www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 3/2004
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Jablka - jaká by měla být
*Víte, co jsou privátní
značky?

*Lunární kalendář Krásné
paní - září

*Kouzlo vídeňských
kaváren

*Lunární kalendář Krásné
paní - říjen

*Sójové omáčky
*Broskve
*Česnek
*Lunární kalendář Krásné
paní - listopad

*Tunisko v pohádce tisíce
a jedné noci

*Arabská pouštní kuchyně
*Recepty arabské
kuchyně

*Historie družstevnictví
*Kuchař světových celebrit
*Kečup je gastronomický
zázrak

*Děkujeme ti, ó prase
*Vybíráme
a konzumujeme masné
výrobky

*Knedlíky a nákypy
*Šampony a kondicionéry
*Horoskopy Ivany Reginy
Sádlové


*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Česnek - oddaluje proces stárnutí
 a zeštíhluje
ÚČINNÉ LÁTKY: Česnek obsahuje intenzivní směs účinných látek - aliin, jód, hormony, vitaminy, minerální látky a další. Aliin se v našem těle přeměňuje v alicin, což je velmi účinné antibiotikum, které ničí (podobně jako penicilin) většinu mikroorganismů. V krevním oběhu česnek umí rozproudit naši látkovou přeměnu a pomáhá tedy hubnout. Snižuje rovněž hladinu tuků v krvi a působí proti arterioskleróze.

česnek

NÁKUP: Nejlepší a na účinné látky nejbohatší jsou čerstvé česnekové stroužky. Poznají se podle toho, že jsou pevné a pružně plné. Nakupujeme nepoškozené česnekové hlavičky bez zelených výhonků.

UCHOVÁNÍ: Česnek uchováváme na chladném, temném, relativně suchém a dobře větratelném místě i několik měsíců. Oloupaný česnek lze zmrazit, sušit nebo zpracovat na česnekovou sůl.

POUŽITÍ V KUCHYNI: Používáme jej na ryby, maso, saláty, zeleninu nebo předkrmy všeho druhu. Je nezbytný při přípravě skopového a mletého masa, domácích klobás, karbanátků, omáček, majonéz. Stroužky česneku buď prolisujeme, nebo drobně nasekáme. Kromě čertvého můžeme použít i česnek sušený. V kuchyni se však může zužitkovat celá rostlina - nať do nálevů pro nakládání zeleniny a hub, marinád apod. Mimoto existuje i česneková pasta, máslo nebo olej. Do polévek přidáváme česnek až ke konci vaření.


cara
© 2001 - 2004 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 3/2004

 Starší vydání
Zákaznický magazín 2/2004 2/2004

Zákaznický magazín 1/2004 1/2004