Domácí krabička barmana
I k domácímu míchání nápojů by mělo patřit základní "barmanské" vybavení. Patří do něj široká škála alkoholických i nealkoholických nápojů, nejrůznější variace sklenic, nástrojů i ozdob hotových nápojů. Ve výbavě by vám neměl chybět šejkr, odměrky o různých objemech, drtítko, míchátka, brčka, mixér, či drtič ledu.
Druhy sklenic
Jestliže si nechcete vysloužit společenské faux-pas, vyplatí se alespoň minimální orientace v druzích jednotlivých sklenic a v podávání hotových nápojů. Mezi základní druhy sklenic pro míchané nápoje patří koktejlka neboli V-shape (sklenice tvaru V na vysoké noze, v níž se podává např. cinzano), tumbler (vysoká či malá sklenice oválného tvaru), koňaková sklenka (baňka na nízké noze typická pro koňaky a whisky) a silnostěnná sklenice s ouškem na horké nápoje.
Druhy nápojů
Z hlediska obsahu alkoholu se můžeme setkat s míchanými nápoji alkoholickými či nealkoholickými (tzv. soft drinks). Podle doby podávání s aperitivy (před jídlem) či digestivy (po jídle). Podle velikosti se nápoje dělí na krátké (short drinks) s objemem do 10 cl, střední (medium drinks) do 20 cl a dlouhé (long drinks) do 30 cl. Podle obsahu cukru se potom koktejly dělí na suché (dry), polosuché (medium dry) a sladké (sweet).
Koktejly rozlišujeme také podle jejich báze (tzn. základní části). Mezi nejčastěji používané patří gin, rum, vodka, tequilla a whisky. Většina koktejlů pak kombinuje báze alespoň dvě. Kromě nich jsou zde zastoupeny i modifikátory, které nápoji dodávají jedinečnou chuť a aroma. Mohou mít podobu vermutů, jež ozvláštní koktejl o příjemnou hořkost, ovocných džusů nebo neotřelých přísad, jakými jsou vaječné žloutky, smetana nebo cukr.
Zdobení sklenic a nápojů
Pro dokonalý efekt i výslednou chuť koktejlů nesmíme zapomenout na detaily. K oblíbeným doplňkům patří zdobení okrajů sklenic cukrem nebo solí. Sklenici, kterou takto chceme vylepšit, uchopíme za dno a krouživým pohybem omočíme její konec v citronové či pomerančové šťávě a poté stejným způsobem v cukru či soli. Vyplatí se dát pozor, aby sklenice nebyla zabořena příliš hluboko. Ještě efektnější bude výsledek, pokud sklenici omočíme v barevném likéru či grenadině. Oku lahodící jsou i ozdoby z čerstvého i kompotovaného koktejlového ovoce. Chybět by vám proto neměly pomeranče, jahody, koktejlové třešně nebo třeba olivy.
Jahodové mojito
4 dl bílého rumu, 5 lžiček třtinového cukru, 1 limetky, 5 cl limetového sirupu, soda, 5 lístků máty, 3 jahody
Do vysokého skla vložíme rozčtvrcenou polovinu limety, třtinový cukr, omytou mátu a jahody. Směs rozdrtíme drtítkem, přidáme led, rum, sirup a nakonec dolijeme sodou. Dobře promícháme, přidáme brčko s míchátkem a ozdobíme čerstvými snítkami máty a rozkrojenou jahodou.
Bloody Mary
4 dl vodky, 150 ml tomatového džusu, celerová nať, pepř, sůl, worcesterová omáčka
Do vysoké sklenice vložíme celerovou nať a kostky ledu, zalijeme vodkou a tomatovým džusem. Ochutíme solí, pepřem a kapkou worcesterové omáčky. Dobře promícháme a podáváme. Pro otrlejší povahy možné přiostřit tabascem.
Manhattan
3 cl bourbonu nebo whisky, 1,5 cl vermutu rosso, kapka angustury, 1 koktejlová třešeň, led
V šejkru smícháme všechny přísady s ledem, protřepeme a slijeme do sklenice. Dozdobíme třešní napíchnutou na párátku. Pro zajímavější chuť můžeme zakápnout citronem.
Ruský čaj
4 lžičky černého sypaného čaje, 12 cl pomerančového džusu, 1,5 cl citronové šťávy, 4,5 cl vodky, skořice, hřebíčky, třtinový cukr, plátek pomeranče na ozdobu
Snítku skořice svaříme s hřebíčkem alespoň 2 minuty, přidáme sypaný čaj a vaříme další 3 minuty. Scedíme do vysoké sklenice, přidáme pomerančový džus, citronovou šťávu, vodku a dosladíme třtinovým cukrem. Ozdobíme plátkem pomeranče a podáváme teplé.