www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 2/2002
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Kotlíková romance
*Čajový dýchánek
*Cobblery - ledové nápoje
*O kuchařských knihách
*Melounové osvěžení
*Co znamenají éčka
*Slunce na zemi
*Prostíráme na zahradě
*Sůl nad zlato
*Rady od plotny
*Ochrana před
salmonelami

*Nealkoholické nápoje
*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Prostíráme na zahradě
Letní čas přímo svádí ke stolování na zahradě či terase. Proč si tedy neudělat jednoduchý piknik pod širým nebem.

piknik

Pro nezasvěcené dodejme, že označení piknik se v naučných slovnících vykládá jako merenda (venkovní občerstvení), k níž si účastníci přivážejí jídla i nápoje s sebou. Původně se pikniky pořádaly formou vrcholných společenských událostí. Bývaly obvyklé při honech, dostizích, po divadle apod. Mnohé z nich byly natolik honosné, že se staly vděčnými náměty umělců výtvarných i literárních. Známý je například slavný Manetův obraz Snídaně v trávě (olej na plátně, 214 x 269 cm), neméně známý je piknik tří mušketýrů v čele s d'Artagnanem na hradbách bašty La Rochelle, drama s názvem Snídaně v trávě napsal roku 1930 Vítězslav Nezval, stejné téma si pro svou písničku zvolil i Michal Tučný...

K piknikovému občerstvení vždy patřilo příslušné jídelní náčiní, poskládané a přepravované v klasickém proutěném koši, který se dříve vozil vzadu na kočáru, neboť pikniky se pořádaly většinou ve volné přírodě, na břehu rybníka, na kraji lesní paseky, městského parku apod.

piknik

Dnes jsou k dispozici nejrůznější typy piknikových košů, tašek či kufříků rozličných tvarů i vybavení. Proutěné koše bývají nejen čtverhranné, ale i oválné, s víkem či bez. Vnitřní vybavení může být pro dvě i čtyři osoby v kvalitě luxusní i levnější. Levnější varianta piknikového koše se skládá z plastových talířů a hrnků, plastových příborů a ubrusů z omyvatelného materiálu. Piknikový koš v luxusnější verzi obsahuje hrnky keramické, stejně tak talíře, solidní nerezové příbory, slánku i pepřenku a další dózy, servítky a ubrus z bavlny apod. Podle vnitřního vybavení se také odvíjí cenová relace piknikového koše či kufříku. Ten oceníte zejména tehdy, jestliže si hodláte piknik uspořádat jako součást výletu po kraji. Piknikový koš spolehlivě uvezete v kufru auta, a doplníte-li ho o chladicí box, bude výbava pro chutné občerstvení dokonalá.

piknik

Pokud ale venkovní piknik pořádáte pro přátele doma, na zahradě či na chatě, samozřejmě si kvůli tomu nemusíte kupovat extra piknikový koš, vystačíte si s náčiním doneseným z kuchyně. Ale jistá pravidla při prostírání pod širým nebem byste respektovat přece jen měli. Například to, že i venku lépe chutná nad prostřeným ubrusem, byť to nemusí být ubrus právě damaškový či vyšívaný. Ubrus na zahradu by měl být alespoň částečně omyvatelný, z materiálu, který se dobře udržuje, dá se jednoduše vyprat a je (vzhledem k tomu, že bývá vystaven letnímu žáru) stálobarevný. Také bychom měli pamatovat na vrtkavost a proměnlivost počasí. Stačí, aby více zafoukalo, a příliš tenký ubrus se shrnuje, překlápí a smáčí rohy do pokrmů... Vhodnější bude například ubrus igelitový či pogumovaný, ale moderní hospodyňky rozhodně raději sáhnou po textiliích nové generace, k nimž patří například ubrusy s teflonovým či akrylovým povrchem. Ten garantuje, že se ubrus nesmáčí, odolá vodě - rozlitou tekutinu lze jednoduše otřít ubrouskem či utěrkou. Přitom je takový ubrus stálobarevný, měkký, splývavý, lehce poddajný, takže jej lze běžně prát v pračce. Nemusíte se o něj obávat ani tehdy, když jej při letní přeháňce zapomenete na zahradní terase, stolku... V obchodech ubrusy s akrylovým či teflonovým povrchem najdeme v mnoha barevných variantách, nejrůznějších vzorech, velikostech i tvarech.

Pokud ubrus rozprostíráme přímo na trávu, je dobré pamatovat na to, že plný hrnek či sklenka na nerovném terénu bude špatně stát. V tom případě je vhodnější ubrus podložit několika prkny nebo připravit menší pevné podložky. K sezení postačí starší polštáře, deka, nižší dřevěné špalky apod.

Večerní piknik v přírodě nebo na zahradě se stane velmi atraktivní, pokud jej přizdobíte patřičným venkovním osvětlením, mohou to být rozvěšené lampionky, speciální světelné řetězy nebo náročnější venkovní přenosné či nastálo instalované lucerny a lampy.

piknik

Jaké dobroty si na piknikový stůl snesete, to už záleží jen na vaší chuti a nápaditosti. Většinou se ale sní všechno do posledního drobečku. Ono na čerstvém vzduchu přece jen lépe chutná.

