 |
Archivy Zákaznického
magazínu |
|
|
 |
Ostrovní kuchyně Velké Británie |
Anglická, skotská i velšská kuchyně je nápaditá, rozmanitá a jedním slovem vynikající. Ve Velké Británii najdeme vše, po čem toužíme - ať se jedná o restaurace, které se specializují na typicky anglická jídla, nebo dáváme přednost spíše kuchyni mezinárodní. Každý region má samozřejmě vlastní speciality a odlišnosti, ale všude se setkáme s pravým anglickým rostbífem, zvěřinou, skopovým masem a s mnoha druhy ryb.
Británie je známá díky své vydatné snídani, odpolednímu čaji, potom rovněž i díky rychlému občerstvení a jídlu "do ruky". Kdokoliv Británii navštívil, nemohl se nepovšimnout například smažených ryb s hranolky (Fish and Chips), sendvičů nebo cornwallských pirohů. Ale vezměme to pěkně popořádku...
Anglická snídaně
Typická anglická snídaně je, oproti té naší české, bohatší a vydatnější. Skládá se obyčejně z ovesné kaše porridge s mlékem nebo smetanou a cukrem. Pak následuje "slaný" chod s vajíčky. Jeho součástí bývají i párky, grilovaná klobáska, šunka, smažené žampiony, rajčata, fazole a především originální bacon - dle českého překladu slanina.
Pak následuje tradiční toast s máslem a s marmeládou (marmeládou se v Británii myslí pouze pomerančová, vše ostatní musíme správně nazývat džem) nebo s javorovým sirupem, dále palačinky nebo typické anglické přeslazené koláčky. K tomu se pije káva nebo čaj, obvykle s mlékem nebo smetanou.
V anglických rodinách se takováto tradiční snídaně podává pouze o víkendech, kdy je ráno dostatek času na příjemné posnídání. Běžně se totiž v Anglii snídají pouze toasty nebo corn flakes s mlékem nebo jogurtem či toast a oblíbené burákové máslo.
Oběd (lunch)
Oproti snídani je oběd poměrně lehký - hlavním jídlem dne je totiž až večeře. Servíruje se mezi 12. až 14. hodinou. K obědu nejčastěji dostaneme toasty, a to buď se sýrem, rybou (nejčastěji tuňákem), kuřecím masem nebo salátem.
Sendviče - Byl to Londýn a člověk jménem John Montagu, kdo obohatil evropskou kuchyni o jídlo zvané sendvič. Stalo se to v 18. století, kdy tento čtvrtý hrabě ze Sandwiche nařídil svému sluhovi, aby vložil plátek masa mezi dva chleby, protože chtěl při jídle pokračovat v karetní hře. Dnes jsou sendviče běžnou součástí studené kuchyně v celé Evropě.
Fish and chips - Tuto obalovanou smaženou rybu s hranolky můžeme považovat za anglické národní jídlo. Je to bílá ryba, například treska, jež se obalí a osmaží. Podává se s hranolky a octem a je k dostání za přijatelnou cenu téměř všude. Ostrovní kuchyně je vůbec bohatá na různě upravené mořské i sladkovodní ryby, zejména lososy a tresky.
Steak and kidney pie neboli hovězí se zapékanými ledvinkami v těstíčku rovněž nemůže chybět na jídelním lístku snad žádné skutečně britské hospody.
Sýry jsou zde chuťově velmi rozmanité a právě Britské ostrovy jsou považovány hned po Francii za ráj sýrů. Nejznámější anglické sýry jsou Cheddar (Čedar) a Stilton, se kterými se setkáme na každém kroku.
Čaj o páté (teatime)
Odpolední čaj představuje britskou tradici, denně dodržovanou v domácnostech, čajovnách a grandhotelech. Podává se kolem 16. hodiny a jeho hlavní součástí je samozřejmě čaj, obvykle indický nebo cejlonský, s mlékem a cukrem podle chuti. Můžeme si dát i ovoněný čínský nebo bylinkový čaj s citrónem či bez něj. Nejdříve se však jedí opět jako k obědu malé sendviče, většinou plněné rybí pomazánkou a okurkou. Pro velké milovníky sladkostí potom začíná ráj. Následují totiž koláčky s džemem a smetanou, jak je zvykem hlavně v jihozápadní Anglii, nebo máslem namazané toasty či lívance. Nakonec ještě ovocný koláč nebo piškotová bábovka s džemem, čokoládový větrník či regionální specialita, jako třeba skotské sušenky z lineckého těsta. Konzumují se scones, což je pečivo s hrozinkami, smetanou a jahodovou marmeládou a křehké anglické bisquits.
Zvláštně chutnají místní moučníky, připravované převážně z "těžkých" těst, která se dlouho vaří ve vodní lázni nebo v páře. Do hmoty se přidávají rozinky, ořechy či kandované ovoce.
