Zákaznický magazín COOP
 Číslo 1/2009
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Dejte vejce malovaný...
*Kdo je pánem
tvého srdce?

*Slunce nás volá
na zahradu

*Evropě to osladíme
*Den s... Helenou
Konopíkovou, která
s rodinou peče
proslavené koláče

*COOP v roce 2009
*Velikonoční salát po
indicku

*Kaleidoskop zajímavostí
a aktualit

*Salzburg, perla UNESCO
*COOP – všechno dobré
a výhry pro všechny

*Recepty našich čtenářů
*Babiččiny finty kontra
moderní metody

*Ples byl opět báječný
*Jak nás krize sblížila
*Jarní únava – mýtus nebo
fakt?

*Slovenský koutek
*Domácí barvy na vajíčka
*Nejoblíbenější
potravina – vejce


*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Salzburg, perla UNESCO
Věřte, že vždy stojí za to podívat se do Salzburgu. Není divu, Salzburg patří k nejkrásnějším městům na světě, a to především díky své poloze. Staré a Nové město, historické čtvrtě, jež jsou na seznamu UNESCO, se malebně rozkládají po obou březích řeky Salzach v kotlině tvořené na jihu vrcholem Festungsberg, na východě Kapucínskou horou a na západě Mnišskou horou.

panorama Salzburgu

Málokteré město se může pochlubit tak zajímavou a bohatou historií a tak vzácnými památkami jako Salzburg. Byl založen zhruba před 700 lety na římských základech. Blahobyt mu zajistil obchod se solí, jež byla v minulosti nejdůležitějším vývozním artiklem. A právě bílé zlato umožnilo salzburským knížecím arcibiskupům, kteří Salzburg spravovali od 8. stol. až do roku 1816, kdy se po napoleonských válkách stal nedílnou součástí habsburské monarchie, vybudovat město, jež je díky jižanskému charakteru nazýváno Římem severu. Jeho dnešní podobu mu vtisklo především baroko v 17. a 18. století.

A protože je Salzburg kompaktní město, lze ho dobýt snadno, nejlépe pěšky. Prohlídka obvykle začíná výšlapem (lze použít i lanovku) na pevnost Hohensalzburg, která majestátně ovládá panorama Salzburgu. Nikde v Evropě nenajdete zachovalejší středověký hrad! Navíc se vám odtud naskytnou nádherné pohledy na celé historické centrum s alpskými štíty v pozadí.

Salzburg, Café Tomasselli

Další dominantou města je bezpochyby obří Dóm. Do majestátní katedrály se vejde až 10 500 věřících. Ale i další honosné svatostánky, rezidenční paláce a kláštery vás přesvědčí, že město po staletí ovládali církevní hodnostáři. Každý, kdo zavítá do Salzburgu, by se měl nejméně jednou projít po věčně živé Getreidegasse s cechovními znameními řemeslníků na výstavných domech. Tady nemůžete minout rodný dům (dnes muzeum) největšího hudebního génia všech dob, W. A. Mozarta. Salzburg je rovněž proslaven svými zámky. Především Mirabell s barokní zahradou a Hellbrunn, který je proslulý vodními hrátkami, musíte vidět.

Salzburg, řeka Salzach

Salzburg láká i světštějšími požitky. Jen v málokterém velkoměstě v Evropě milují obyvatelé sladkosti tolik jako tady. Zapomeňte na diety a ochutnejte ořechové rohlíčky nebo světoznámou specialitu Salzburské noky. Výborné je dělají v Café Mozart na Getreidegasse. Ale pozor, jedna porce uspokojí klidně i tři strávníky. Salzburčané si neméně rádi vypijí svůj šálek kávy v některé tradiční kavárně. I když je výběr bohatý, návštěva Salzburgu by nebyla úplná, kdybyste si nezašli do Café Tomasselli na Staré tržiště. Jedná se o nejstarší kavárnu Rakouska z roku 1705 s překrásným biedermeierovským interiérem. Hned naproti sídlí další kultovní podnik, Fürst, jenž by také neměl ujít vaší pozornosti. Právě tady v roce 1890 vynalezl cukrářský mistr Paul Fürst kuličky z nugátu a marcipánu, které celý svět zná pod názvem Mozartovy koule. Pozor, tato originální sladká pochoutka se dá koupit pouze tady, nejedná se o výrobky, které najdete v každém supermarketu i u nás. Koupí pravých Mozartových koulí pro sebe i své blízké se můžete s tímto pohádkově krásným městem rozloučit.

Salzburg, pevnost Hohensalzbach

Petr Vlček

Salzburské noky (Sazburger Nockerln)
Ingredience: 5 vajec, 4 lžíce moučkového cukru, 1 kávová lžička mouky, 2 lžíce mléka, 3 lžíce másla, strouhaná citrónová kůra

Salzburské noky

Příprava: Z pěti bílků ušleháme tuhý sníh a po částech do něj zašleháme 3 lžíce moučkového cukru. Poté přimícháme 3 žloutky, citrónovou kůru a 1 kávovou lžičku mouky. Ve velké ohnivzdorné zapékací misce nyní smícháme a následně zahřejeme 3 lžíce másla, 1 lžíci moučkového cukru a 2 lžíce mléka. Z výše uvedené masy vytvoříme 4 noky ve tvaru pyramidy, vložíme do předehřáté zapékací misky a zvolna pečeme dozlatova v mírně rozehřáté troubě. Uvnitř by měly zůstat krémovitě měkké. Pocukrujeme a ihned podáváme.


© 2001 – 2009 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

COOP Rádce 1/2009

 Starší vydání
Zákaznický magazín 5/2008
5/2008

Zákaznický magazín 4/2008
4/2008