Hrnec, nebo trouba?
Začnete-li uvažovat o domácím vaření v páře, musíte se nejdříve rozhodnout mezi parním hrncem a parní troubou. Parní hrnce jsou poměrně levné, oproti troubám nenabízejí příliš velký komfort a nejsou tak elegantní. Z testu však odcházejí jako jejich rovnocenní partneři.
Parní hrnce se skládají ze základny s topným tělesem, do které se nalije voda, z napařovacích perforovaných nádob pro přípravu zeleniny, masa, knedlíků a tak dále. Polévky, omáčky, rýže, těstoviny, nákypy se připravují v nádobách bez otvorů, které se vkládají do těch perforovaných; nádoby bez otvorů slouží i pro ohřívání pokrmů. Důležitou součástí hrnců je sběrná nádobka, do které odtéká zkondenzovaná pára s extrakty ze surovin; šťávičkou se hotové pokrmy přelévají až na talířích.
Parní trouby se oproti hrncům jednodušeji obsluhují i čistí, na druhou stranu ale mají vyšší spotřebu proudu. A základní vybavení obsahuje podivuhodně málo příslušenství. Pro nasycení více žaludků je zapotřebí další příslušenství dokoupit, pokud to ovšem je u toho kterého modelu vůbec možné.
Tipy
Návod k užívání: Požádejte prodávajícího o nahlédnutí do návodu. Je srozumitelný? Je návodný? Uvádí konkrétní časové a váhové údaje pro vaření? Ideální je, je-li součástí výrobku i receptář pro vaření v páře.
Čas vaření v páře: Příprava pokrmů v páře si žádá o něco delší čas než při klasickém vaření; například rýže cca 30 minut, květák 15 – 20 minut, kuřecí prsa 30 – 40 minut. Časy uváděné v návodech berte spíše jako orientační, v počátcích vaření raději stav přípravy pokrmů sem tam zkontrolujte.
Experimentujte: Začněte s jednoduchými pokrmy. Jedině tak poznáte chod přístroje a naučíte se technice vaření v páře. A protože doporučení výrobců jsou většinou dost kusá, pusťte se do vlastního zkoušení. V hrnci a troubě můžete jídlo nejenom připravovat, ale i rozmrazovat a ohřívat.
Čištění: Dodržujte pokyny výrobců a hlavně – nezapomínejte na pravidelné odvápňování! Dojde-li například po přípravě mrkve či červených paprik ke zbarvení umělohmotných nádob, pomůže houbička s pár kapkami oleje.