www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 4/2004
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Geneticky modifikované
organismy

*Lunární kalendář Krásné
paní - prosinec

*Český Krumlov
*Lunární kalendář Krásné
paní - leden

*Od adventu do Vánoc
*Banány
*Celer
*Lunární kalendář Krásné
paní - únor

*Španělsko - evropská
exotika

*Španělská kuchyně
*Ryby nejen na vánoční
stůl

*Privátní značky zboží
COOP

*Historie spotřebních
družstev

*Jaroslava Pechová
*Zázraky zakleté ve skle
*Šípkový čaj
*Horoskopy Ivany Reginy
Kupcové-Sádlové


*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Španělská kuchyně
Kdo okusil španělské pokrmy, jistě potvrdí, že jsou stejně zajímavé, jako celá země. Více než 700 let trvající okupace Maurů měla velký vliv nejen na španělskou kulturu, ale i kuchyni. Maurové s sebou přivezli citrusové ovoce, ořechy, koření a zavedli kultivaci rýže. V 15. století křesťané vyhnali muslimské Maury a Španělsko zahájilo dobývání Nového světa, kde objevilo nové vzrušující gastronomické poklady: papriky, kakao a rajčata. A tak i přes vliv sousední francouzské a italské kuchyně má ta španělská svůj výrazný, vlastní ráz.

paella

Kuchaři nešetří cibulí, česnekem, voňavým šafránem, pálivými paprikami, olivovým olejem i vínem. Nebyla by to španělská kuchyně, kdyby na stole chyběla hromada zeleniny a ovoce. Mezi nejoblíbenější zeleninu patří rajčata, papriky, okurky, špenát, zelí, mrkev, artyčoky a lilek. Z luštěnin je to především hrách a fazole nebo cizrna. Masité pokrmy se zhotovují z ryb, darů moře, z hovězího, skopového, vepřového a drůbežího masa. Často se připravují na roštu nebo dušené s rýží. K rybám je často podávána omáčka nebo ochucená majonéza. Jinak se jako příloha servíruje rýže, brambory a bílý chléb. Oblíbené jsou i různé omelety a nákypy ze sýrů, ryb i zeleniny. Polévky jsou obvykle připravovány z masového, rybího či zeleninového vývaru. V létě přicházejí často ke slovu studené zeleninové saláty.

Španělské moučníky jsou velmi sladké, podepsal se na nich v minulosti arabský vliv. Kanduje se snad všechno ovoce, někdy i zelenina.

Španělé si potrpí na dobré nápoje. Ke snídani se vaří čokoláda, kterou sem kdysi dávno přivezli dobyvatelé z Mexika. Podává se v malých šálcích, smetanově zahoustlá, dochucená mlékem se skořicí. Objednat si ale můžete také hořkou s mlékem a cukrem zvlášť. Slavná grenadina je sytě červený chladný nápoj z čerstvých granátových jablek. A dobré jídlo je třeba zapít zejména takovým lahodným nápojem, jakým je ve Španělsku víno. Ze známějších vín lze jmenovat Rioja, dezertní víno Málaga. Za zmínku stojí i španělské koňaky a likéry především ty, které jsou ochuceny anýzem. Velké oblibě se tu pak těší míchaný chlazený nápoj Sangría. Španělská kuchyně je zkrátka velmi rozmanitá. Používá spoustu stejných surovin, ale jinak je zpracovává. Nelze hovořit o jedné kuchyni, protože tu vedle sebe existují kuchyně katalánská, baskická, galicijská, kastilská, andaluská a další.


paella

Galicijská kuchyně
Tato kuchyně je v celém Španělsku nejznámější. Velmi oblíbeným pokrmem je pulpo a feira, chobotnice po trhovecku, která se nejprve uvaří, pak se nakrájí na kousky, pokape olejem, osolí a okoření paprikou. Tradiční je la empanada, piroh plněný masovou nebo rybí směsí s cibulí. V deštivém a chladném dni přijde vždy vhod caldo gallego, silný vývar, v němž vždy objevíte zelí, fazole a brambory.

