1. ročník veletrhu SALIMA se uskutečnil již v roce 1974. Komplex čtyř veletrhů (SALIMA – potravinářský veletrh, MBK veletrh mlynářství, pekařství a cukrářství, INTECO veletrh technologií a zařízení pro obchod, hotely a veřejné stravování a VINEX – vinařský veletrh) a dvou speciálních projektů (Trendy 2008 a biopotraviny) svým širokým záběrem pokrylo celou potravinářskou výrobu, zpracování, obchod i gastronomii. Potravinářských veletrhů SALIMA se o d 4. do 7. března 2008 zúčastnilo více než 1 000 firem z 30 zemí světa. Maloobchodní řetězec COOP se na veletrhu prezentoval nabídkou biopotravin. V současné době je ve vybraných družstevních prodejnách zákazníkům k dispozici zhruba 70 biovýrobků.
Nové knihy: Abeceda piva
Autoři: Hana Večerková, Jan Kiss, Vydavatel: Česká televize
Češi jsou mistři světa v pití piva. Výpravná rukověť pro každého, kdo se chce dozvědět více o českém národním nápoji, vznikla na základě stejnojmenného cyklu České televize vysílaného v rámci magazínu Testoviny. Hovoří v ní lidé, pro které je pivo denním chlebem, protože je jejich profesí. Vysvětlují, jak se pivo vaří, jak o ně pečovat před čepováním i jak ho využít v kuchyni. Dozvíme se, že kromě desítky a dvanáctky existují i piva speciální a neobvyklá, která také stojí za to ochutnat. Kniha přináší úplný přehled všech pivovarů České republiky. Nejen velkých, které vyrobí ročně miliony hektolitrů a pivem zásobují žíznivce po celém světě, ale i malých, které ročně uvaří sotva pět set litrů pro sebe a své známé. Orientaci při výpravách za oblíbeným mokem napomůže vložená pivní mapa.
Staletý recept na nespavost
Na český trh vstupuje Kitl Šláftruňk, nápoj, který navazuje na tradici medicinálních vín a účinně pomáhá při obtížích s usínáním. Problém, jenž zejména mezi starší populací trápí každého druhého, je tedy nyní možné řešit také pomocí speciální kombinace vína a bylinek.
Kitl Šláftruňk se vyrábí podle tajného předpisu z révového vína, bylinek na uklidnění a hroznového moštu. Navazuje na odkaz doktora Kittela, slavného jizerskohorského léčitele z 18. století, o němž dodnes kolují v regionu tajemné legendy. Mezi bylinkami nechybějí například magnolka nebo konopí. Nápoj neobsahuje žádná umělá barviva, sladidla nebo řepný cukr. Kitl Šláftruňk je k dispozici ve variantách Zlatý a Rudý, obě se stejnými účinky, které se liší pouze v chuti. Kitl Šláftruňk je přihlášen do soutěže Zlatá Salima 2007 a účastní se projektu Trendy 2008.
Kukuřice COOP Premium
Zrna odrůdy Kukuřice cukrové v mírně slaném nálevu. Chutná křupavá zrna jsou zabalena vakuově v malém množství nálevu tak, aby kukuřice neztratila nic ze své výživné hodnoty. Mezi čerstvou zeleninou se kukuřice vyznačuje menším obsahem vody (cca 70%), o to vyšší podíl je sacharidů (15 – 20% hmotnosti). Obsahuje rovněž poměrně velký podíl vlákniny (až 4%), bílkovin, zejména tryptofanu (3,3%), tuků (1,2%) s hojně zastoupenými vitamíny (provitamín A, komplex B vitamínů, vitamíny C a E) a široké spektrum minerálních látek.
Doporučujeme jako zdravý doplněk pro přípravu studených i teplých pokrmů.
Prague Food Festival 2008
Druhý ročník navazuje na úspěšný loňský ročník, kdy jej navštívilo na 8 000 návštěvníků z Čech i ze zahraničí. Prague Food Festival, který se letos uskuteční ve dnech 20. až 22. června, je oslavou gastronomie, umění šéfkuchařů a producentů jídla a pití, ale i Prahy, umění architektů, výtvarníků, hudebníků, designérů, kteří přispívají ke kráse a přitažlivosti našeho hlavního města. Projekt získal záštitu primátora hlavního města Prahy Dr. Pavla Béma a podporu Městské části Praha 1.
V průběhu červnové třídenní akce návštěvníci ochutnají speciality z brazilské, české, francouzské, japonské a středozemní kuchyně. Denně se bude měnit přibližně 30 nejlepších restaurací z Prahy a ČR. Každý den ochutnáte speciality z dvanácti různých pražských restaurantů, které spojuje jak kvalita, profesionalita, tak výjimeční šéfkuchaři ocenění různými významnými řády.
Tokajská vína
Originální jakostní odrůdová vína, pocházející přímo z tokajské vinařské oblasti Maďarska. Jsou to příjemná polosladká vína, charakteristická po odrůdě. Svěží Furmint se odlišuje příjemnou kyselinkou s dochutí připomínající zelená jablka. Aromatický Harslevelu s vůní květu a lipového medu má plnou dlouhotrvající chuť. Dobře vychlazená jsou velmi osvěžující s vhodným využitím v gastronomii.