Ženevská fondue
400 g ementálu, 2 dl bílého vína, česnek, bílý pepř, muškátový oříšek, škrob, sklenka vodky
Keramický rendlík vytřeme česnekem, aby pokrm získal příznačnou vůni. Nakrájíme 400 g ementálu na drobné kousky. Rendlík postavíme na oheň a vlijeme do něj 2 sklenky bílého vína. Vsypeme půl lžičky mletého bílého pepře a špetku strouhaného muškátového oříšku. Když víno začne vřít, přidáme ementál a stále mícháme. Odstavíme rendlík a v troše vína rozpustíme lžičku škrobu. Smícháme se sýrem a opět postavíme na oheň. Přilijeme sklenku vodky nebo višňovice a šleháme dál.
Rendlík s fondue postavíme doprostřed stolu. Usedneme kolem, na vidličky nabodáme kousky chleba a máčíme v sýrové dobrotě. Zapíjíme dobře chlazeným bílým suchým vínem.
Sýrová fondue
800 g sýra Ementál, 2 dl bílého vína, 1 lžíce brandy, 1 lžička škrobu, muškátový oříšek, chilli paprička
K napichování: chléb, hrozny, olivy, ořechy, paprika, fíky
Nádobu na fondue vytřeme chilli papričkou, vlijeme víno a zahřejeme. Vsypeme kousky sýra se strouhaným muškátovým oříškem a mícháme, až vznikne omáčka. Dohustíme škrobovou moučkou rozmíchanou s troškou vína, krátce povaříme a dolijeme brandy. Necháme na mírném ohni uprostřed stolu, střídavě napichujeme pečivo a máčíme v sýrové omáčce. Různé doplňky nám chuťově doladí celý pokrm.
Lesnická fondue
100 g čerstvých žampiónů, 1 polévková lžíce másla, 250 g plnotučného krájeného sýra, 2 sklenky suchého bílého vína, 2 polévkové lžíce kondenzovaného mléka, pepř
Čerstvé žampióny očistíme, důkladně omyjeme, necháme okapat a nadrobno nakrájíme. Na máslo ve fondue-hrnci přidáme žampióny a krátce podusíme. Přidáme nastrouhaný sýr a víno a za stálého míchání na mírném ohni necháme roztavit. Když je fondue krémovitá, vmícháme kondenzované mléko a dochutíme pepřem.
Příloha: chléb, pečivo
Sýrová fondue s ořechy
Kus špeku, 2 sklenky bílého vína, 250 g plnotučného sýra na krájení, 1 polévková lžíce nasekaných vlašských ořechů, 1 čajová lžička škrobu, 2 polévkové lžíce meruňkovice
Hrnec vytřeme kouskem špeku a víno v něm ohřejeme na malém plameni. Nastrouhaný sýr a vlašské ořechy přidáme k vínu a na malém plameni mícháme tak dlouho, dokud hmota nezkrémovatí. Přidáme škrob rozmíchaný v malém množství vody, necháme krátce povařit a nakonec přimícháme ještě meruňkovici.
Příloha: chléb, černé pečivo, hrozny, olivy, fíky
Meklenburgská fondue
Kus špeku, 2 sklenky bílého vína, 2 polévkové lžíce jemně nakrájené šunky, 250 g plnotučného krájeného sýra, 1 čajová lžička škrobu, špetka majoránky, 2 polévkové lžíce slivovice
Hrnec vytřeme špekem, víno zahřejeme na malém plameni a necháme v něm krátce proležet šunku. Pozor, víno se nesmí vařit! Přidáme nastrouhaný sýr a tak dlouho mícháme, dokud fondue není krémová. Přidáme škrob rozmíchaný v troše studené vody, ještě jednou krátce necháme povařit a ochutíme majoránkou. Nakonec přidáme slivovici.
Příloha: loupané brambory, hranolky
Flambovaná fondue
1 stroužek česneku, 1 polévková lžíce másla, 2 sklenky bílého vína, 250 g plnotučného sýra na krájení, 1 čajová lžička škrobu, špetka pepře, 3 polévkové lžíce višňovice
Hrnec vymažeme utřeným česnekem, přidáme máslo a víno a pomalu nahřejeme na mírném plameni. Přidáme nastrouhaný sýr a tak dlouho mícháme, dokud hmota nezkrémovatí. Potom přidáme škrob rozmíchaný v malém množství vody a vše necháme ještě jednou krátce povařit. Ochutíme pepřem. Višňovici nabereme do naběračky, nahřejeme nad hořící svíčkou a zapálíme. Hořící alkohol nakapeme na fondue. Místo višňovice můžeme použít i jiný alkohol.
Příloha: chléb, tmavé pečivo, olivy, hrozny
Burgundská fondue
1 kg dobře uležených hovězích řezů, koňak, asi 1 l oleje, sůl, pepř, paprika, různé pikantní omáčky a přílohy
Maso nakrájíme na kostky tvaru chuťovek a pokapeme v misce koňakem. Obrátíme a necháme asi hodinu proležet. Poté kostky masa vyndáme, necháme okapat a rozdělíme do mističek na 4 porce. Mezitím rozpálíme olej v nádobě na sporáku, který poté na stole na topítku fondue udržujeme dále na bodu varu. Každý si nabodne kostku masa na vidličku a ponoří ji do horkého oleje. Po dvou minutách jsou kostky masa zcela propečené. Kdo chce mít maso uvnitř syrové, musí čas zkrátit. Masové kostky budou chuťově výraznější okořeněné solí, pepřem nebo paprikou, namáčené v v připravených pikantních omáčkách a s různými přílohami. Během konzumace se opeče další masová kostka v horkém oleji.
Vinná fondue
100 g sladkých mandlí, 1 l bílého vína, 1 l masového vývaru, vždy po špetce soli a zázvoru
Nadrobno nasekané mandle nahřejeme spolu s vínem v hrnci na mírném plameni - nenechat vařit! Zalijeme polévkovým vývarem, okořeníme a necháme ještě 10 minut proležet na mírném ohni. Do vinné fondue namáčíme kostky bílého nebo černého chleba, nebo pečením upraveného masa.
Z němčiny přeložila a upravila Helena Fenclová
|