Anglická snídaně
Párky, klobása, šunka, vajíčka, červené fazole, anglická slanina, rajčata, tousty s pomerančovou marmeládou, máslo, smažené žampiony.
Zapečené ledvinky s hovězím masem (Kidney pie)
150 g telecích ledvinek, 100 g zadního hovězího masa, 50 g hladké mouky, 3 vejce, 100 ml mléka, 20 g sýra (nejlépe čedaru), olivový olej, sůl, pepř, 50 g 12 % smetany, 10 g másla
Ledvinky odblaníme a vyřízneme žlázky, spaříme a nakrájíme na větší nudle. Osmažíme v těstíčku připravené z mléka, hladké mouky a vejce, osolíme a naskládáme do zapékací misky s dušeným hovězím masem. Zalejeme bešamelem zjemněný smetanou, krátce zapečeme ve vyhřáté troubě a 10 minut před koncem dopékání posypeme strouhaným sýrem. Zdobíme čerstvou zeleninou.
Biftek se sázeným vejcem
250 g pravé svíčkové, 50 g olivového oleje, sůl, pepř, steakové koření, 1 vejce, 200 g brambor, 1 ks tmavého toustového chleba
Steak ze svíčkové odblaníme a očistíme. Neklepaný steak upravíme rukama, okořeníme po obou stranách (solí, pepřem, steakovým kořením), poté potřeme olivovým olejem a necháme 2 hodiny marinovat v chladu. Po marinování položíme do rozpáleného oleje a opékáme po obou stranách 3 až 5 minut dle velikosti steaku. Podáváme na topince z tmavého toustového chleba a se sázeným vejcem a smaženými chipsy.
Rostbeef
Stejná receptura jako biftek při marinování, s tím že se potírá směsí hořčice a kečupu. Rostbeef se podává jako studené jídlo nebo teplé z vařenými brambory a zeleninou. K rostbeefu se podávají různé studené omáčky.
Kávový pudink
0,1 l silné černé kávy, 200 g cukru, 200 g mandlí, 200 g másla, 5 žloutků, 200 g strouhané čokolády, 0,1 l rumu, likér na vypláchnutí formy
Mandle spaříme, oloupeme, utlučeme v hmoždíři s 1 lžící cukru a 1 lžící vody. V misce umícháme do pěny máslo, žloutky a zbývající cukr, přidáme mandle, strouhanou čokoládu, rum a přecezenou silnou černou kávu. Hmotu upravíme do formy vypláchnuté likérem a dáme do chladničky na 12 hodin ztuhnout.
Jablkový koláč
Náplň: 1 kg oloupaných a pokrájených jablek, 125 g cukru, 1 lžička skořice nebo zázvoru, 2 lžíce vody
Těsto na koláč: 350 g hladké mouky, špetka soli, 90 g másla, 90 g rostlinného tuku, 6 lžic vody, ušlehané vejce nebo mléko na potření
Smícháme v míse mouku a sůl, přidáme máslo a tuk a zpracujeme na drobenku. Přilijeme vodu, vymícháme těsto a necháme 30 minut chladit. Dvě třetiny těsta vyválíme na tenkou placku a vložíme ji do formy. Jablka smícháme s cukrem a kořením a hustě jimi poklademe těsto. Ze zbylého těsta vyválíme plát, kterým přikryjeme těsto s náplní. Povrch koláče potřeme ušlehaným vejcem nebo mlékem. Pečeme 20 minut při 220°C, pak snížíme teplotu na 180°C a pečeme dalších 30 minut. Před podáváním posypeme cukrem.
|