Topinambury tvoří z 80 % voda. Dále obsahují uhlohydráty (polysacharid inulín) a bílkoviny, jsou zdrojem vlákniny, esenciálních aminokyselin, vitamínů (provitamín A, vitamíny B, D, H a C) a minerálních látek (draslík, hořčík, vápník, fosfor, železo, křemík, mangan, zinek či sodík).
Polysacharid inulín pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, proto jsou topinambury vhodné pro diabetiky. K dalším jejich pozitivním účinkům patří schopnost čistit střeva, pomáhají při revmatismu, při otocích a potřebě odvodnit organismus.
Potvrzena je i schopnost topinamburů redukovat hladinu cholesterolu v krvi, regulovat krevní tlak nebo chránit proti stresu.
Chcete se o topinamburech dovědět víc? Chcete poznat jejich využití v kuchyni a vyzkoušet některý z topinamburových receptů? Pak navštivte stránky www.coopclub.cz, kde naleznete množství dalších informací.