Zákaznický magazín COOP
 Číslo 1/2009
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Dejte vejce malovaný...
*Kdo je pánem
tvého srdce?

*Slunce nás volá
na zahradu

*Evropě to osladíme
*Den s... Helenou
Konopíkovou, která
s rodinou peče
proslavené koláče

*COOP v roce 2009
*Velikonoční salát po
indicku

*Kaleidoskop zajímavostí
a aktualit

*Salzburg, perla UNESCO
*COOP – všechno dobré
a výhry pro všechny

*Recepty našich čtenářů
*Babiččiny finty kontra
moderní metody

*Ples byl opět báječný
*Jak nás krize sblížila
*Jarní únava – mýtus nebo
fakt?

*Slovenský koutek
*Domácí barvy na vajíčka
*Nejoblíbenější
potravina – vejce


*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Dejte vejce malovaný...
Zima byla dlouhá a tentokrát zas po čase ukázala, jak umí vystrčit drápky. O to víc se radujeme z přicházejícího jara a těšíme se na to, jak si užijeme velikonoční svátky. Slavíme je vždy první neděli po prvním jarním úplňku, takže letos připadají na 12. a 13. dubna. Dva sváteční dny sice utečou jako voda, ale pokud si po vzoru našich předků vychutnáme také všechny zvyky, které je nejen doprovázejí, ale rovněž je předcházely, můžeme si svátky jara užít opravdu dokonale.

kraslice

Zelený čtvrtek
V tento den by se podle lidových zvyklostí měla jíst zelená strava. Na Zelený čtvrtek se nemáme hádat, aby se nám celý rok hádky vyhnuly, a také si nemáme nic půjčovat, aby se nám nevyhýbaly peníze. Lidé se myli v rose, aby byli zdraví.

Pekly se jidášky, kynuté pečivo ve tvaru dukátů nebo provazové smyčky. Jsou symbolem Jidášovy zrady – dukáty připomínají odměnu, kterou Jidáš dostal za zradu Krista, a smyčka provaz, na kterém se Jidáš později oběsil.

Zároveň na znamení smutku naposledy zazní zvony, dříve než "odlétnou do Říma", a znovu se rozezvučí až v sobotu.

Pučálka:
V úterý dáme naklíčit hrách na pučálku, staročeský postní pokrm. 250 g hrachu přebereme, propláchneme, dáme do větší ploché nádoby a zalijeme vlažnou vodou. Večer vodu slijeme a dál jen zrnka proplachujeme. Uložíme na teplé místo a necháme do čtvrtka naklíčit.

Ve čtvrtek naklíčený hrách scedíme, necháme na sítu okapat a na rozehřátém oleji krátce opražíme. Pučálku můžeme připravit také pečením v troubě, a abychom hrachová zrnka opekli ze všech stran, občas s pekáčem zatřeseme. Osolíme, opepříme, můžeme ochutit česnekem, petrželí nebo ji podáváme nasladko – oslazenou medem, smíchanou se sušeným pokrájeným ovocem apod.

barevná vejce

Špenát z kopřiv:
1 kg opláchnutých listů mladých kopřiv, 80 g másla, 2 lžíce mléka, 2 vejce, 1 větší cibule, 3 stroužky česneku, sůl

Pečlivě omyté kopřivy spaříme ve vroucí vodě a krátce povaříme. Po 10 minutách je scedíme a nasekáme nadrobno. Nakrájenou cibuli zpěníme na rozpáleném sádle, přidáme mouku a zhotovíme zlatavou jíšku. Přidáme nakrájené kopřivy a krátce podusíme. Po chvilce ochutíme rozmačkaným česnekem, osolíme, přidáme vejce a zjemníme mlékem.

Takto připravený špenát se výborně hodí spolu s vařenými brambory jako hlavní chod.

Velký pátek
Pro věřící je to den největšího smutku, připomínka Kristova ukřižování, den přísného půstu, ticha, smutku a rozjímání. Výzdoba kostelů je chudá a prostá, bez květin a svící, nezvoní zvony a také varhany mlčí. Po vsích chodí tzv. řehtáči a dřevěnými nástroji oznamují poledne, klekání a začátek bohoslužeb. Podle tradice se nesmělo prát, protože lidé věřili, že místo ve vodě by se prádlo máchalo v Kristově krvi.

velikonoční zátiší

Na Velký pátek se podle legend a pověstí otevírá země a lidé pokorní a zbožní mohou najít poklad. Místo pokladu označuje zlaté kapradí, světýlko nebo záře vycházející ze skalního otvoru.

