www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 4/2004
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Geneticky modifikované
organismy

*Lunární kalendář Krásné
paní - prosinec

*Český Krumlov
*Lunární kalendář Krásné
paní - leden

*Od adventu do Vánoc
*Banány
*Celer
*Lunární kalendář Krásné
paní - únor

*Španělsko - evropská
exotika

*Španělská kuchyně
*Ryby nejen na vánoční
stůl

*Privátní značky zboží
COOP

*Historie spotřebních
družstev

*Jaroslava Pechová
*Zázraky zakleté ve skle
*Šípkový čaj
*Horoskopy Ivany Reginy
Kupcové-Sádlové


*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Ryby nejen na vánoční stůl
Obliba ryb ve výživě lidí a dostupnost mnoha druhů mořských ryb a jiných vodních živočichů u nás v poslední době stoupá, zejména těch, které naši spotřebitelé až dosud neznali a ani se o nich ve škole neučili. Kromě tradičně dovážených ryb můžeme nyní oceňovat vynikající smyslové, kulinární i nutriční vlastnosti dalších druhů rybího masa, které také proslavily francouzskou, španělskou, ale i japonskou a další zahraniční kuchyně.

mražené ryby

Dá se očekávat, a zvýšený odbyt ryb tomu nasvědčuje, že i náš spotřebitel se brzy vrátí k dřívějšímu stavu, kdy ryby bývaly v našich zemích důležitou a všeobecně konzumovanou potravinou, zejména pak ve středověku, kdy se ryby staly pro většinu obyvatelstva téměř každodenním pokrmem. Později však vlivem záměrného vysušování rybníků a rekultivace řek, ale též znečišťováním vodního prostředí, poskytovaly vody stále nižší výnosy, a proto se ryby staly vzácnou potravinou a téměř vymizely z lidové kuchyně.

Tehdejší dovoz silně solených a sušených mořských ryb je nedovoloval použít v kuchyni ke kulinárním úpravám tak, jak je to možné s čerstvými, chlazenými nebo zmrazenými rybami. Dovoz chlazených a zmrazených ryb byl k nám vzhledem k rychlému kažení rybího masa umožněn až od doby vynálezu chladící a mrazící techniky a zavedení rychlé nákladní přepravy.

Mořské ryby vynikají vysokou výživnou a biologickou hodnotou. Obsahem bílkovin se dá rybí maso dobře srovnat s masem jatečných zvířat, neboť ryby mají 15-20% bílkovin ve svalovině. Tento obsah bílkovin je opravdu nemalý, neboť vepřové maso má v průměru 15,5% bílkovin a středně tučné hovězí maso 17,5%. Přitom mají bílkoviny rybího masa výživově výhodnější složení esenciálních aminokyselin.

Výhodné je také složení tuku ryb. Tuk je řídce tekutý a obsahuje hodně nenasycených mastných kyselin. Jeho výživovou předností je také to, že je nositelem značného množství vitaminů. Zejména cenné z tuku ryb jsou mastné kyseliny, které mají příznivý vliv na snížení nebezpečí kardiovaskulárních onemocnění.

smažené ryby

Ryby jsou bohaté minerálními látkami. Drobné kosti, změkčené technologickými úkony, se dají jíst společně s masem, a tak se stávají například sardinky, šproty a další ryby velmi cenným zdrojem fosforu a vápníku. Mořské ryby jsou nejdůležitějším zdrojem jódu, který patří mezi nejvýznamnější stopové prvky v naší výživě.

Ryby jsou rovněž velmi bohaté na vitaminy, především A, B a D, ale též E a příp. další. Není bez zajímavosti, že rybí tuk z jater byl podáván nemocným a rekonvalescentům již dávno předtím, než byla vůbec známa existence vitaminů.

