Jogurty se stávají potravinou stále populárnější a jsou často spojovány se zdravou výživou, zdravým způsobem života a celkově věcí velmi dobrou a zdraví užitečnou. Už po staletí jsou potravinou národů a etnických skupin dožívajících se vysokého věku. Moderní věda o výživě a lékařství zařazují jogurty mezi výrobky, které podporují biologickou aktivitu vitaminů a minerálů, včetně stopových prvků. Ty zdravější z jogurtů obsahují kromě vysokého procenta vápníku také velké množství stopových prvků a mléčné mikrobiální kultury (laktobacily a bifidobakterie).
Co je ale vlastně jogurt?
Je to obyčejné mléko zakysané kulturami bakteriálního mléčného kvašení. Bakterie srážejí mléko a z mléčného cukru (laktózy) vzniká kyselina mléčná.
Shrňme si důvody, proč jíst jogurt:
1. Zlepšuje naše trávení a střevní flóru vůbec
Jednou z hlavních předností jogurtu je jeho schopnost obohacovat střevní flóru kulturami prospěšných bakterií. Konzumací jogurtu omezujeme vznik patogenních bakterií způsobujících nemoci a pomáháme udržení vitaminu K v našem organismu, čímž si zvyšujeme obranyschopnost organismu.
Jogurt dále zamezuje průjmům, brzdí hnilobné procesy a udržuje optimální kyselost ve střevech. Pokud tedy chceme udělat svým střevům a žaludku radost, sáhněme v obchodě po živém bílém jogurtu.
2. Chrání nás před nemocemi
Z těchto důvodů jogurty obzvláště prospívají lidem, kteří užívají antibiotika. Antibiotika totiž zabíjejí nejen škodlivé bakterie, které nám způsobily angínu nebo zánět průdušek, ale totálně zničí i prospěšné bakterie v našem těle. Jogurty mohou být tedy pro naše zdraví stejně prospěšné jako léky.
Prospívají při léčení zánětu trávicího traktu, kolik, zácpy, žlučových poruch, nadýmání, pálení žáhy, vysokých hladin cholesterolu, vysokého krevního tlaku a migrén. Nejjednodušším řešením je tedy jeden kelímek jogurtu denně.
3. Obsahuje samé plusy
Jogurt sám o sobě je doslova nabitý spoustou vitaminů a minerálů. Je potravinou, která obsahuje velké množství kvalitních bílkovin, vápníku, draslíku a fosforu. Jak každý ví, vápník je nezbytný pro růst a udržování našich kostí. Co se týče bílkovin, dva kelímky jogurtu denně nám již zajistí polovinu naší potřebné denní dávky.
Bílé jogurty jsou z výživového hlediska cennější než ovocné, mají méně přísad, méně cukru a více cenných živin. Málokdy si uvědomíme, že plnotučný bílý jogurt je zhruba stejně energetický jako odtučněný ovocný jogurt, ale přinese našemu tělu lepší prospěch.
4. Může ho jíst každý, tedy i vy
Jsou lidé, kteří nesnesou mléčné výrobky, jelikož jejich tělo nedokáže strávit mléčný cukr zvaný laktóza. U jogurtu toto nehrozí. Aktivní kultury, které se používají při výrobě jogurtu, naštěstí totiž laktózu zpracují za nás. Proto si na něm může pochutnat opravdu každý.
Jogurt se velmi snadno vstřebává a je stráven již během jedné hodiny po požití. Je rovněž bohatým zdrojem vody, která dokonce představuje 88 % jeho hmotnosti. Jogurty jsou pro děti obzvláště vhodným zdrojem bílkovin a podporují jejich růst a vývoj. Doporučují se podávat dokonce již dětem ve věku 4 - 6 měsíců, které si začínají pomalu zvykat na kašovitou stravu. V období růstu může také nahradit maso a vejce, které děti odmítají jíst.
 Tento článek vznikl ve spolupráci s firmou Choceňská mlékárna s.r.o.
Jogurtový bar
Z jogurtu - toho pravého, bílého, bez příchutí a cukru - si můžeme vyrobit nepřebernou škálu zajímavých koktejlů. Namíchat si můžeme jogurtové nápoje sladké i slané, jak také ukazují i naše následující recepty:
Jogurtový nápoj s jahodami
1 kelímek jogurtu, 8 cl jahodového džusu, 1/8 litru studeného mléka, hrst jahod z naší zahrádky, troška medu
Do mixéru nebo hrnce dáme jogurt, džus, zchlazené mléko, med a vyšleháme. Nalijeme do dvou silnostěnných vyšších sklenic, přisypeme jahody (větší rozkrájíme) a servírujeme na talířku s barovou lžičkou.
Jogurtové mléko okurkové
1 kelímek jogurtu, 1/8 litru kysané smetany, 200 g okurky, cukr, sůl, pepř
Do mixéru dáme nakrájenou okurku, jogurt, kysanou smetanu, opepříme, trochu přisladíme a rozmixujeme. Dáme dobře vychladit a nalijeme do dvou sklenic. Přizdobit můžeme snítkou máty, petrželky nebo dvěma stébly pažitky. Peprnější nápoj vyrobíme přidáním do mixéru špetky chilli.
Jogurtové čoko mléko
1 kelímek jogurtu, 1 velká lžíce jemně strouhané čokolády, 1 lžíce cukru, 1/8 mléka
Všechny přísady dobře rozmixujeme v mixéru. Nalít můžeme do širších sklenic - vyzkoušet můžeme třeba i široké sklenky na šampaňské. Hladinu přizdobíme hoblinkou čokolády nebo posypeme skořicí.
|