www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 4/2002
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*U Pešulů tvoří celá
rodina

*Vánoční inspirace
*Vánoční maratón
české hospodyňky

*Hra světel a stínů Milana
Maura v čase vánočním

*In vino veritas III.
(červená vína)

*In vino veritas III.
(bílá vína)

*Muzeum betlémů
Karlštejn

*Zdravý život
*Švýcarská dovolená
*Fondue
*Míchané nápoje
*Mléko a mléčné výrobky
*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Vánoční maratón české hospodyňky
Jako každoročně se i letos české ženy připravují na Vánoce. Čeká je předvánoční úklid, nákup všeho potřebného k přípravě sváteční pohody. Vánoce však nejsou jenom kapr, bramborový salát a vánoční stromeček.

vánoční cukroví

Na sváteční večer se připravujeme s předstihem. Jsou i tací, kteří si nakupují dárky pro své bližní už v létě nebo během celého roku. Mezi těmito čiperkami se pak nezřídka najdou i takové případy, kdy je na dobře ukrytý dárek zapomenuto, a ten zůstane ve své skrýši za skříní nebo pod postelí až do příštích Vánoc. Jsou i takové rodiny, kde se naděluje v několika sériích už v čase předvánočním. Koupí-li jeden člen rodiny dárek jinému, nevydrží to a dárek mu ukáže. Přesto, že se potenciální obdarovaný dušuje, že okamžitě po zhlédnutí na dárek zapomněl, už to jaksi není ono. Je třeba koupit dárek nový. V některých rodinách nakoupí dárky pro všechny maminka a před Vánoci předá dárky dárcům, aby je mohli posléze nadělit obdarovaným. Potom existují ještě jedinci, kteří na Štědrý den 30 minut před zavírací dobou s šíleným výrazem v oku pobíhají po obchodním domě a kupují na poslední chvíli více či měně vhodné dárky pro své blízké.

vánoční cukroví

Většina z nás však nákup vánočních dárků nebere na lehkou váhu. Snaží se připravit pro své milované takové dárky, po kterých touží a které je potěší. Není to vždy cesta nejsnazší, ale bývá korunována úspěchem. Je třeba nezapomenout koupit také vánoční papír a 1 - 2 klubka vhodně zbarveného lýkového provázku. Když ke krásně zabalenému dárku přidáme ještě hezkou jmenovku, není už o čem hovořit. Je třeba pouze vychutnat tu hezkou chvíli, kdy synek, dcerka, manžel nebo babička rozbalují balíček. Možná ještě úsměv. Úsměv, který má tu moc, že prozáří a prohřeje tento zimní čas.

Možná, že skutečnost, že s úsměvem jde všechno lépe, bychom si měli uvědomovat a připomínat celý rok. Nejen v čase vánočním, ale hlavně v době vánočních příprav, abychom byli schopni vstřebat tu krásnou vánoční atmosféru a nepadli vysíleni pod prskající jedli, neschopni jakéhokoli dalšího dojmu.

V našich zemích bývá zvykem na Štědrý večer povečeřet rybí polévku a jako druhý chod smažené kapří řízky s bramborovým salátem. V některých rodinách se však od tohoto tradičního menu ustupuje a kapr bývá nahrazen. V tom případě se na některých vánočních tabulích objevuje ryba už na místě předkrmu ve formě uzeného lososa.

vánoční cukroví

Důležitou součástí vánoční gastronomie je vánoční cukroví. I k přípravě této dobroty je třeba náležitého předstihu. Cukroví pečeme již měsíc až šest týdnů před Štědrým dnem, aby mělo v době vánočních svátků tu správnou křehkost, měkkost, chuť a vůni. Zkušené hospodyňky usednou nad kuchařskými recepty a začnou pracovat na zhotovení pracen - medvědích tlapek, vanilkových rohlíčků, vosích hnízd, kokosek, marmeládou slepovaných kousků z lineckého těsta a dalších cukrářských specialit. Ženy více zaměstnané nakoupí již těsto hotové a popustí fantazii pouze při tvarování a zdobení. V krajním případě lze cukroví mnoha druhů nakoupit už hotové ve speciálních pekárnách a cukrárnách nebo i v supermarketech. Mezi vyhlášené provozovny patří i plzeňská cukrárna Róza paní Šloufové, odkud vám přinášíme snímky vánočního cukroví. V každém případě platí, že čím více druhů, tím větší spokojenost při jeho konzumaci. Důležitou roli hraje i servírování cukroví na slavnostních mísách.

vánoční cukroví

Někteří z nás chtějí mít na vánočních podnosech cukroví, do kterého vloží invenci a srdce celá rodina. Pečou společně s dětmi staročeské medové perníčky, které vytvarují a nazdobí tak, aby každému připomínaly jeho oblíbená témata. Synkovi auto nebo raketu, dcerušce miminko v povijanu nebo koníka, tatínkovi láhev s cukrovým nápisem rum nebo bols. Babičce udělá radost perníkové srdce a dědečkovi třeba hvězdička.

vánoční cukroví

Staročeské medové perníčky
250 g medu svaříme se 120 g krystalového cukru a 1/8 litru vody a necháme vychladnout. Do této hmoty postupně přidáváme za stálého míchání 500 g hladké mouky, 1 vejce, 70 g cukru moučky, 1 lžičku skořice, 3 hřebíčky, 2 zrnka nového koření a 1/2 lžičky anýzu. Toto koření předem rozdrtíme a přesijeme. Nakonec přidáme lžičku sody bicarbony.
Připravený materiál dohladka zpracujeme a necháme v míse přes noc odležet. Druhý den vyválíme placku, ze které ostrým nožem vykrájíme různé tvary, které klademe na tukem pomazaný plech. Potom potřeme figurky vlažnou vodou a dáme péci. Neodbíháme od trouby. Upečené perníčky potřeme vajíčkem s trochou mléka, aby dostaly lesk, ale už nepečeme. Po vychladnutí zdobíme bílkovým cukrem, který je možno obarvit cukrářskou barvou.

vánoční cukroví

Bílková poleva: 140 g dvakrát přesátého jemného moučkového cukru ušleháme s jedním bílkem a lžičkou rumu a zdobíme.


cara
© 2001 - 2002 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 4/2002

 Starší vydání
Zákaznický magazín 3/2002 3/2002

Zákaznický magazín 2/2002 2/2002