Zákaznický magazín COOP
 Číslo 5/2010
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Zdravá chvilička Petra
Havlíčka

*Ke kvalitnímu životu
potřebujeme kvalitní
spánek

*Jedlé kaštany
*Jan Adamec létá
v barvách COOP

*COOP Sympatika 2010
*Než koupíte kuchyňský
robot

*Recepty našich
zákazníků

*Coopclub.cz doporučuje
*Alkohol se nemá míchat?
*Praotec Čech by měl
radost

*Tradiční večeře
netradičně

*Vinařská abeceda –
Správné podávání vína


*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Zdravá chvilička Petra Havlíčka
Pohyb si žádá speciální pitný a stravovací režim

Čeká nás teď z hlediska zdravé výživy poněkud obtížné období, vánoční svátky a novoroční oslavy. Trochu přimhouříme oko, budeme se snažit alespoň se nepřejídat a vybírat si ty zdravější a dietnější laskominy a pak zas najedeme na jediný možný způsob, jak si udržet kondici, a to je zdravá výživa a pohyb.

ilustrační foto

Startujeme chůzí
Rekreační pohyb by měl dělat každý, pokud se chce udržet v dobrém zdravotním stavu. Sport, kterému se chceme věnovat, bychom si však měli pečlivě vybírat. Pokud je někdo štíhlý, udržuje si kondici, tak více méně může provozovat jakékoli sporty, ať aerobní či adrenalinové. Ale samozřejmě se vzrůstající váhou či zdravotními komplikacemi se rejstřík možného sportování zužuje. Lidem, kteří jsou hodně obézní a mají více zdravotních potíží, zbývají jediné dva pohyby. Tím prvním je chůze. Ta je navíc nejpřirozenější a může nastartovat cestu k normálu. Tím druhým možným pohybem je plavání. V momentě, kdy se začnou zlepšovat, mohou si postupně přidávat pohyb další.

Ing. Petr Havlíček
Absolvoval Vysokou školu zemědělskou v Brně, obor technologie potravin. Tento známý specialista na zdravou výživu spolupracoval např. s běžkyní Kateřinou Neumannovou nebo desetibojaři Tomášem Dvořákem a Romanem Šebrlem. Známe jej i z pořadu "Jste to, co jíte" vysílaného televizí Prima.

Petr Havlíček

Tekutiny musíme doplnit
Ten, kdo se cíleně věnuje pohybu a sportu, samozřejmě musí pamatovat na odpovídající stravování a pití. Pokud se člověk hýbe, více se potí a potřebuje víc tekutin. S potem se z těla odvádějí i důležité minerály. Samozřejmě v případě, že se intenzivně pohybujeme dvakrát-třikrát týdně, stačí pít čistou vodu nebo slabou minerálku. V případě hodně intenzivního sportu však musíme konzumovat tekutinu se zvýšeným podílem minerálů, zejména sodíku. Když doba věnovaná zvýšenému pohybu přesáhne 40-60 minut, je nezbytné i v tekutinách doplňovat část energie ve formě cukru. Zvážíme proto, zda nám bude stačit klasická oslazená minerální voda nebo už bude lepší specializovaný sportovní nápoj.

Pamatujme – napít se potřebujeme předtím, než sportovat začneme, popíjet musíme při samotné aktivitě, a protože samozřejmě nestihneme doplnit množství tekutin, které vypotíme, doplnit je musíme i po sportu. Složení nápojů opět závisí na tom, jak intenzivní pohyb byl. Od čisté vody, přes vodu s džusem až v případě hodně intenzivní aktivity po speciální regenerační nápoj.

Po svíčkové by to nešlo
Poslední jídlo bychom měli konzumovat zhruba hodinu až hodinu a půl před sportem, abychom je stihli strávit. Nemělo by obsahovat zvýšené množství bílkovin, tedy žádnou šunku, sýry, maso, protože ty se tráví velmi dlouho. Dejme si před sportem lehčí svačinu – jogurt, müsli nebo celo­zrnné sušenky, případně v kombinaci s ovocem.

těstoviny

Pokud se věnujeme sportu hodinu až dvě, vydržíme o čisté vodě, při dvou hodinách při slazeném nápoji, ale pokud se jedná o celodenní túry na lyžích, kolech nebo pěšky, musíme konzumovat i v průběhu toho výkonu. Zásadou je jíst malé porce častěji, třeba i po hodině. A opět – žádné vysoké množství bílkovin ani zvýše­né množství vlákniny, ale lehká jídla s převahou sacharidů, malým obsahem tuků a malým podílem bílkovin. U méně intenzivního sportu to mohou být například sušenky, müsli tyčinky, ovoce. V případě, že se sportu věnujeme opravdu hodně intenzivně, však už budeme muset sáhnout po specializovaných gelech, (směsi rychle využitelných cukrů), tyčinkách atd.

Na celodenní túru si můžeme připravit obloženou bagetu, ale nesmíme ji zhltnout celou naráz, ale spíš po troškách. Musíme se zastavit, udělat si čas na oběd, po něm hodinu relaxovat a pak se zase pomaličku vrátit na trasu. Samozřejmě, že když chceme podat dobrý výkon, tak si v restauraci nedáme knedlo-vepřo-zelo, ale nějaké lehčí rizoto nebo těstovinový salát.

Zeleninu až po...
A jakmile s výkonem skončíme, musíme zas tělo dostat do rovnováhy. Je nezbytné doplnit to, co jsme odčerpali ze svalů, především zásobní cukr glukogen a část tuků ze svalových buněk. Ale to neznamená, že sníme dva řízky a horu bramborového salátu! Jídlo by mělo být lehčí, aby jeho stravování neodebralo další energii. Ideální je kousek ryby nebo kuřecího masa s vařeným bramborem nebo dušenou rýží. Můžeme je doplnit i trochou zeleniny. Možná vás překvapilo, že o zelenině jsme v souvislosti se sportováním nemluvili – ona k němu na rozdíl od ovoce totiž nepatří.

Hodně zdraví přeje Petr Havlíček

Těstovinový salát pro sportovce
300 g libovolných těstovin, 2 různobarevné papriky, 1/2 ledového salátu, 100 g zelených a černých oliv, 150 g sterilované kukuřice, 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, tvrdý strouhaný sýr dle chuti

těstovinový salát

Zálivka:
3 lžíce bílého jogurtu, 1 lžička dijonské hořčice, 2 lžičky olivového oleje, šťáva z 1 citronu, sůl, pepř

Těstoviny uvaříme klasickým způsobem a necháme okapat. Papriku a salát nakrájíme na proužky. Kukuřici scedíme. Vše smícháme v salátové míse. Přidáme scezeného tuňáka a zlehka promícháme. Suroviny na zálivku smícháme. Salát rozdělíme na talíře, zalijeme zálivkou, případně posypeme strouhaným sýrem.


© 2001 – 2010 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

COOP Rádce 5/2010

 Starší vydání
COOP Rádce 4/2010
4/2010

COOP Rádce 3/2010
3/2010