Vznik geneticky modifikovaného organismu (GMO) připomíná rozstříhání a slepení filmového pásu. Představte si několik stovek roliček rozprostřených na louku - to je DNA, tedy kyselina deoxyribonukleová, nositelka genetické informace. Biotechnolog vezme jedno z těch desítky tisíc políček a rozstřihne jej. Do prázdné mezery poté vloží gen/políčko filmu z jiného organismu (tzv. transgen), o němž ví, že rostlině přinese určitou vlastnost, například odolnost vůči hmyzím škůdcům, virovým nebo plísňovým chorobám apod. Takto upravený organismus, dosud výhradně rostlinný, se označuje jako geneticky modifikovaný.
Od 70. let minulého století posunul člověk hranice svého poznání v oblasti šlechtění organismů tak daleko, že dokáže modifikovat genetickou informaci v buňkách způsobem, který dává novým organismům zcela nové užitkové vlastnosti. Jde o možnost vnášení jednotlivých genů nebo malých skupin genů do dědičného základu organismu nebo naopak jejich odstranění či utlumení jejich činnosti s využitím metod genového inženýrství. Tomuto typu změn se začalo říkat genetická modifikace (GM) a takto vzniklým organismům geneticky modifikované organismy (GMO). První pokusy byly prováděny od roku 1973 v Kalifornii a od roku 1982 se již transgenní rostliny v USA začaly pěstovat ve větší míře. V roce 1994 byla pro trh USA schválena první geneticky modifikovaná odrůda rostlin - rajčata, která dozrávají pomaleji a neměknou, následující rok se začala prodávat i GM kukuřice. V roce 2002 tvořila plocha s GM rostlinami asi 59 mil. hektarů. 2/3 těchto ploch se nacházely v USA, další v Argentině, Kanadě a v Číně. Tvořily ji plodiny: sója (62%), kukuřice (21%) a bavlna (12%). Mimo tyto plodiny existují i geneticky modifikované odrůdy brambor, cukrovky, rajčat, dýní, melounů, papáji, čekanky aj. Cíle genetických modifikací jsou soustředěny zejména na toleranci k herbicidům a rezistenci vůči škodlivému hmyzu.
Zákon stanovuje povinnosti fyzických a právnických osob tak, aby byla zajištěna ochrana zdraví člověka a zvířat, životního prostředí a biologické rozmanitosti. Dále stanoví postup udělování oprávnění k nakládání s geneticky modifikovanými organismy a produkty, systém kontroly nad dodržováním zákona a systém evidence uživatelů, geneticky modifikovaných organismů, produktů a systém poskytování informací veřejnosti. Vzhledem k tomu, že oblast genetických modifikací se rozvíjí velmi rychlým tempem a dosud nejsou známy všechny potenciální dlouhodobé účinky geneticky modifikovaných organismů, vychází zákon z principu předběžné opatrnosti a obsahuje ustanovení umožňující v případě potřeby rozhodnutím správního úřadu pozastavit nebo ukončit nakládání s geneticky modifikovaným organismem. Zákon obsahuje i ustanovení týkající se povinností správních orgánů ve vztahu k Evropské komisi a ostatním členským státům a je plně harmonizován s příslušnými směrnicemi Evropské unie.
Značení geneticky modifikovaných potravin, potravin obsahujících GM složku nebo potravin a složek potraviny vyrobených z GMO je podle zákona o potravinách povinné od roku 2002. Na obalu výrobku musí být uvedeno označení: "geneticky modifikováno" nebo "obsahuje geneticky modifikovaný organismus". Novější pravidla, která vstoupila v platnost 18. dubna 2004, stanovují, že veškeré zboží, v němž lze vysledovat více než 0,9% GMO, musí být označeny "výrobek obsahuje GMO". Tato informace musí být uvedena i u nebalených potravin jako např. u chleba a pečiva. Označeno nemusí být maso, mléko, vejce a jiné živočišné produkty pocházející od zvířat krmených GM krmivy. Nové nařízení se zatím vztahuje na 16 GM produktů, které byly schváleny k prodeji v EU. Dalších 9 výrobků je ve schvalovacím procesu. Nové pravidlo platí i pro rostlinné oleje a jiné zpracované výrobky, např. sójový lecitin, vyrobené z GM surovin, i když tyto výrobky neobsahují ani DNA, ani bílkoviny ze zpracovávané suroviny. Nová pravidla se vztahují i na GM složky krmiv, které dosud nemusely být označeny.
Pravidla nakládání s GMO se asi budou během příštích let komplikovat. Odpůrci biotechnologických změn vytváří tlak na Evropskou komisi, aby značení podléhaly i potraviny, které přišly do kontaktu s geneticky modifikovanými organismy. Jde například o mléčné výrobky, maso, ryby a vejce. Zvířata, z nichž pocházejí, jsou nejčastěji krmena směsi z GM sóji. Uspějí-li ekologové, čeká povinné značení v budoucnu na téměř 80% potravin na unijním trhu.
GM rostlina je před uznáním jako odrůda testována daleko podrobněji z hlediska absence nepříznivých vlivů na zdraví živočichů a člověka než konvenční odrůdy. Předpokladem povolení je průkaz podstatné shody - tedy toho, že GM odrůda je ve všech podstatných znacích kromě genetické modifikace shodná s konvenční odrůdou. Tak podrobné chemické analýzy obsahových látek se u běžných odrůd provádějí často poprvé teprve při tomto porovnání konvenčních a transgenních odrůd.
Na první pohled je GM zboží stejné jako "tradiční". Skutečné odlišnosti mezi nimi pozná jen odborník, a to po důkladné analýze jejich DNA. K nezvyklým kombinacím z hlediska laika přitom patří gen z krávy v sóje, můry v jablku nebo gen půdní bakterie v kukuřici. Vědci se tak mj. snaží prodloužit životnost potravin, zvýšit odolnost rostlin proti škůdcům, umožnit pěstování plodin i v nehostinných oblastech, např. v zasolených půdách. Výsledkem jsou pak například rajčata a salát, které vydrží v lednici čerstvé i několik týdnů, nebo šťavnatý meloun chutnající stejně desítky hodin po nakrojení. Objevily se ale také projekty řešící zdravotní stav celých generací. K nejznámějším patří rýže obohacená vitaminem A - tzv. zlatá rýže, která může zachránit statisíce indických dětí, jejichž často jedinou dostupnou potravinu tvoří rýže, před oslepnutím.