
Miroslava Pešulová je vzděláním keramička. Narodila se v Teplicích a je absolventkou Střední průmyslové školy keramické v Bechyni. Její tvorba však nečítá keramické nádoby, objekty ani reliéfy. Mnohé bytové interiéry i veřejné prostory dotvářejí její dřevěné výtvory, které jsou sice nevelkých rozměrů, na pozorovatele...
celý text
Hra světel a stínů Milana Maura v čase vánočním

Milan Maur je bytostný umělec, jenž své umělecké vnímání vložil do všech činností, kterými v životě prošel. V současné době se řadí již k autorům dnešní střední generace. Přestože je Maur samouk, patří v českém výtvarném prostředí k uznávaným a renomovaným výtvarníkům. Pokud se jako autor ohlédne za více než...
celý text
In vino veritas III. (bílá vína)

Pro výrobu bílých vín stolních i jakostních převládají u nás tři základní odrůdy, jež zaujímají polovinu plochy našich vinic. Jsou to dvě odrůdy tradiční, pěstované odedávna na jižní Moravě, hlavně na rakousko-moravském pomezí - Ryzlink vlašský a Veltlínské zelené. K nim pak přibyla po druhé světové válce raněji zrající odrůda vhodná...
celý text
Mléko a mléčné výrobky

Typickými mléčnými výrobky jsou sýry, v české kuchyni stále ještě ne zcela doceněné. Laicky je dělíme na tavené a krájené. Jak je to ale správně? Zkusme se trochu sjednotit v pojmech. Od tavených sýrů očekáváme, že budou roztíratelné, možná ochucené příchutí. Podle obsahu tuku se rozlišují na nízkotučné, střední tučnosti...
celý text