Přímo neodolatelná chuť přepadne každého, kdo se účastní přípravy pokrmu na místě samém. K tomu účelu slouží nejrozličnější druhy zahradních grilů, fritéz či krbů, neobyčejně chutnají ale i dobroty připravené nad plameny klasického ohýnku.

piknik

Přestože grilování a opékání je hodnoceno jako riziková úprava potravin, protože při něm vznikají karcinogenní látky (vytvářející se při zpracování za vysokých teplot v potravinách živočišného původu), patří tato činnost k velmi rozšířeným a oblíbeným letním aktivitám velké části naší populace. Zdravotní riziko můžeme snížit například tím, použijeme-li pro grilování kvalitní dřevěné uhlí, zabráníme odkapávání tuku na rozžhavené uhlíky. Pokrmy můžeme na zahradním grilu nad dřevěným uhlím také připravovat v alobalu nebo ve speciálních alobalových miskách na jedno použití s profilem, který brání odkapávání tuku a šťávy do ohně a s otvory, které umožňují lepší přístup tepla ke grilovanému pokrmu. Maso také můžeme nejdříve tepelně opracovat v mikrovlnné troubě a konečnou úpravu na grilu tak urychlit. Přitom by ale grilované maso mělo být dostatečně tepelně ošetřeno (mělo by se alespoň po dobu deseti minut zahřívat při teplotě 72°C), abychom byli chráněni před bakteriálními patogeny a parazity a před případným onemocněním z potravin.

Grilovaná ovocná mísa

1 mladý ananas, 1 dozrálá papája, 1 zralé mango, kiwi, 4 malé banány, 4 lžíce tmavého rumu, 1 lžíce mletého nového koření, 1 lžička šťávy z limety, 4 lžíce třtinového cukru.

Limetové máslo: 60 g nízkotučného žervé, 1/2 lžičky jemně nastrouhané citronové kůry, 1 lžíce moučkového cukru.

Ananas ostrým nožem nakrájejte na čtvrtky, odřežte listy a dejte do mělké nádoby. Oloupejte papáju, překrojte napůl a vyjměte semena. Dužinu nakrájejte na silnější kousky a přidejte k ananasu.

Oloupejte mango a okolo jádra podélně rozkrojte na dvě poloviny a jádro vyjměte. Dužinu nakrájejte na silnější kousky. Oloupané kiwi překrojte napůl. Oloupejte banány a všechno ovoce dejte do mísy.

grilované ovoce

Zalijte rumem a šťávou z limety, posypte novým kořením, přikryjte a v pokojové teplotě nechte odstát 30 minut.

Mezitím připravte limetové máslo. Do misky dejte nízkotučné žervé, nastrouhanou limetovou kůru a cukr a vše dobře promíchejte. Nechte odstát v chladu.

Šťávu z ovoce sceďte a uchovejte pro další použití. Ovoce dejte na předehřátý gril, posypte cukrem a grilujte 3 - 4 minuty, dokud nezačne hnědnout.

piknik

Ovoce dejte na talíř a polijte šťávou z ovoce. Podávejte s limetovým máslem.

Jak si ugrilovat lahodné kuřátko

Víte jak na to, aby kuřátko z vašeho grilu bylo poměrně rychle hotové, šťavnaté a nevysušené? Vtip spočívá pouze v tom, že ještě před samotným grilováním kuře (nebo kuřata) lehce povaříte (vhodíte do vařící vody, pokud byste je vhodili do studené, vznikl by sice chutný bujon, ale z masa by se ve studené vodě vyplavila nejlepší chuť). Lehce povařená kuřata napíchnete na otočný gril a každé ochutíte jiným způsobem - jedno např. citronem a česnekovou šťávou, jiné kořením na gyros - bude to zajímavé zpestření.

grilované kuře

Jako přílohu můžete podávat francouzský chléb. Namazané chleby vložte do grilu nad kuřecí maso a zasypte je parmezánem. Sýr posypte piniovými semínky. Grilujte ještě 2 až 3 minuty, dokud nezačnou chleby hnědnout a těsto na nich bublat. Podávejte s listy salátu.

Grilované jehněčí motýlky

1,8 kg masa z vykostěné jehněčí kýty, 8 lžic balzámového octa, nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu, 1,5 dl slunečnicového oleje, 4 lžíce nasekané čerstvé máty, 2 rozetřené stroužky česneku, 2 lžíce světlého třtinového cukru, sůl a pepř. Při podávání grilovaná zelenina a salátové listy.

jehněčí motýlky

Otevřete vykostěnou kýtu tak, aby tvarem připomínala motýla. Propíchněte každou 2 - 3 grilovacími jehlami, abyste s nimi mohli na grilu snadněji manipulovat.

V nekovové míse dostatečně velké, aby se do ní vešlo maso, smíchejte balzámový olej, citronovou kůru a šťávu, olej, mátu, česnek, cukr a podle chuti sůl a pepř.

Vložte do mísy maso a několikrát každý kus obraťte, aby se marináda dostala všude. Za občasného obracení nechte marinovat alespoň 6 hodin a ještě lépe přes noc. Vyjměte maso z marinády a tekutinu si schovejte na potírání.

piknik

Umístěte rožeň 15 cm nad žhavým dřevěným uhlím a maso na každé straně opékejte asi 30 minut, jednou je obraťte a často potírejte marinádou. Propečené maso dejte na prkénko a odstraňte grilovací jehly. Maso pokrájejte a podávejte.


cara
© 2001 - 2002 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 2/2002

 Starší vydání
Zákaznický magazín 1/2002 1/2002

Zákaznický magazín 4/2001 4/2001