Vajíčko bylo již od pradávna symbolem plodnosti, úrody, života, vzkříšení, životní síly, návratu jara. Přestože v posledních letech vznikaly mýty o tom, jak je vejce nezdravé, stále patří mezi oblíbenou surovinu nejen naší tradiční české kuchyně. Pro děti ve věku 6 až 12 měsíců jsou dokonce doporučovány minimálně 4 žloutky týdně - jako cenný zdroj železa.
Slepičí vejce obsahují všechny známé vitamíny kromě vitaminu C, a to jak vitaminy rozpustné v tucích, tak i vitaminy rozpustné ve vodě - A, B1, B2, B6, B12, D, E a K. Dále v nich také nalezneme bílkoviny, tuky, minerální látky (vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík, síru, chlór) a cenné stopové prvky (měď, mangan, jód, fluor). Vejce rovněž obsahují foláty - látky, které mají schopnost snižovat hladinu homocysteinu (rizikový faktor pro kardiovaskulární choroby) v krvi. Vejce jsou významným zdrojem bílkovin s vysokou biologickou hodnotou. Tyto bílkoviny obsahují všechny nezbytné aminokyseliny a jsou bohaté leucinem. Tuk žloutku obsahuje olejovou a linolovou kyselinu, které příznivě působí na srdce, dále lecitin, posilující nervy, a kefalin. Také proto jsou vejce ideálním posilujícím prostředkem při zvýšených nárocích na psychiku a nervy, např. při zkouškách, pracovních problémech či rodinných sporech.
Vejce bohužel obsahuje vysoké hodnoty cholesterolu. Podle nejnovějších výzkumů však není za vysokou hladinu cholesterolu v krvi ani tak odpovědný obsah cholesterolu v požité stravě jako spíš množství nasycených mastných kyselin.
Základní vaječné úpravy
Syrová vejce jsou vhodná pro hlasivky. Možná si pamatujete, že naše babičky šlehaly žloutky s cukrem a citrónem či s medem a citrónem všem malým zpěvačkám či zpěvákům. Bohužel právě syrová vejce dokáží být vysoce nebezpečná, jelikož v sobě nesou riziko onemocnění salmonelózou. Baktérie, které mají toto onemocnění na svědomí, hynou při teplotě 60°C.
Vejce na hniličku jsou vejce uvařená tak, že bílek je tuhý a žloutek kašovitý. Po vyjmutí z horké vody vejce přelijeme studenou vodou. Takto uvařená vejce můžeme celá přidávat do omáčky smetanové, koprové, křenové, nebo například k dušené zelenině.
Vejce natvrdo vaříme ve vroucí vodě a uvařené je opět ochladíme ve studené vodě a oloupeme. Podáváme je buďto jako samostatný pokrm, nebo jako přílohu k zelenině, luštěninám a bramborovým pokrmům. Jsou základní surovinou vaječných pomazánek a salátů.
Smažená vejce neboli vejce připravená na tuku jsou hůře stravitelná, avšak více zasytí. Naopak vejce naměkko jsou lehce stravitelná. Navíc smažená vejce jsou ještě ochuzená o některé cenné složky.
Plněná vejce
4 vejce, sardelová pasta, olej, rajče, list hlávkového salátu
Uvaříme vejce natvrdo. Oloupeme, rozpůlíme a žloutky opatrně vydlabeme do misky. Promícháme je s trochou oleje a sardelové pasty. Umíchanou směsí plníme bílky. Na talířku zdobíme kouskem rajčete nebo listem salátu.
Zapékaná vejce
5 vajec, 50 g másla, sůl, žemle, celé vejce, trochu mléka, pepř
Vejce uvaříme natvrdo. Rozpůlíme je, žloutky vyjmeme. Máslo utřeme, přidáme prolisované žloutky, v mléce namočenou, prolisovanou žemli a dobře umícháme. Částí hmoty naplníme vydlabané bílky, zbylou rozetřeme na dno vymaštěné ohnivzdorné misky. Na to urovnáme naplněná vejce a ve vyhřáté troubě sedm minut zapékáme.
Rajčatová vejce
4 vejce, 4 lžičky másla, 4 rajčata, 2 stroužky česneku, sůl, pažitka, 4 lžičky kečupu
Vejce uvaříme naměkko. Rajčata spaříme, sloupneme slupku, nakrájíme na tenké plátky, vložíme do misek, posypeme nadrobno nasekaným česnekem, na plátky dáme vařené, oloupané vejce, podle chuti osolíme, posypeme pažitkou, polijeme rozpuštěným máslem a kečupem. Jako přílohu padáváme chéb s máslem.
Vaječné tousty
4 vejce, chlebíčková veka, ředkvičky, 100 g másla, 100 g sýra na strouhání, sůl, zelená petrželka
Veku od předešlého dne nakrájíme na tenké plátky, osolíme, potřeme rozpuštěným tukem a rozšlehanými vejci a sypeme strouhaným sýrem. Pečeme zprudka ve vyhřáté troubě, před podáním sypeme bohatě petrželí nebo rozstrouhanými ředkvičkami.
Vejce s pikantní omáčkou
8 vajec, 1/2 l mléka nebo smetany, 2 žloutky, sůl, 1 lžička hladké mouky, citrónová šťáva, hořčice, 6 lžic oleje, zelená petrželka
Do hrnku dáme mléko nebo smetanu, žloutky, sůl, hladkou mouku a kvedláme ve vodní lázni do zhoustnutí. Do odstavené omáčky přidáme olej, hořčici, citrónovou šťávu a petrželku. Necháme vychladnout a přelijeme ji přes rozpůlená natvrdo uvařená vejce na talířku.
jm
|