www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 4/2002
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*U Pešulů tvoří celá
rodina

*Vánoční inspirace
*Vánoční maratón české
hospodyňky

*Hra světel a stínů Milana
Maura v čase vánočním

*In vino veritas III.
(červená vína)

*In vino veritas III.
(bílá vína)

*Muzeum betlémů
Karlštejn

*Zdravý život
*Švýcarská dovolená
*Fondue
*Míchané nápoje
*Mléko a mléčné výrobky
*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Vánoční inspirace
Po Štědrém dnu následuje první svátek vánoční. To je den, kdy navštěvujeme příbuzné a dobré přátele, abychom jim popřáli hezké svátky a šťastný nový rok. Koho nestačíme navštívit pětadvacátého, toho můžeme pozvat nebo navštívit na Štěpána.

Potom už se oddáváme pouze sladkému odpočívání a prožívání těch nejkrásnějších svátků v roce, které vrcholí bouřlivými oslavami konce starého a začátku nového roku.

vánoční menu

V tomto období většinou jíme a pijeme samé tradiční dobroty české kuchyně, které se občas snažíme ozvláštnit chutnými novinkami. Vymyslet nějakou specialitu, která může právě v této době zmlsané strávníky překvapit, není nijak jednoduché.

My jsme mysleli tak trochu za vás a nechali jsme si připravit od mistra šéfkuchaře pana Krajčíka v restauraci U Kance některé speciality pro vánoční a novoroční tabuli. Pokud se vám naše recepty (doplněné fotografiemi Václava Podestáta) zalíbí a naleznete v nich inspiraci, budeme velmi rádi. Přejeme vám dobrou chuť.

Marinovaný losos
Losos, lžička cukru, lžička soli, půlka citrónu, kopr, olivový olej
Z výše uvedených produktů připravíme marinádu a lososa do ní ponoříme. Necháme marinovat přes noc a druhý den podáváme marinovaného lososa, nakrájeného na slabé plátky.
Příloha: Bílá veka s máslem.

marinovaný losos

Rybí polévka
Kapří hlava, ořez z kapra, mrkev, celer, pórek, bobkový list, bílý pepř, citrón, 2 - 3 vaječné bílky
Ořez z kapra opláchneme ve studené vodě. Hlavu rozpůlíme a zalijeme studenou vodou. Přidáme mrkev, celer s řapíkem, zelenou část pórku, bobkový list, bílý pepř celý. Vaříme patnáct minut. Po uvaření sebereme pěnu. Zeleninu a maso vyjmeme, maso zbavíme kostí. Na másle orestujeme zeleninu s bílou částí pórku. Zalijeme čistým vývarem, dosolíme a dochutíme citrónem.

rybí polévka

Noky: bílky z vajec, polohrubá mouka, maso, zelenina
Z bílků ušleháme sníh. Z masa, zeleniny a polohrubé mouky připravíme vláčnou hmotu. Přidáme k ní vaječný sníh a dochutíme. Lžící vytvarujeme noky a vaříme 10 minut ve vroucí vodě.

Játrová paštika plněná srnčím hřbetem
Srnčí hřbet, anglická slanina, větší cibule, česnek, srnčí játra, srnčí ořez, 3 housky, smetana, jalovec, bobkový list, pepř, nové koření, 2 vejce, petrželová nať, olivový olej, strouhanka
Umeleme (nejlépe nadvakrát) 250 g anglické slaniny, 1 větší cibuli, 2 stroužky česneku, srnčí játra a 250 g srnčího ořezu. Do smetany namočíme 3 kusy housky. Do umleté suroviny přidáme mletý jalovec, bobkový list, pepř a nové koření, které si předtím rozmixujeme. Osolíme, opepříme a přidáme dvě vejce. Směs promícháme s namočenou houskou a nasekanou petrželovou natí. Na pánvi osmahneme na olivovém oleji srnčí hřbet z obou stran. Formu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Dno formy vyložíme do poloviny játrovou směsí. Na směs vložíme osmahlý srnčí hřbet, který překryjeme najemno nakrájenou slaninou a zbytek formy opět doplníme játrovou směsí. Povrch paštiky uhladíme navlhčenýma rukama. Pečeme 2 hodiny ve vodní lázni při teplotě 160 - 180°C.

játrová paštika plněná srnčím hřbetem

Kapr pečený dle pytláka Tondy
Kapr, česnek, sůl, paprika, hladká mouka, máslo, sýr Niva, vejce, anglická slanina, vaječné žloutky
Kapra zbaveného páteře a větších částí kostí potřeme z jedné strany česnekem, z druhé strany ho osolíme a mírně poprášíme paprikou. Takto připravené porce kapra zlehka posypeme hladkou moukou. Na hluboké pánvi nebo v pekáči rozpustíme máslo, do kterého vkládáme porce kapra. Po obou stranách je opékáme. Nastavíme troubu na 180°C. Výpek spolu s porcemi kapra vložíme do pekáče a pečeme 15 minut kůží nahoru. Po 15 minutách kapry obrátíme. Nastrouháme nivu. Do každé porce kapra uděláme z nivy důlek, do kterého opatrně vložíme žloutek. Posypeme najemno nakrájenou slaninou a 8 minut zapékáme při teplotě 200°C.

