Tato kulinářská specialita je vrcholem každé pivní sešlosti, má své festivaly a soutěže, kde se tvůrci přímo předhánějí v ingrediencích, které mezi uzeninu vloží. Nejen vuřty pak bývají skládány do sklenic, jež posuzují oči a jazyk porotců. Nabízeny jsou i párky (prý se snadněji utopí), ba i gothajský salám. Někteří gurmáni přidávají hořčici a olej, jiní zas papriku s mletým pepřem, nebo kečup a worchestrovou omáčku. Dokonce prý se kdesi kdysi tato krmě zabarvila dožluta a to nebyla závada, ale účel - nálev obsahoval kari!
Najdou se i tací, kteří nedají dopustit na přídavek nadrobno nakrájeného zelí a červené kapie. Jedni základní materiál krájejí podél, jiní příčně, další do něj ještě láskyplně tvoří zářezy. Největší obdiv pak podle očitých svědků vzbudily vuřty namazané na nakrojené ploše feferonkovou pastou a naplněné cibulí. Tvůrce této speciality tvrdí, že jeho dílo podporuje nejen chuť na pivo, ale i po pivu je ideální na léčbu kocoviny - s tím, že utopence v nálevu (jehož složení to dá rozum přísně tají) nechává proležet i devět dní.
Zlí jazykové tvrdí, že ti nejlepší, nejlahodnější utopenci vzešli z rukou mužů - ať se něžnější pohlaví snaží sebevíc, něco tomu chybí. No zřejmě přece jen přesně neví, co jazyk pivaře potřebuje...
A víte, že se nad touto lahůdkou lahůdek stahovaly těžké, ba přímo bouřkové mraky? V hospůdkách od šumavského Špičáku po beskydské Pustevny šla jedna vyděšená řeč, že nám zlá Evropská unie tuto dobrotu zakáže, protože není v souladu s unionistickými hygienickými předpisy pro potraviny!
Nebojte se, i po letošním prvním máji můžete svou oblíbenou pochoutku přikusovat k pivu a rozjímat přitom nad starými a novými časy. Evropská unie nikdy o zachování utopenců v Čechách nejednala, a také se neočekává, že by ještě tato otázka rozbouřila už tak dost rozčeřenou hladinu vášní.
A považte, tento zázrak má dokonce svého vynálezce. Je jím údajně hospodský a mlynář Šamánek z Berounska. Ten prý začal už před sto lety vuřty konzervovat do kyselého nálevu. A nezůstal u toho, časem přidal i cibuli a další přísady. Není divu, že se jeho hospoda stala vyhlášenou. Jenže přesto, že by si za svůj počin zasloužil svatozář, skončil špatně - utopil se snad při opravě mlýnského kola. Češi jsou mistři černého humoru, a tak začali jeho specialitě říkat "utopenec".
No, to nám určitě chuť nezkazí. A dokonce nám může být úplně vuřt, že někteří odborníci na zdravou výživu dští na utopence síru ... a pak si na něm v klidu pěkně pochutnají!