Zatímco sodík váže vodu a zvyšuje krevní tlak, draslík vodu vyplavuje. Banány zbavují náš organismus jedovatých látek, léčí zanícené žaludeční sliznice a snižují hladinu cholesterolu. Rovněž pomáhají při poruchách spánku a uklidňují nervy.
Dále je toto ovoce velmi bohaté na vitaminy A, C a vitaminy skupiny B.
NÁKUP: Důležitý je zde správný odhad zralosti.
Zelenožlutým banánům chybí jejich typická chuť a sladkost, naopak sytě žluté banány s prvními hnědými skvrnkami mohou začít rychle hnít.
UCHOVÁNÍ: Pozor! Nikdy nedáváme banány do chladničky! Utrpí zde tepelný šok a již nikdy správně nedozrají - jen hnědnou a měknou. Po oloupání je musíme rychle zkonzumovat, jinak se dužina zbarví dohněda a dojde k odbourání některých vitaminů.
POUŽITÍ V KUCHYNI: Banány se jedí obvykle syrové - buď samostatně, nebo jako součást ovocných salátů.
Dále je připravujeme jako dezert, pyré se smetanou nebo jogurtem, mléčné koktejly, pečené se skořicí, flambované (brandy či rumem), jako oblohu moučníků nebo pečené k masu.