Baskická kuchyně
Dnešní baskická kuchyně je skvělou kombinací tradice a moderních trendů. Jedničkou je tu treska (bacalao) připravena na nejrůznější způsob. Zlak nachový je český název pro el besugo, rybu, která se také na zdejším jídelním lístku objevuje velmi často a už tradičně se připravuje na roštu.

Navarrská kuchyně
Známý v celém Španělsku je pstruh na navarrský způsob. To se ryba poleje vínem, nechá se chvíli v této zálivce, vyplní se plátkem šunky, popráší lehce moukou a smaží se. Výsledek stojí za to. Proslulá je navarrská menestra s chřestem a artyčoky, do níž se často přidává šunka nebo maso. Typická je čokoládová omáčka, která se podává s koroptvičkami, králíkem i zajícem.

Aragonská kuchyně
Je pověstná svou jednoduchostí. Základem je maso (kuřecí, jehněčí, vepřové), z něhož se připravuje ragú. V horských oblastech převažují pokrmy připravené na pastýřský způsob – jehněčí nebo kůzlečí na rožni či jehněčí menestra. Všude ve vnitrozemí vám nabídnou migas (osmahnuté kousky chleba) v nejrůznějších variantách - šunkové, uzenkové, slaninové, jelítkové, dokonce s čokoládou či hrozny.

paella

Katalánská kuchyně
Tato kuchyně vychází z kuchyně provensálské, tedy francouzské. Na jídelním lístku se tu objevují speciality z ryb a korýšů v nejrůznějších variantách a v nejroztodivnějších kombinacích. K masu i rybám se servíruje alioli (krém utřený z česneku a olivového oleje). K nejrůznějším druhům chuťově výrazných klobás i vynikající katalánské tlačence (butifarra) se jako příloha podává stejně vynikající pa amb tomaquet, což je toust, do něhož se vetře rajče a zakape se olivovým olejem.

Valencijská kuchyně
Na pobřeží je tato kuchyně lehká středomořská s převahou ryb a mořských plodů, v horských oblastech jsou to pokrmy masité, luštěniny všeho druhu a husté polévky. Všude je však královnou rýže připravovaná na stovky způsobů. Rýže je i základní surovinou valencijské paelly, která se prosadila nejen ve Španělsku, ale stala se součástí mezinárodní kuchyně. Ta tradiční se připravuje z kousků kuřecího a králičího masa a plodů moře, v její námořnické variantě (paella marinera) se kuřecí a králičí nahradí rybami. Populární je chuťově výrazná fideua, která se připravuje stejně jako paella marinera, jen rýže je nahrazena nudlemi. Časté je použití různých druhů koření a aromatických bylinek.

Murcijská kuchyně
Říká se, že v přípravě rýže jsou obyvatelé Murcie nepřekonatelní. Výborná je murcijská menestra, ještě lepší smažené artyčoky s rajčaty či marinovaný lilek. Jsou mistry v přípravě zeleninových placek, které mohou být z cizrny, fazolové, ale také česnekové, rajčatové, paprikové. V masitých jídlech převažuje kuřecí, jehněčí a králičí. Tradičním jídlem ke zvláštním příležitostem je masový koláč připravovaný podle starobylého receptu.

španělská kuchyně

Andaluská kuchyně
Rodí se zde vynikající vína, k nimž se obvykle servírují tapas, drobné chuťovky různého druhu, v nichž jsou Andalusané nepřekonatelní. Jedinečná mezi nimi je sušená šunka (jamón serrano), která se servíruje v tenkých plátcích. Andaluskou specialitou na léto, která pronikla do celého Španělska, je gazpacho, studená polévka, jejímž základem jsou rajčata, paprika, česnek, olej a chléb, ale která má nesčíslný počet variant.

