vaříme se značkou VAROMA podle našich čtenářů
Kozí maso z Lubice
(Kamila Andrová, Zaječice)
500 g kozího masa, 500 g syrových brambor, 100 g kořenové zeleniny, 100 g másla, 3 dl hovězího vývaru Varoma, majoránka, stroužek česneku, 1 lžíce máslové jíšky, sůl, pepř
Maso pokrájíme na drobné kostky, brambory na kolečka a zeleninu na drobné kousky. V pekáčku rozehřejeme máslo a maso na něm prudce opečeme. Přidáme pokrájenou zeleninu a dusíme při občasném podlévání hovězím vývarem do poloměkka. Směs osolíme a okořeníme majoránkou, rozdrceným česnekem a utlučeným pepřem. Zahustíme jíškou a přidáme pokrájené brambory. Vše dodusíme a podáváme.
Jehněčí špízy
(Dagmar Dohnalová, Branky)
Špízy:
400 g jehněčí kýty, 200 g anglické slaniny, 1 červená paprika, 2 cibulky, 1 pórek, sůl, pepř, olej
Bramborové placky:
800 g brambor, 150 g polohrubé mouky, 150 g tuku na smažení Varoma, 2 vejce, sůl
Maso nakrájíme na kousky, očištěnou papriku rozkrojíme na poloviny. Cibuli a pórek nakrájíme na kolečka, slaninové plátky na kostky. Maso a zeleninu rozdělíme na 4 díly a postupně napichujeme na jehly. Špízy osolíme, opepříme, pokapeme olejem a necháme odležet v lednici.
Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Nastrouháme, přidáme vejce, sůl a promícháme. Přisypeme mouku a utvoříme tužší těsto. Na válu vyválíme asi 1 cm tlustou placku, ze které vykrájíme kolečka. Placičky usmažíme dozlatova.
Špízy vyrovnáme do pekáčku a zprudka opečeme v troubě. Podáváme s teplými plackami.
Tvarohový mazanec
(Kamila Andrová, Zaječice)
500 g polohrubé mouky, 150 g tuku na pečení Varoma, 150 g pískového cukru, 250 g tvarohu, 2 vejce, 1,5 prášku do pečiva Varoma, 6 lžic mléka, 2 lžíce rumu
Do mísy dáme tuk na pečení, pískový cukr, tvaroh a vejce. Vše smícháme dohromady a utřeme. Přidáme polohrubou mouku, prášek do pečiva, mléko a rum. Ze vzniklé hmoty vypracujeme těsto, z něhož uděláme malé mazance. Dáme péci do chladné trouby (tu zapneme, až když do ní vložíme mazance). Pečeme asi 40 až 50 minut dozlatova.
Velikonoční puding
(Dagmar Dohnalová, Branky)
2,3 l mléka, 200 g cukru, 2 banánové pudingy Varoma, 2 malinové pudingy, Varoma, 2 vanilkové cukry, 30 g želatiny Varoma, 1 sáček piškotů
Na zdobení:
strouhaný kokos, 2 kiwi, 1 jablko, šlehačka ve spreji, 2 slepičky z mandlového těsta, čerstvá máta
Část mléka odlijeme do dvou misek. V nich promícháme pudingový prášek – každý zvlášť a připravíme jej podle návodu. Do 3 dl mléka namočíme želatinu (na třicet minut). Mléko zahříváme, dokud se želatina nerozpustí a poté ji nalijeme do obou pudingů a promícháme. Na dno formy nalijeme část každého pudingu, na něj rozložíme piškoty a zalijeme zbytkem pudingu. Dáme do lednice vychladnout. Studený puding přendáme na mísu, posypeme kokosem a ozdobíme ovocem, šlehačkou a slepičkami.
|