Bambuchy
800 g brambor vařených ve slupce, 1 vejce, 200 g polohrubé mouky, tuk na smažení, 200 g brynzy, kysané mléko
Den předem uvařené brambory umeleme, přidáme vejce, špetku soli, mouku a zpracujeme v polotuhé těsto. Lžící namočenou v omastku vykrajujeme kousky a v rozpáleném tuku smažíme. Necháme okapat a na talíři sypeme brynzou. Zapíjíme kysaným mlékem.
Škračka
40 g slaniny, 2 cibule, 4 vejce, 1 l mléka, 80 g krupice, 60 g klobásy, sůl
Rozkrájenou slaninu rozpustíme, přidáme pokrájenou slaninu, nasekanou cibuli a osmažíme. Pak zalijeme mlékem a rozkvedlanými vejci, osolíme a přivedeme k varu. Za stálého míchání zavaříme krupici a uvaříme hustou kaši. Podáváme s chlebem.
Sýrové pavézky
100 g strouhané cihly, sekaná petrželka, sůl, bílá veka, 3 vejce, 3 lžíce mouky, 3 lžíce mléka
Vejce rozkloktáme s mlékem, moukou a solí, zamícháme strouhaný sýr a trochu sekané petrželky. Těstíčko je zahuštěné jako na kapání. Plátky z veky namáčíme v kašičce a zprudka opékáme na omastku po obou stranách. Jako příloha salát z červené řepy nebo červeného zelí.
Kaše z jáhel
300 g mletých jáhel, sůl, mléko na polití, 40 g másla
Mleté jáhly vsypeme do osolené vody a za stálého míchání uvaříme na kaši. Lžící namočenou v rozpuštěném másle vykrajujeme kousky, klademe na talíře a přeléváme mlékem.
Svoje náměty a rady nám můžete zasílat na adresu:
DELEX, Denisovo nábřeží 4, 301 00 Plzeň nebo na e-mail
maskova@delex.cz.
|