Tehdejší dovoz silně solených a sušených mořských ryb je nedovoloval použít v kuchyni ke kulinárním úpravám tak, jak je to možné s čerstvými, chlazenými nebo zmrazenými rybami. Dovoz chlazených a zmrazených ryb byl k nám vzhledem k rychlému kažení rybího masa umožněn až od doby vynálezu chladící a mrazící techniky a zavedení rychlé nákladní přepravy.
Mořské ryby vynikají vysokou výživnou a biologickou hodnotou. Obsahem bílkovin se dá rybí maso dobře srovnat s masem jatečných zvířat, neboť ryby mají 15-20% bílkovin ve svalovině. Tento obsah bílkovin je opravdu nemalý, neboť vepřové maso má v průměru 15,5% bílkovin a středně tučné hovězí maso 17,5%. Přitom mají bílkoviny rybího masa výživově výhodnější složení esenciálních aminokyselin.
Výhodné je také složení tuku ryb. Tuk je řídce tekutý a obsahuje hodně nenasycených mastných kyselin. Jeho výživovou předností je také to, že je nositelem značného množství vitaminů. Zejména cenné z tuku ryb jsou mastné kyseliny, které mají příznivý vliv na snížení nebezpečí kardiovaskulárních onemocnění.
Ryby jsou bohaté minerálními látkami. Drobné kosti, změkčené technologickými úkony, se dají jíst společně s masem, a tak se stávají například sardinky, šproty a další ryby velmi cenným zdrojem fosforu a vápníku. Mořské ryby jsou nejdůležitějším zdrojem jódu, který patří mezi nejvýznamnější stopové prvky v naší výživě.
Ryby jsou rovněž velmi bohaté na vitaminy, především A, B a D, ale též E a příp. další. Není bez zajímavosti, že rybí tuk z jater byl podáván nemocným a rekonvalescentům již dávno předtím, než byla vůbec známa existence vitaminů.
Rybí maso se dá kulinárně upravit na velmi pestrou, chutnou, výživnou, lehce stravitelnou a zdraví podporující stravu, užitečnou i v dietetice mnohých chorob. Rybí maso však poskytuje i velmi cennou surovinu pro průmyslové zpracování na rozsáhlý sortiment rybích specialit, vyráběných podle našich domácích, osvědčených, tradičních receptur. Svými výbornými smyslovými vlastnostmi, zejména chutí a vůní, stojí na jedné z nejvyšších příček jakosti a zdravotní nezávadnosti na celém světě, ať jde o studené nebo teplé marinády, uzené ryby, rybí konzervy, rybí saláty a delikatesy. Ryby a rybí výrobky patří u nás k relativně málo častým zdrojům nákazy a nositelům nákaz a otrav z potravin u konzumentů. Je to zásluhou stále se zvyšující úrovně hygieny a sanitace ve zpracovatelských závodech a velmi intenzivního dozoru nad dovozem ryb, průmyslovým zpracováním na rybí výrobky, nad jejich skladováním a přepravou. Se vstupem do Evropské unie byl také zaveden systém HACCP, který je nezbytný pro výrobu a fungování na sjednoceném trhu EU.
Tyto podmínky, mimo jiné, splňuje i výrobní podnik KORaDO, v.o.s., který je dnes téměř desetiletým obchodním partnerem COOP Centra. Zákazníci si mohou přijít na své, jelikož KORaDO nabízí přes 100 položek základní nabídky, a to téměř v celé síti družstevních prodejen. Mezi již klasické patří tradiční rybí salát v majonéze, pepřenky či matjesové řezy. Labužníkům lze nabídnout matjesy a la losos s olivou nebo jemně uzené matjesové kousky v oleji a také nelze opomenout uzenou rybu, kdy nejoblíbenější pochoutkou je bezesporu makrela.
Pokud vás článek donutil přemýšlet o alespoň malé změně v jídelníčku, rozhodně tím své tělo neošidíte, spíše naopak.
Pamatujte, že ryba by měla Váš stůl zdobit nejméně 3x týdně!