Látky obsažené v pórku podporují trávení; omlazují a regenerují, zvyšují výkon jater a žlučníku a snižují hladinu cukru v krvi. Vlákniny navíc čistí střeva.
SEZÓNA: Typicky podzimní rostlina je dnes na trhu po celý rok.
NÁKUP: Špičky listů musí být čerstvé a pevné, stvol nesmí vykazovat žádné cibulovité rozšíření.
UCHOVÁNÍ: Pórek se nesmí skladovat pomačkaný, protože by začal hnít. V zeleninovém oddílu chladničky vydrží týden.
POUŽITÍ V KUCHYNI: Pórek můžeme vařit ve vodě nebo v páře, zapékat nebo dusit či přidávat jej do polévek. Je rovněž nezbytnou složkou francouzské speciality vichyssoise a zlepšuje chuť mnoha druhů zeleniny. Jako přílohu ho podáváme zejména k rybám. Chutný je pórek s jablky a ořechy, zabalený do šunky, připravujeme ho také jako syrový salát.