Kastilská kuchyně
Ve středu země se slučují jídla všech oblastí. K dostání je tu téměř cokoliv. Typická jsou jednoduchá a hlavně rychlá jídla z jednoho hrnce, třeba cocidos, kdy dusíme v jedné nádobě zeleninu, cizrnu a různé druhy masa. Kastilie vyniká chutným jehněčím, skopovým i hovězím masem a zásobuje kukuřicí celé Španělsko. Kuchyň je těžká, tučnější, nejpoužívanější suroviny jsou maso, brambory, luštěniny, cibule, česnek a paprika.

Kanárské ostrovy
Kuchyň je zde velmi pestrá na nejrůznější druhy ovoce i zeleniny. Typické jsou omáčky - mojos, které se podávají k rybám, masu, ale i třeba k bramborám. Z koření se hodně používá šafrán a pálivá paprika, jídlo se zde hodně dochucuje česnekem a hodně se využívají čerstvé citróny. Jako hlavní jídlo se odpradávna podává el gofio, což je hmota z pražené kukuřičné mouky.

Baleárské ostrovy
Jednoduchá kuchyně, jíž dominuje mnoho druhů sladkého i pikantního pečiva, do kterého se přidává sádlo. Typické jsou ensaimada (šneci z jemného kynutého těsta) nebo empanadas (taštičky plněné zeleninou, tuňákem nebo masem). I tady jsou oblíbené pokrmy z jednoho hrnce, do nichž se často přidává klobása.
koř

Ohnivá vejce
2 lžíce olivového oleje, 1 nakrájená cibule, 1 nakrájená červená paprika, 1 lžička nadrobno nakrájené čili papričky, 440 g rozmačkaných rajčat z konzervy, 2 lžíce rajčatového protlaku, 6 vajec, 12 plátků salámu nebo klobásy, 2 lžíce pokrájené petrželky, sůl

ohnivá vejce

Na oleji opečeme cibuli, přidáme papriku a čili papričku a opékáme další 3 minuty. Přidáme rajčata, rajčatový protlak, osolíme a asi 10 minut nezakryté dusíme. Občas promícháme. Směs přemístíme do nízké zapékací misky a lžící vytvoříme důlky, do kterých klepneme vejce. Pokryjeme plátky salámu nebo klobásy a zapékáme asi 20 minut. Posypeme petrželkou a podáváme.

Smažená ryba s pikantní octovou omáčkou
1 hrnek bílého vinného octa, 1/4 hrnku lístků tymiánu, 1 nakrájená jarní cibulka, 1 lžička pískového cukru, 1 lžička mleté sladké papriky, sůl podle chuti, 1/2 hrnku hladké mouky, 1/2 lžičky mletého pepře, 6 plátků bílého pepře, 6 plátků bílého rybího masa (asi 600 g), 3 vejce, 1 prolisovaný stroužek česneku, 1 lžička mleté sladké papriky, 1/2 hrnku olivového oleje, sůl

smažená ryba s pikantní octovou omáčkou

V malém rendlíku smícháme ocet, tymián, cibulku, cukr a lžičku papriky. Podle chuti osolíme a vaříme nezakryté asi 10 minut. Smícháme mouku s pepřem a solí a rybu slabě obalíme v ochucené mouce; přebytečnou mouku oklepeme. V ploché míse rozšleháme vejce s česnekem a mletou sladkou paprikou do pěny. Plátky ryby namočíme do vaječné směsi; přebytečné vejce necháme odkapat. Na pánvi rozhřejeme olej a rybí plátky smažíme při střední teplotě 3-4 minuty po každé straně do zlatohněda. Vyjmeme z pánve a na papírovém ubrousku zbavíme přebytečného tuku. Ihned podáváme s pikantní octovou omáčkou.