kapr pečený dle pytláka Tondy

Smažený kapr
Kapr, mouka, vejce, sladká paprika, sůl, pepř, mléko, strouhanka, sádlo
Pokud vaříme polévku, přidáme do vroucího vývaru nakrájené podkovy a pět minut je povaříme v zelenině. Poté je vyjmeme a dáme je vychladit. Zapneme troubu na 200°C. Podkovy obalíme v mouce, ve vejci se sladkou paprikou, solí, pepřem a mlékem a ve strouhance. Pečeme v troubě, nejlépe na sádle 20 minut. Během pečení obracíme.

smažený kapr

Nadívaný bažant pečený na slanině
1 celý bažant, sůl, tymián, slanina, cibule, hladká mouka, máslo
Celého bažanta očistíme, opláchneme, naplníme nádivkou a sešijeme. Bažanta osolíme zevnitř i zvenku a posypeme tymiánem. Celého bažanta pak obalíme plátky slaniny a vše ovážeme. Nakrájíme si na kolečka cibuli a kousky slaniny. V pekáči rozpustíme máslo, do kterého vložíme slaninu, cibuli a celého bažanta. Nastavíme si troubu na 180°C. Během pečení bažanta podléváme a přeléváme. Pečeme 2 hodiny. Maso vyjmeme a rozčtvrtíme. Štávu vysmahneme na tuk, vše zaprášíme dvěma lžícemi mouky a podlijeme vodou. Vše dochutíme a nakonec propasírujeme a zjemníme máslem.

nadívaný bažant

Nádivka: veka, mléko, máslo, anglická slanina, cibule, žampióny, mleté zvěřinové maso, jalovec, bobkový list, bílý pepř, nové koření, 2 vejce
Veku z předešlého dne namočíme v mléce. Na pánvi rozpustíme máslo, do kterého vložíme anglickou slaninu, cibuli, žampióny, trochu mletého zvěřinového masa. Přidáme zvěřinové koření mleté (jalovec, bobkový list, bílý pepř, nové koření). Vše osolíme, smícháme s vymačkanou vekou a přidáme 2 celá vejce. Směs necháme vychladnout do druhého dne.

Bramborové placky: Brambory, škrob, smetana, sůl, majoránka, pažitka, anglická slanina, smetana, máslo
Brambory vařené ve slupce rozmačkáme. Přidáme škrob, smetanu, sůl, majoránku, pažitku, praženou anglickou slaninu a 1 vejce. Pečeme na másle na mírném ohni.

Kančí hřbet s vinnou omáčkou
Kančí hřbet, sůl, zvěřinové koření (jalovec, bobkový list, bílý pepř, nové koření), olivový olej, máslo, 1 vejce
Kančí hřbet zbavíme tuku a blány. Vykostěný hřbet vcelku osolíme a okořeníme zvěřinovým kořením. Celý hřbet orestujeme z každé strany 4 - 5 minut na olivovém oleji. Nastavíme si troubu na 180°C. V pekáči si rozpustíme máslo, pak vložíme kančí hřbet do pekáče a pečeme 20 minut. Pokud chceme mít maso šťavnaté, pečeme jen 10 minut.

vinná omáčka

Špecle: 1 kg polohrubé mouky, 6 vajec, sůl, voda
Z výše uvedených surovin zhotovíme vláčné těsto, které na navlhčeném prkénku zkrajujeme do vroucí osolené vody. Vaříme 10 minut. Potom zalijeme rozpuštěným máslem. Ohříváme přikryté alobalem v troubě.

Žampióny: Žampióny, cibule, smetana, pažitka, bazalka, sůl
Na větší kousky nakrájíme čerstvé žampióny a spolu s nakrájenou cibulí orestujeme na pánvi. V rendlíku na mírném ohni svaříme smetanu na polovic. Orestovanou směs dochutíme pažitkou, bazalkou a osolíme. Na závěr zalijeme žampióny smetanou.

kančí hřbet

Omáčka: Slanina, máslo, mouka, červené víno, rybízový džem, citrón, tymián, pepř, sůl, sojová omáčka, bazalka, rajčatový protlak
Upražíme nakrájenou slaninu, do které přidáme máslo. Vše zasypeme moukou a podlijeme červeným vínem. Přidáme rajčatový protlak, rybízový džem, citrón, tymián, pepř, sůl, sojovou omáčku, bazalku. A nakonec zjemníme máslem.


cara
© 2001 - 2002 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 4/2002

 Starší vydání
Zákaznický magazín 3/2002 3/2002

Zákaznický magazín 2/2002 2/2002