Správné sklo
Výběr skla může celkovému dojmu z vína pomoci nebo jej naopak úplně zkazit. Obecně vzato se víno podává ve sklenicích na stopce. To proto, aby se při uchopení a držení v rukou nezahřívalo. Navíc se vyhneme nevzhledným otiskům prstů na baňce. Sklo by mělo být průzračné, hladké a nebroušené, aby v něm vynikla barva vína. Objem sklenic se pohybuje kolem 250 ml, ovšem samotný nápoj naléváme pouze v množství 70 – 80 ml, aby bylo možno s ním zakroužit a lépe vnímat jeho chuť i aroma.
Sklenice na červené víno musí být větší a baculatější než její kolegyně na víno bílé. Širší plocha totiž dovoluje vínu rozvinout svou chuť. Zúžený konec skleničky navíc umožňuje aroma déle udržet. Pro bílá a růžová vína je vhodné vybírat menší sklenky tulipánového tvaru, díky němuž si uchová správnou teplotu. Ideální sklenky na sekt či šampaňské jsou tenkostěnné a mají tulipánový nebo flétnový tvar, v němž se udrží potřebná teplota, vůně i perlivost. Oblíbené otevřené nízké mističky na sekt nejsou z tohoto důvodu vhodné.
Podávání vína
Servis bílých vín se odvíjí podle jejich plnosti. Čím plnější je chuť, tím vyšší musí být také teplota. Mladá jakostní vína by měla mít teplotu mezi 10 a 12°C. Podchlazenější vína nedovolují uvolnit vonné látky a nápoj se nám pak může zdát fádní, bez chuti a vůně. Vyšší teplota naopak zvýrazňuje chuť alkoholu a víno je neharmonické.
U červených vín se doporučuje podávání mezi 14 a 16°C, kdy se chuť ideálně rozvíjí. Těžší či sladší červená vína snesou i vyšší teplotu blížící se pokojové (16 – 19°C). Víno potřebuje čas a citlivý přístup, v žádném případě proto víno nechlaďte ledem nebo se jej nesnažte rychle ohřát (pokud nezamýšlíte vytvořit vánoční svařák).
Otevření vína
Po odstranění obalu z hrdla lahve navrtáme korkovou zátku v jejím středu. Nesmíme ji ovšem provrtat skrz! Po jejím vyjmutí hrdlo jemně otřeme ubrouskem a malé množství vína odlijeme do své skleničky. Zkontrolujeme, zda je víno v pořádku, a rozléváme jej do dalších skleniček.
Stejně jako jídlo, také víno naléváme hostům z pravé strany a končíme u své sklenice. Pro snazší nalévání bez kapek můžeme použít nalévací fólii nebo složený ubrousek kolem hrdla lahve.
Slavnostní obřad
Otevření vína není tak jednoduchou záležitostí, jak by se mohlo zdát. Některá vína si totiž zaslouží tzv. vydýchání, a potřebují proto otevřít dříve než před podáváním. Odborníci takový přístup doporučují zejména pro těžká červená a sladká bílá vína.
Podávání vína často provází také dekantace. Jedná se o proces, kdy se víno z lahve přelévá do karafy za účelem provzdušnění a "rozvonění". V případě archivních vín dekantováním zabraňujeme vlití vinných usazenin do sklenic. Při takové přípravě vína se vyplatí nespěchat a je více než vhodné použít světlo svíčky, abyste usazeninu v lahvi odhalili včas.
Šumivé víno
S blížícím se koncem roku většina z nás přemítá o nákupu sektu či šampaňského pro novoroční oslavy. Při nákupu je potřeba všímat si složení společnosti, kterou hodláme šumivým vínem oblažit. Dámy preferují polosuché (demi sec) a polosladké nápoje (demi doux), popř. netradiční varianty růžového sektu (rosé). Pánům může být naopak více po chuti sekt suchý (extra brut, brut a sec). Doporučená teplota pro podávání je mezi 4 a 8°C. Při otvírání šumivého vína mějte po ruce bílý plátěný ubrousek, kterým lahev lépe uchopíte. Zatímco většina laiků ocení hlasité otevření lahve, profesionální sommeliéři se snaží o co nejtišší a nejelegantnější uvolnění zátky.