Paella s mořskými plody
2 lžíce olivového oleje, 4 vykostěná kuřecí stehna, 1 nakrájená červená paprika, 1 lžíce nakrájené petrželky, 430 g plodů moře, 2 hrnky rýže, 2 prolisované stroužky česneku, 1 cibule nakrájená podélně na plátky, 1/2 lžičky mleté kurkumy, sůl, 4 hrnky kuřecího vývaru, 1 hrnek zmrazeného hrášku, 130 g nakrájené klobásy nebo salámu, 1 citron nakrájený na 6 dílků

paella s mořskými plody

Každé stehno rozkrojíme na 4 kousky. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje, přidáme kousky kuřete a opékáme 3 minuty do zlatohněda. Maso vyjmeme z pánve. Do pánve dáme papriku, petrželku, směs plodů moře a asi minutu mícháme. Směs vyjmeme a odložíme. Rýži namočíme na 10 minut do studené vody a slijeme. Na pánvi rozehřejeme zbylý olej, přidáme česnek a cibuli a opečeme dozlatova. Přisypeme rýži a dobře promícháme, aby se zrnka obalila olejem. Přidáme kurkumu, vývar a osolíme. Pánev zakryjeme pokličkou a zakryté zvolna dusíme 10 minut. Na povrch rýže rozložíme kousky kuřete, zakryjeme a dusíme při nízké teplotě dalších 10 minut. Přidáme plody moře s paprikou a petrželkou, hrášek a klobásu. Zakryjeme a dusíme dalších 10 minut. Odstavíme a necháme zakryté stát asi 5 minut, až se tekutina vstřebá a rýže je měkká. Paellu podáváme ozdobenou dílky citronu.

Kuřecí s mandlovou omáčkou
6 tenkých kuřecích řízků, 1/2 hrnku hladké mouky, 1/2 lžičky mletého pepře, sůl, 30 g másla, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 hrnku čerstvé strouhanky, 1 1/4 hrnku (150 g) mandlové moučky, 1/4 lžičky mleté skořice, 1 1/2 hrnku kuřecího vývaru, 1/4 hrnku sladké sherry, 1/2 hrnku smetany ke šlehání, 100 g celých opražených mandlí

kuřecí s mandlovou omáčkou

V misce smícháme mouku s pepřem a solí. V ochucené mouce řízky obalíme, přebytečnou mouku oklepeme. Na velké pánvi rozehřejeme máslo a olej a řízky opékáme při střední teplotě 3 minuty po každé straně. Vyjmeme je z pánve. Do pánve nasypeme strouhanku a při střední teplotě ji mícháme, až je zlatohnědá. Přimícháme mandlovou moučku a skořici. Do pánve pomalu přiléváme vývar a sherry a mícháme, až je omáčka hladká. Při střední teplotě mícháme ještě alespoň 2 minuty, aby se omáčka provařila a zhoustla. Vmícháme do ní smetanu, vaříme další minutu a odstavíme. Maso upravíme na talíře, přelijeme omáčkou a posypeme opraženými mandlemi.

Mrkev se salámem a rozinkami
2 lžíce olivového oleje, 10 plátků kořeněného salámu nakrájených na nudličky, 15 g másla, 6 nakrájených středně velkých mrkví, 4 jarní cibulky nakrájené na plátky, 1/2 lžičky římského kmínu, 1/2 lžičky mleté skořice, špetka soli, 1/2 hrnku rozinek, 1/4 hrnku piniových oříšků

mrkev se salámem a rozinkami

Na pánvi rozehřejeme olej a při střední teplotě opékáme salám 2 minuty dokřupava. Vyjmeme a na papírovém ubrousku zbavíme přebytečného tuku. Z pánve vytřeme zbytek oleje. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme salám, mrkev, cibulky, kmín, skořici a špetku soli. Zakryjeme a dusíme při nízké teplotě asi 4 minuty, až mrkev změkne. Přidáme rozinky a opékáme další 3 minuty. Přisypeme piniové oříšky a směs na pánvi protřásáme, dokud se suroviny nespojí. Podáváme samostatně nebo s grilovaným či pečeným masem.


cara
© 2001 - 2004 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 4/2004

 Starší vydání
Zákaznický magazín 3/2004 3/2004

Zákaznický magazín 2/2004 2/2004