Bílá sobota
Poslední den půstu, během něhož se celá rodina připravovala na následné oslavy – ženy barvily vajíčka, pekly mazance a beránky, muži splétali pomlázku. V tento den se světí oheň, symbol světla a odcházející zimy, připomínka vítězství nad smrtí. Ohořelá dřívka se zapichovala do pole, aby bylo úrodné, a popelem se sypala louka, aby bylo dost trávy a sena. Sadaři třesou stromy, aby je probudili k životu.

Po západu slunce začíná v kostelích posvátná noc, která se vztahuje k zmrtvýchvstání Páně, bohoslužba velikonoční vigilie. Ona "velká noc", kdy se znovu rozezní zvony, dala našemu svátku název.

Velikonoční bochánek (mazanec)
Obyčejné těsto: 1 kg polohrubé mouky, 150 g tuku, 150 g cukru, 2 žloutky, 40 g droždí, cca 1 l mléka, citrónová kůra, rozinky, mandle, špetka soli a vejce na potření

velikonoční zátiší

Lepší těsto: 1 kg polohrubé mouky, 220 g tuku, 220 g cukru, 4 žloutky, 60 g droždí, necelý půllitr mléka, citrónová kůra, vanilka, rozinky, mandle, sůl, vejce na potření

Kvásek: do vlažného mléka s trochou cukru rozdrobíme droždí, necháme vykynout

Do mísy dáme mouku, cukr, rozpuštěný tuk, žloutky, citrónovou kůru, sůl, rozsekané mandle, vlijeme kvásek a pilně vařečkou mícháme těsto. Když už nejde ovládat vařečkou, dáme na vál a hněteme rukama. Do těsta zapracujeme rozinky. Dáme pak zpět do mísy, poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a necháme zvolna kynout. Když je těsta 2× tolik (za dvě i více hodin), uděláme na vále bochánky a necháme znovu vykynout. Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a ostrým nožem uprostřed rozřízneme kříž. Bochánky dáváme do dobře vyhřáté trouby, poté teplotu zmírníme a dopékáme podle velikosti 45 – 60 minut.

Velikonoční neděle – Boží hod
V kostelích se světily pokrmy – mazance, beránky, vejce, chléb a víno. Kousky posvěcených pokrmů se nechávaly na poli a zahradě pro dobrou úrodu, víno pro dostatek vody ve studni.

velikonoční kraslice

Skončil půst a hospodyně se předháněly v přípravě velikonočních svátečních pokrmů.

Velikonoční nádivka z trojího masa
200 g uzeného masa, 200 g vepřového masa, 200 g masa telecího, kuřecího, králičího nebo kůzlečího, 6 až 8 rohlíků, 6 vajec, 1/8 l mléka, sůl, bylinky (pažitka, petrželka, kopřivy, popenec), tuk na pekáč

Maso uvaříme každé zvlášť a nakrájíme na kostičky. Také rohlíky nakrájíme na kostičky, zvlhčíme vývarem, přidáme maso, dle chuti rozsekané bylinky, osolíme, opepříme a lehce promícháme. V mléce rozkvedláme vejce (někde dávají zvlášť v mléce rozmíchané žloutky a zvlášť sníh z bílků), zalijeme směs, promícháme a dáme do dobře vymaštěného pekáčku. Zvolna upečeme.

Velikonoční pondělí
Den pomlázky, mrskačky či koledy. Chlapci chodí s pomlázkami za děvčaty a za koledu dostávají malovaná vejce a různé sladkosti. Děvče, které je vyšlehané, bude zdravé a veselé po celý rok. V některých krajích děvčata po koledě chlapce polévají vodou. V minulosti hospodář šlehal čeládku – aby nebyla líná, dobytek – aby měl mladé, a stromy – kvůli úrodě. Šlehalo se dokonce i mezi dospělými pro dobré sousedské vztahy, ale to radši zkoušet nebudeme.

-koř-

© 2001 – 2009 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

COOP Rádce 1/2009

 Starší vydání
Zákaznický magazín 5/2008
5/2008

Zákaznický magazín 4/2008
4/2008