Zákaznický magazín COOP
 Číslo 5/2010
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Zdravá chvilička Petra
Havlíčka

*Ke kvalitnímu životu
potřebujeme kvalitní
spánek

*Jedlé kaštany
*Jan Adamec létá
v barvách COOP

*COOP Sympatika 2010
*Než koupíte kuchyňský
robot

*Recepty našich
zákazníků

*Coopclub.cz doporučuje
*Alkohol se nemá míchat?
*Praotec Čech by měl
radost

*Tradiční večeře
netradičně

*Vinařská abeceda –
Správné podávání vína


*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Jedlé kaštany
K Vánocům a adventním trhům patří neodmyslitelně pečené kaštany. Jde o plody kaštanovníku setého, někdy též nazývaného jedlý. Tento mohutný strom pochází z oblasti Středozemního moře. O jeho rozšíření se zasloužili již antičtí Římané, kteří si oblíbili jak jeho plody, tak i trvanlivé dřevo.

kaštany

Kaštany bývají někdy označovány jako tajemství věčného mládí. Příznivě působí na vlasy, kůži. Pomáhají při únavě, stresu, pocitu úzkosti. Využívají se jako prevence kardiovaskulárních, respiračních, jaterních chorob i při poruše krvetvorby. Pozitivně ovlivňují žaludek, mozek, nervy, údajnědokonce předcházejí výpadkům paměti. Jsou zásobárnou minerálních látek (sodík, draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor, chlor) i vitamínů (A, B1, B2, B6, C, E).

Kaštany máme v představách spojené s cukrovinkami (hlavně proslulý nugát), popř. jako nádivku do kachny či krocana. Ale z kaštanů se vyrábí i pyré, omáčky, polévky, sirup, a dokonce i pivo a víno. Při jejich kuchyňské přípravě je nutné nejprve je tepelně zpracovat. Slupku nařízneme do tvaru písmene X a kaštany dáme vařit nebo péct. Změklé plody oloupeme a konzumujeme nebo použijeme k přípravě pokrmů.

kaštany

Polévané kaštánky
500 g jedlých kaštanů, 150 g pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 ml mléka, 1 lžíce rumu, čokoládová poleva

Kaštany nařízneme a položíme na plech. Velice krátce, ale zprudka pečeme. Po vychladnutí je oloupeme, přidáme cukr, vanilkový cukr, mléko a uvaříme doměkka. Měkké rozmačkáme a dochutíme rumem. Z hmoty vytvarujeme kuličky, které budou tvarem připomínat kaštany. Namáčíme v čokoládové polevě a necháme ztuhnout.

Kaštanová polévka
1 l vývaru, 300 g kaštanů, 1/2 celeru, 2 petržele, 1 cibule, 150 g zakysané smetany, 50 g másla, 2 stroužky česneku, mletý pepř, sůl, zelená petrželka

Kaštany nařízneme ostrým nožem, upečeme v troubě a po vychladnutí oloupeme.

Čtyři kaštany uložíme stranou a zbytek nasekáme nahrubo. Celer a petržel očistíme, česnek a cibuli oloupeme, vše nakrájíme na malé kousky a osmahneme společně s kaštany v hrnci na rozehřátém másle. Zalijeme vývarem, povaříme, až je zelenina měkká. Pak polévku po částech rozmixujeme na hladký krém a dle chuti osolíme a opepříme. Odložené kaštany nakrájíme na plátky a opečeme je na lžičce másla. Hotovou polévku zjemníme smetanou (již nevaříme) a ozdobíme opečenými plátky kaštanů a zelenou petrželkou.


© 2001 – 2010 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

COOP Rádce 5/2010

 Starší vydání
COOP Rádce 4/2010
4/2010

COOP Rádce 3/2010
3/2010