 5/2008
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Kakao, nápoj bohů
*I pejskové a kočičky
slaví vánoce

*Ryba umí příjemně
překvapit

*Den s... Otakarem
Zámečníkem, pražským
orlojníkem

*Hledáme Tvář COOP
Tuty a COOP Tip 2008

*Recepty našich čtenářů
*Proč se tak jmenují?
Vítějeves

*Slovenský koutek
*Parní hrnce a trouby:
opomíjení pomocníci


*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Ryba umí příjemně překvapit
I když proti době před nějakými dvaceti třiceti lety se ryby objevují na našem jídelníčku přece jen častěji, pořád ještě nezískaly takovou oblibu, jakou si zaslouží. Přitom skýtají nepřeberné možnosti úpravy a navíc jsou opravdu zdravé!

ryby

Pro ty, kteří sázejí na vepřovou pečeni, se sluší připomenout, že obsahují až dvacet procent plnohodnotných bílkovin. To znamená, že jejich maso je srovnatelné s masem teplokrevných zvířat. Jsou v něm nenasycené mastné kyseliny, které podporují vývoj mozku a činnost nervové soustavy. Z minerálních látek obsažených v rybím mase můžeme jako nejdůležitější zmínit vápník, fosfor, draslík, ze stopových prvků železo, zinek, jód a fluor. V rybím mase jsou i vitamíny skupiny A a B. Také vitamínu D obsahují zejména tučné mořské ryby chvályhodné množství.

Čerstvé ryby bychom měli jíst alespoň dvakrát týdně. Samozřejmě i jejich úprava se může podepsat na tom, zda budeme mít na talíři skutečně zdravý pokrm. Smažená ryba dietologům nevoní, ale pokud není jediným způsobem, jak ryby konzumujete, určitě nad ní občas i oni zamhouří oko. A jistě zlomili hůl i nad tím, že smažený kapr u nás vládne štědrovečernímu stolu. Ale na druhé straně, proč vlastně nezkusit něco jiného? A když už ne na Štědrý večer, tak třeba v dalších svátečních dnech.

Plněná štika
1 štika, 200 g žampionů, 4 sladkokyselé okurky, sardelová pasta, citrón, mouka na obalení, 50 g másla

plněná štika

Rybu vyčistíme, odstraníme šupiny, zakapeme citrónem, potřeme zvenku i zevnitř solí a necháme 60 minut odležet. Poté vnitřek potřeme sardelovou pastou, naplníme žampiony a okurkou, opatrně obalíme moukou a vložíme do pekáče s rozehřátým máslem. Při 220°C pečeme asi 10 minut, potom teplotu snížíme na 190°C a dopékáme zhruba 20 – 30 minut.

Smažené filé v těstíčku
4 porce filé, 4 vejce, 8 lžic hladké mouky, 8 lžic mléka, 100 g strouhaného sýra, 50 g šunky nebo anglické slaniny, mouka, sůl

smažené filé

Z vajec rozšlehaných s mlékem, prosáté mouky a nastrouhaného sýra připravíme těstíčko, do kterého zamícháme na velmi drobné kostičky nakrájenou šunku nebo slaninu. Do těstíčka namáčíme jednotlivé porce a zvolna je smažíme v rozpáleném tuku do světle nazlátlé barvy. Po usmažení ihned podáváme.

Losos s bylinkami
4 porce lososa, 1 kysaná smetana, 2 lžíce másla, 1 malá cibule, 2 lžíce čerstvého nebo mraženého sekaného kopru, 1 lžička tymiánu, sůl, pepř

losos s bylinkami

Smícháme rozpuštěné máslo, kysanou smetanu, najemno nakrájenou cibuli, kopr, tymián, osolíme, opepříme. Rybí porce osolíme, opepříme a vložíme do pekáče vymazaného máslem. Zalijeme připravenou směsí a zapékáme v předehřáté troubě 12–15 minut při 220°C.


© 2001 – 2008 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

Zákaznický magazín 5/2008

 Starší vydání
Zákaznický magazín 4/2008
4/2008

Zákaznický magazín 3/2008
3/2008