Zapékané palačinky
Palačinky: 200 g hladké mouky, 2 vejce, 1 l mléka Ranko
Náplň: 400 g mletého masa, 150 g Ranko taveného sýra se zeleninou, 4 lžíce rajčatového protlaku, 6 stroužků česneku, 150 g čerstvých žampionů, 3 lžíce čerstvých bylinek
Dále potřebujeme: 200 g Ranko eidamský sýr 30%, sůl, pepř, olej
Na ozdobu: červená, zelená a žlutá paprika
Klasickým způsobem si připravíme palačinkové těsto a na troše oleje upečeme tenké palačinky.
Masová náplň: Česnek prolisujeme, žampiony oloupeme a jemně nasekáme. Na pánvi rozpálíme olej, orestujeme maso, pak vmícháme žampiony, tavený sýr, česnek, bylinky, rajčatový protlak a ještě chvilku restujeme. Podle chuti osolíme a opepříme. Palačinky plníme masovou směsí, složíme do "psaníčka", aby náplň nevytekla, vložíme do pekáčku. Poklademe eidamem a v předehřáté troubě zapečeme dorůžova. Zdobíme barevnými paprikami.
Sýrová roláda s tvarohem
3 balíčky Ranko plátkového sýra, 200 g plátkové šunky, 3 oloupaná rajčata
1. náplň:
1 Ranko tvaroh polotučný, 60 g Ranko taveného sýra se zeleninou, 3 trojúhelníčky Ranko tav. sýra smetanového, 1 lžička sladké papriky, sůl
2. náplň:
1 Ranko tvaroh polotučný, sůl, pepř, 2 lžíce pažitky
Celé balíčky plátkového sýra vložíme do horké vody, aby se sýr roztavil. Teprve pak jej vyjmeme z obalu a na potravinářské fólii vyválíme plát.
Připravíme náplně. Na první smícháme tvaroh se zeleninovým a smetanovým sýrem, dochutíme solí a paprikou. Na druhou náplň rozmícháme tvaroh se solí, pepřem a jemně nasekanou pažitkou. Plát sýra potřeme paprikovým tvarohem a poklademe plátky šunky. Na šunku rozetřeme pažitkovou náplň a posypeme kostičky rajčat. Roládu pevně stočíme a zabalíme do potravinářské fólie. Necháme do druhého dne v chladu odležet. Roládu krájíme na plátky a podáváme s bílou vekou.
Jehněčí plátky se sýrovými brambory
4 plátky jehněčího masa, 1 kg brambor, sůl, pepř, máslo na vymazání, 1 Ranko smetana ke šlehání, 100 g Ranko eidamského sýra 30%, 100 g Ranko eidamského sýra uzeného, 100 g Ranko camembertu, 4 rajčata, jarní bylinky
Syrové brambory nakrájíme na plátky. Do misky vymazané máslem vyskládáme 1/3 brambor a osolíme je. Na brambory narovnáme naklepané, osolené a opepřené plátky jehněčího masa a na něj plátky uzeného sýra. Poklademe druhou třetinou osolených brambor. Další vrstvu tvoří plátky camembertu a rajčat s libovolnými bylinkami (pažitka, petrželka, řeřicha, bazalka...). Zarovnáme zbylými brambory, poklademe plátky eidamu, osolíme a opepříme. Pokrm zalijeme smetanou a pečeme, dokud brambory nejsou měkké.
Pstruh v tvarohových peřejích
4 střední pstruzi, 2 lžičky koření na ryby, 2 citróny, 150 ml oleje, sůl, máslo
Tvarohová omáčka: 1 Ranko tvaroh polotučný, 5 stroužků česneku, svazek jarní cibulky, 1 lžička steakového koření, 1 lžička podravky, 100 ml mléka Ranko, sůl
Vykuchané a omyté pstruhy osolíme a posypeme rybím kořením. Ryby vložíme do misky, zakapeme olejem a necháme minimálně 1 hodinu v chladu uležet. Potom každého pstruha položíme na čtverec alobalu, poklademe kousky másla a plátky citrónů. Alobal důkladně zabalíme. Takto připravené ryby pečeme na grilu asi půl hodiny a průběžně je otáčíme.
Mezitím si připravíme omáčku. Česnek utřeme se solí a vmícháme do tvarohu. Přidáme jemně posekanou cibulku i ostatní suroviny. Důkladně promícháme a podle potřeby osolíme.
Hotové pstruhy servírujeme přelité tvarohovou omáčkou a obložené čerstvou zeleninou. Výborně chutná s vařenými brambory nebo s bílým pečivem.