www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 4/2004
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Geneticky modifikované
organismy

*Lunární kalendář Krásné
paní - prosinec

*Český Krumlov
*Lunární kalendář Krásné
paní - leden

*Od adventu do Vánoc
*Banány
*Celer
*Lunární kalendář Krásné
paní - únor

*Španělsko - evropská
exotika

*Španělská kuchyně
*Ryby nejen na vánoční
stůl

*Privátní značky zboží
COOP

*Historie spotřebních
družstev

*Jaroslava Pechová
*Zázraky zakleté ve skle
*Šípkový čaj
*Horoskopy Ivany Reginy
Kupcové-Sádlové


*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Od adventu do Vánoc
Zavedením vánočních svátků měly být vymýceny pohanské slavnosti zimního slunovratu. Postarala se o to ve 4. století našeho letopočtu křesťanská církev, která zavedla oslavy narození Ježíše Krista. Aby tato událost byla jaksepatří zdůrazněna, předcházelo ji období, kterému církev dala název advent, což doslova znamená "příchod". Tato doba zahrnuje čtyři neděle před Štědrým dnem. U našich předků byla dobou postní. Naposledy se veselilo 22. listopadu, na svátek sv. Cecílie, patronky muzikantů. Pak se už nekonaly ani svatby a nastal čas přástek a vyprávění tajuplných příběhů.

věnec se svíčkami

O první adventní neděli (letos 28. 11.) se na stůl pokládá adventní věnec a zapaluje se na něm první svíce. Zvyk pochází od hamburského duchovního Johanna Wicherna. Ten si roku 1860 pověsil ke stropu věnec ze smrkových větví s 24 svíčkami a každý den zapaloval jednu. Jeho zvyk dnes doznal změny jen v počtu svíček, nám stačí čtyři, pro každou neděli jedna. Někde se věnec věší na dveře nebo balkon, pak symboliku čtyř nedělí nahrazují vánoční růže, šišky nebo stuhy. Slovo "advent" se promítlo i do kalendářů pro děti, kdy sladkost nebo drobný dárek jim čekání na Štědrý den zpříjemní. Pro dospělé je to doba zahájení vánočních příprav, ať už je to pečení, shánění dárků nebo uklízení. Pokud pečení nesvěříme odborníkům, pak začínáme s takovým, které vyžaduje delší dobu rozležení, jako jsou perníčky, zázvorky, kokosové cukroví apod.

Druhé adventní neděli (letos 5. 12.), které říkáme "bronzová", předchází svátek sv. Barbory. Do dnešních dnů nám zbyl zvyk dávat do vázy větvičku třešně, jabloně nebo jiného stromu či keře. S rozkvetlými "barborkami" byla v minulosti spojena řada pověr a věšteb, dnes slouží jako dekorace. V neděli zapálíme druhou svíci na adventním věnci a pokračujeme v pečení vánočního cukroví z lineckého, mandlového nebo ořechového těsta. Pro příjemnou atmosféru si pustíme naši oblíbenou vánoční hudbu a byt provoníme vůní "františků". V rodinách s dětmi se pak bude s napětím očekávat příchod Mikuláše v doprovodu čerta a anděla, protože chodí den před svým svátkem. Svatý Mikuláš byl jedním z nejuctívanějších světců a dodnes je symbolem štědrosti (čert pak trestu a anděl odpuštění).

vánoční výzdoba

O třetí adventní neděli, "stříbrné" (letos 12. 12.), se už tu a tam objeví na balkonech jedličky, borovice či smrčky. Vánoce bez stromečku si dnes neumíme představit, ale nebylo tomu tak vždycky. V Praze ho pro své hosty v roce 1812 poprvé předvedl pan Liebich, intendant Nosticova, později Stavovského divadla, který tento zvyk znal z rodného Bavorska. U nás bylo v té době zvykem stavění "betlémů". Nezapomeneme na adventním věnci zapálit třetí svíčku a dokončujeme pečení a zdobení cukroví, protože nás čeká ještě vánoční úklid.

vánoční cukroví

Čtvrtá adventní neděle (letos 19. 12.), říká se jí také "zlatá", je obvykle ve znamení finiše. Dokončuje se úklid a nákup posledních dárků. Na nákup kapra a zadělávání na vánočku nám letos ještě pár dnů zbývá. Co ale uděláme s bílky, které se nám v lednici od pečení cukroví hromadí? Mám pro vás recept na bílkový chlebíček, ze kterého můžeme upéct i korpus na dort, je-li u vás příprava vánočního dortu zvykem. Chlebíček lze mít také do zásoby pro další sváteční dny, kdy zdobený šlehačkou a ovocem přijde určitě vhod. V tom případě ho vychladlý zabalíme do alobalu a uložíme v chladnu. Jestlipak jste v tom spěchu nezapomněli zapálit čtvrtou svíčku? Za zvuku koled se i nával práce zvládá s úsměvem na rtech a radostí v duši.

Hezké Vánoce všem čtenářům přeje
Mgr. Štěpánka Chaloupková

Bílkový chlebíček
6 bílků, 120 g pískového cukru, 60 g polohrubé mouky, 1/4 lžičky prášku do pečiva, 1 lžíce kakaa, 100 g pražených, loupaných, mletých lískových oříšků, 60 g rozpuštěného másla.

Do ušlehaných bílků lehce vmíchat sypké potraviny, vlažné máslo vmícháme nakonec. Vlejeme do vymaštěné a moukou vysypané chlebíčkové formy a v mírně teplé troubě péct 40 min.


cara
© 2001 - 2004 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 4/2004

 Starší vydání
Zákaznický magazín 3/2004 3/2004

Zákaznický magazín 2/2004 2/2004