Pudinky se podávají teplé nebo studené. Známý je především vánoční pudink, který se musí připravit minimálně jeden měsíc před svátky, a jeho součástí je strouhanka, mléko, vejce, mandle a muškátový oříšek. Ke všemu se přidá sherry nebo tmavé pivo a vaří se ve vodní lázni. Před podáváním se polévá koňakem a alkohol se pro větší efekt zapaluje. Další zvláštností z anglických pudinků je například "skvrnitý" pudink s rybízem a rozinkami, švestkový pudink nebo syllabub, což je středověký pokrm z dvojitého krému, bílého vína a citrónové šťávy.
Večeře (dinner)
Večeře neboli dinner je hlavní jídlo dne a podává se mezi 19. a 20. hodinou. Jedná se většinou o teplé jídlo a na noc se tedy Angličané opravdu najedí dosyta. Při tradiční anglické večeři čeká strávníka několik chodů a vzorně upravené stoly se spoustou příborů. "Hostina" začíná předkrmem (starter) - nejčastěji polévkou, následuje hlavní chod (main course) a na závěr nesmí chybět zákusek (dessert).
Polévky - Anglická kuchyně má velký výběr polévek a mezi nimi pak převládají polévky zeleninové. Velké oblibě se však těší i polévky krémové, například z rajčat a hub. I zde jsou velké krajové odlišnosti, protože v Irsku jsou charakteristické polévky masové, ve Skotsku pak zase hrachové, rybí a krabí.
Maso - Hovězí pečeně se v Británii tradičně jí k nedělnímu obědu. Obvykle vám ji přinesou s pečeným svítkem, opékanými brambory a sezonní zeleninou. Hustá vypečená šťáva podtrhuje chuť masa a oblíbenou přílohou k ní je křenová omáčka. Hovězí maso se zde servíruje velmi často též v podobě rostbífu.
Typické jsou však pro britskou kuchyni nejrůznější, pro nás poněkud neobvyklé kombinace, např. telecí s rybízem. Ve velké míře je používáno sušené ovoce. Masitým národním pokrmem Irů je řízek, k němuž se přidávají brambory, zelenina a cibule. U Skotů bychom objevili národní jídlo zvané haggis, což jsou skopové vnitřnosti s různým kořením, připravené na loji. Jako přílohu podávají bílou vařenou řepu nebo brambory. Častou součástí jídelníčku je též drůbež a i ta se připravuje v kombinacích se sušeným ovocem. Jako příklad si můžeme uvést jedno z dalších oblíbených národních pokrmů - pečená kachna s medovou omáčkou. Mezi místní speciality je možno počítat tzv. yorkshirský pudink.
Sladkosti - Moučné výrobky jsou na naše zvyklosti silně přeslazené. Ze severu Anglie a Skotska například pocházejí palačinky, ale ochutnat můžeme i skotské černé buchty, ovocné koláče, pečivo z lístkového těsta plněné marmeládou a několik druhů chleba.
Koláče (Pies) - V případě těchto koláčů anglická kuchyně příliš vynalézavá není. Cokoliv se zde totiž dá zapéct. Stačí to pouze vložit do zapékací misky, pokrýt plátem těsta a máme masové, zeleninové nebo rybí pies. A samozřejmě také jablečné, hruškové, rebarborové atd. Tam místo těsta můžete použít i hodně drobenky.
Nápoje
Oblíbeným pitím Britů jsou alkoholické nápoje, které se smí podávat však pouze osobám starším 18 let. Děti do 16 let do hospody dokonce nesmí ani vstoupit. Britské hospody a hospůdky najdete doslova na každém kroku.
Pivo - Obvyklé je, že si můžete vybrat až z osmi druhů čepovaných piv a z několika desítek druhů lahvových či plechovkových piv. Populární je světlé hořké pivo, ale také těžké smetanově hebké černé pivo (Guiness), zvláštní druh slabého piva a světlé hnědé pivo. Zajímavostí britských pubů je to, že jsou bez obsluhy. Pro každé pití si tak jako zákazníci musíme dojít vždy až k baru. Ve větších městech jsou v současnosti velmi často navštěvované vinné a koktejlové bary, které ve večerních hodinách nabízejí tzv. šťastnou hodinku (Happy Hour), kdy jsou nápoje podávány za snížené ceny. Otevírací hodiny pubů i barů se velmi liší, především v centrech měst, ale běžně je otevřeno od 11 do 23 hodin, v neděli od 12 do 22.30 hodin. Zavírací doba se přitom přísně dodržuje, takže po ní již v baru nesmí být ani živáčka.
Whisky nebo gin - Populárním pitím Britů je i tvrdý alkohol, kterému kraluje whisky. Oblíbená je skotská, ale i irská whisky. Pokud zrovna nejste milovníky tohoto moku, můžete si objednat například gin. Známou značkou je Beefeater.
jm
|
|

© 2001 - 2004 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.
|
 |
|
 |