Zákaznický magazín COOP
 Číslo 1/2008
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Každá rada drahá
*Zajištění bezpečnosti
potravin

*Neziderské jezero
*Hemofilie, nemoc nejen
králů a císařů

*Velké jarní zvonění
*Kaleidoskop zajímavostí
a aktualit

*1. společenský ples
COOP Centra se vydařil

*Soutěž s COOP Super
cenou pokračuje i v roce
2008

*Recepty našich čtenářů
*Proč se tak jmenují?
Krchleby

*Den s... monsignorem
Františkem Radkovským

*Skončila doba plýtvání
*Rizika kontaminace
potravin

*Krásný úsměv otevírá
dveře

*Slovenský koutek

*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Kaleidoskop zajímavostí a aktualit
SALIMA
1. ročník veletrhu SALIMA se uskutečnil již v roce 1974. Komplex čtyř veletrhů (SALIMA – potravinářský veletrh, MBK veletrh mlynářství, pekařství a cukrářství, INTECO veletrh technologií a zařízení pro obchod, hotely a veřejné stravování a VINEX – vinařský veletrh) a dvou speciálních projektů (Trendy 2008 a biopotraviny) svým širokým záběrem pokrylo celou potravinářskou výrobu, zpracování, obchod i gastronomii. Potravinářských veletrhů SALIMA se o d 4. do 7. března 2008 zúčastnilo více než 1 000 firem z 30 zemí světa. Maloobchodní řetězec COOP se na veletrhu prezentoval nabídkou biopotravin. V současné době je ve vybraných družstevních prodejnách zákazníkům k dispozici zhruba 70 biovýrobků.

SALIMA

Nové knihy: Abeceda piva
Autoři: Hana Večerková, Jan Kiss, Vydavatel: Česká televize Češi jsou mistři světa v pití piva. Výpravná rukověť pro každého, kdo se chce dozvědět více o českém národním nápoji, vznikla na základě stejnojmenného cyklu České televize vysílaného v rámci magazínu Testoviny. Hovoří v ní lidé, pro které je pivo denním chlebem, protože je jejich profesí. Vysvětlují, jak se pivo vaří, jak o ně pečovat před čepováním i jak ho využít v kuchyni. Dozvíme se, že kromě desítky a dvanáctky existují i piva speciální a neobvyklá, která také stojí za to ochutnat. Kniha přináší úplný přehled všech pivovarů České republiky. Nejen velkých, které vyrobí ročně miliony hektolitrů a pivem zásobují žíznivce po celém světě, ale i malých, které ročně uvaří sotva pět set litrů pro sebe a své známé. Orientaci při výpravách za oblíbeným mokem napomůže vložená pivní mapa.

kniha Abeceda piva

Staletý recept na nespavost
Na český trh vstupuje Kitl Šláftruňk, nápoj, který navazuje na tradici medicinálních vín a účinně pomáhá při obtížích s usínáním. Problém, jenž zejména mezi starší populací trápí každého druhého, je tedy nyní možné řešit také pomocí speciální kombinace vína a bylinek.

Kitl Šláftruňk

Kitl Šláftruňk se vyrábí podle tajného předpisu z révového vína, bylinek na uklidnění a hroznového moštu. Navazuje na odkaz doktora Kittela, slavného jizerskohorského léčitele z 18. století, o němž dodnes kolují v regionu tajemné legendy. Mezi bylinkami nechybějí například magnolka nebo konopí. Nápoj neobsahuje žádná umělá barviva, sladidla nebo řepný cukr. Kitl Šláftruňk je k dispozici ve variantách Zlatý a Rudý, obě se stejnými účinky, které se liší pouze v chuti. Kitl Šláftruňk je přihlášen do soutěže Zlatá Salima 2007 a účastní se projektu Trendy 2008.

Kukuřice COOP Premium
Zrna odrůdy Kukuřice cukrové v mírně slaném nálevu. Chutná křupavá zrna jsou zabalena vakuově v malém množství nálevu tak, aby kukuřice neztratila nic ze své výživné hodnoty. Mezi čerstvou zeleninou se kukuřice vyznačuje menším obsahem vody (cca 70%), o to vyšší podíl je sacharidů (15 – 20% hmotnosti). Obsahuje rovněž poměrně velký podíl vlákniny (až 4%), bílkovin, zejména tryptofanu (3,3%), tuků (1,2%) s hojně zastoupenými vitamíny (provitamín A, komplex B vitamínů, vitamíny C a E) a široké spektrum minerálních látek.

kukuřice COOP Premium

Doporučujeme jako zdravý doplněk pro přípravu studených i teplých pokrmů.

Prague Food Festival 2008
Druhý ročník navazuje na úspěšný loňský ročník, kdy jej navštívilo na 8 000 návštěvníků z Čech i ze zahraničí. Prague Food Festival, který se letos uskuteční ve dnech 20. až 22. června, je oslavou gastronomie, umění šéfkuchařů a producentů jídla a pití, ale i Prahy, umění architektů, výtvarníků, hudebníků, designérů, kteří přispívají ke kráse a přitažlivosti našeho hlavního města. Projekt získal záštitu primátora hlavního města Prahy Dr. Pavla Béma a podporu Městské části Praha 1.

Prague Food Festival

V průběhu červnové třídenní akce návštěvníci ochutnají speciality z brazilské, české, francouzské, japonské a středozemní kuchyně. Denně se bude měnit přibližně 30 nejlepších restaurací z Prahy a ČR. Každý den ochutnáte speciality z dvanácti různých pražských restaurantů, které spojuje jak kvalita, profesionalita, tak výjimeční šéfkuchaři ocenění různými významnými řády.

Tokajská vína
Originální jakostní odrůdová vína, pocházející přímo z tokajské vinařské oblasti Maďarska. Jsou to příjemná polosladká vína, charakteristická po odrůdě. Svěží Furmint se odlišuje příjemnou kyselinkou s dochutí připomínající zelená jablka. Aromatický Harslevelu s vůní květu a lipového medu má plnou dlouhotrvající chuť. Dobře vychlazená jsou velmi osvěžující s vhodným využitím v gastronomii.

tokajská vína


© 2001 – 2008 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

Zákaznický magazín 5/2007

 Starší vydání
Zákaznický magazín 4/2007
4/2007

Zákaznický magazín 3/2007
3/2007