Rybí maso se dá kulinárně upravit na velmi pestrou, chutnou, výživnou, lehce stravitelnou a zdraví podporující stravu, užitečnou i v dietetice mnohých chorob. Rybí maso však poskytuje i velmi cennou surovinu pro průmyslové zpracování na rozsáhlý sortiment rybích specialit, vyráběných podle našich domácích, osvědčených, tradičních receptur. Svými výbornými smyslovými vlastnostmi, zejména chutí a vůní, stojí na jedné z nejvyšších příček jakosti a zdravotní nezávadnosti na celém světě, ať jde o studené nebo teplé marinády, uzené ryby, rybí konzervy, rybí saláty a delikatesy. Ryby a rybí výrobky patří u nás k relativně málo častým zdrojům nákazy a nositelům nákaz a otrav z potravin u konzumentů. Je to zásluhou stále se zvyšující úrovně hygieny a sanitace ve zpracovatelských závodech a velmi intenzivního dozoru nad dovozem ryb, průmyslovým zpracováním na rybí výrobky, nad jejich skladováním a přepravou. Se vstupem do Evropské unie byl také zaveden systém HACCP, který je nezbytný pro výrobu a fungování na sjednoceném trhu EU.

Tyto podmínky, mimo jiné, splňuje i výrobní podnik KORaDO, v.o.s., který je dnes téměř desetiletým obchodním partnerem COOP Centra. Zákazníci si mohou přijít na své, jelikož KORaDO nabízí přes 100 položek základní nabídky, a to téměř v celé síti družstevních prodejen. Mezi již klasické patří tradiční rybí salát v majonéze, pepřenky či matjesové řezy. Labužníkům lze nabídnout matjesy a la losos s olivou nebo jemně uzené matjesové kousky v oleji a také nelze opomenout uzenou rybu, kdy nejoblíbenější pochoutkou je bezesporu makrela.

Pokud vás článek donutil přemýšlet o alespoň malé změně v jídelníčku, rozhodně tím své tělo neošidíte, spíše naopak.

Pamatujte, že ryba by měla Váš stůl zdobit nejméně 3x týdně!

Pečená letní zelenina s krabími tyčinkami
200 g krabích tyčinek, 200 g lilku (nakrájejte, osolte a dejte na 20 min vybrečet), 300 g cukety, 300 g papriky, 100 g žampiónů, 2 větší rajčata, 2 lžíce olivového oleje, česnek (4 stroužky), cibule (1/2 větší), bazalka, tymián (nejlépe čerstvé, pokud není tak např. provensálské koření)

Předehřejte si troubu (na 200°C). Na teflonový plech dejte 1 lžíci olivového oleje a lilky a vložte do trouby. Mezitím nakrájejte cukety na čtvrtkolečka, žampióny na silnější plátky, papriky na kousky (nepříliš malé), česnek na plátky a cibuli na kolečka. Osolte, přidejte čerstvě mletý pepř, nasekané bylinky, promíchejte a přidejte k lilkům. Polijte druhou lžící oleje. Pečte asi 30 min. Přidejte rajčata nakrájená na plátky, promíchejte a pečte dalších 15 až 20 min. Nakonec rozložte krabí tyčinky a nechte ještě 5 min prohřát.

Treska na česneku a rajčatech
400 g tresčího filé (1 balíček), 2 lžíce citronové šťávy, 4 stroužky česneku, středně velká cibule, 2 lžíce olivového oleje, 350 g oloupaných pevnějších rajčat, nakrájených na kostičky (pro lepší loupání, jemně slupku rajčat nakrojte a přelejte vroucí vodou), 3 lžíce sekaných bylinek (např. petrželka a bazalka), sůl, trocha cukru

Filé pokapejte citronem a nechte 15 minut odležet. Mezitím na oleji poduste česnek a cibuli nakrájené na jemné kostičky. Přidejte rajčata a bylinky. Ochuťte solí a cukrem. Filé vložte do zapékací mísy a zalijte připravenou omáčkou. Připravujte v předehřáté troubě asi 25 až 30 minut. Jako přílohu mužete zvolit salát z listové zeleniny a brambory vařené bez slupky (nemaštěné).

Tato stránka vznikla ve spolupráci s firmou KORaDO
logo KORaDO


cara
© 2001 - 2004 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 4/2004

 Starší vydání
Zákaznický magazín 3/2004 3/2004

Zákaznický magazín 2/2004 2/2004