Zákaznický magazín COOP
 Číslo 5/2008
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Kakao, nápoj bohů
*I pejskové a kočičky
slaví vánoce

*Ryba umí příjemně
překvapit

*Den s... Otakarem
Zámečníkem, pražským
orlojníkem

*Hledáme Tvář COOP
Tuty a COOP Tip 2008

*Recepty našich čtenářů
*Proč se tak jmenují?
Vítějeves

*Slovenský koutek
*Parní hrnce a trouby:
opomíjení pomocníci


*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Parní hrnce a trouby: opomíjení pomocníci
Když se vaří v páře, odborníci přes výživu souhlasně pokyvují hlavami. Pára, ač se to nezdá, je na přípravu pokrmů téměř expertem. Hravě zvládá zeleninu a ovoce, drůbež a ryby, potíž jí nečiní hovězí, vepřové, telecí, troufne si na rýži, těstoviny, obiloviny, různé nákypy, dokonce i na vajíčka... Aroma, vitamíny, minerální látky zůstanou maximálně zachovány. Nic se nepřipaluje, nic se nemusí míchat, pokrmy se nerozpadají, zachovávají si svůj tvar. estetický zážitek pro oči, potěšení pro žaludek...

parní hrnec

Hrnec, nebo trouba?
Začnete-li uvažovat o domácím vaření v páře, musíte se nejdříve rozhodnout mezi parním hrncem a parní troubou. Parní hrnce jsou poměrně levné, oproti troubám nenabízejí příliš velký komfort a nejsou tak elegantní. Z testu však odcházejí jako jejich rovnocenní partneři.

Parní hrnce se skládají ze základny s topným tělesem, do které se nalije voda, z napařovacích perforovaných nádob pro přípravu zeleniny, masa, knedlíků a tak dále. Polévky, omáčky, rýže, těstoviny, nákypy se připravují v nádobách bez otvorů, které se vkládají do těch perforovaných; nádoby bez otvorů slouží i pro ohřívání pokrmů. Důležitou součástí hrnců je sběrná nádobka, do které odtéká zkondenzovaná pára s extrakty ze surovin; šťávičkou se hotové pokrmy přelévají až na talířích.

Parní trouby se oproti hrncům jednodušeji obsluhují i čistí, na druhou stranu ale mají vyšší spotřebu proudu. A základní vybavení obsahuje podivuhodně málo příslušenství. Pro nasycení více žaludků je zapotřebí další příslušenství dokoupit, pokud to ovšem je u toho kterého modelu vůbec možné.

parní hrnec

Tipy
Návod k užívání: Požádejte prodávajícího o nahlédnutí do návodu. Je srozumitelný? Je návodný? Uvádí konkrétní časové a váhové údaje pro vaření? Ideální je, je-li součástí výrobku i receptář pro vaření v páře.

Čas vaření v páře: Příprava pokrmů v páře si žádá o něco delší čas než při klasickém vaření; například rýže cca 30 minut, květák 15 – 20 minut, kuřecí prsa 30 – 40 minut. Časy uváděné v návodech berte spíše jako orientační, v počátcích vaření raději stav přípravy pokrmů sem tam zkontrolujte.

Experimentujte: Začněte s jednoduchými pokrmy. Jedině tak poznáte chod přístroje a naučíte se technice vaření v páře. A protože doporučení výrobců jsou většinou dost kusá, pusťte se do vlastního zkoušení. V hrnci a troubě můžete jídlo nejenom připravovat, ale i rozmrazovat a ohřívat.

Čištění: Dodržujte pokyny výrobců a hlavně – nezapomínejte na pravidelné odvápňování! Dojde-li například po přípravě mrkve či červených paprik ke zbarvení umělohmotných nádob, pomůže houbička s pár kapkami oleje.

logo dtestJUDr. Ida Rozová,
Občanské sdružení spotřebitelů TEST
www.dtest.cz


Vaření pro zdraví
  Vaření v páře je bezesporu nejzdravějším způsobem přípravy pokrmů.
  Hydrofilní, tj. ve vodě rozpustné látky (minerálie, vitamíny C a skupiny B), se minimálně vyluhují; jejich obsah v pokrmech je mnohonásobně vyšší oproti těm připraveným klasickým způsobem. Provitamín A a vitamín E (rozpustné v tucích) se při vaření v páře uvolňují ze své pevné buněčné formy a organismus je dokáže zužitkovat.
  Vaření v páře zdůrazňuje vlastní chuť potraviny, je mnohem intenzivnější; maso, zejména rybí, připravené v páře chutná mnohem lépe než vařené či dušené. Zelenina si zachovává barvu.
  Při vaření v páře se snižuje spotřeba soli, je vhodné využívat různá koření.
  Mnohé parní hrnce a trouby umožňují souběžnou přípravu několika potravin, aniž by došlo k vzájemnému chuťovému ovlivnění (např. ryba, brambory, zelenina).

parní hrnec


© 2001 – 2008 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

Zákaznický magazín 5/2008

 Starší vydání
Zákaznický magazín 4/2008
4/2008

Zákaznický magazín 3/2008
3/2008