Skladování čokolády
Za ideálních podmínek by se čokoláda měla skladovat při teplotě kolem 16 °C na suchém a vzdušném místě. Pokud ji ukládáte do ledničky, měla by být v přihrádce na zeleninu. Rozbalenou tabulku čokolády je vhodné opětovně důkladně zabalit proti vlhkosti a uložit mimo silně aromatizované suroviny. V dobrých podmínkách vydrží tmavá čokoláda tři měsíce i více - déle než bílá nebo mléčná čokoláda, které mají vyšší podíl mléčné sušiny. Špatným skladováním vznikne na čokoládě bělavý povlak z kakaového másla nebo cukru. Tento povlak sice nevypadá hezky, nijak však nemění chuť čokolády. I takovou čokoládu můžeme rozpustit např. při kuchyňském zpracování, ale pro strouhání není taková čokoláda vhodná.
Recepty
Bílá čokoláda
120 g ztuženého tuku, 150 g moučkového cukru, 1 lžíce solamylu, 50 g sušeného mléka
Tuk prohřejeme se solamylem, přidáme ostatní suroviny a promícháme. Nalijeme do formiček a necháme ztuhnout.
Čokoládové placičky
200 g čokolády, 140 g ztuženého tuku, 100 - 150 g oloupaných a opražených mandlí nebo lískových oříšků
Čokoládu a tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme pokrájené mandle nebo oříšky a umícháme. Na hladký papír lijeme kopečky, po ztuhnutí je odloupneme. Můžeme vlít také do prázdných bonboniérových podložek.
Čokoládové hrudky
80 g másla, 80 g moučkového cukru. 1 lžíce kakaa, 1 lžíce škrobové moučky, 1 lžíce mléka, 50 g nadrobno pokrájených ořechů
Máslo, cukr, mléko a kakao zahříváme za stálého míchání, ale nepřivedeme k varu. Pak sejmeme z ohně, přidáme škrobovou moučku a mícháme do vychladnutí a zhoustnutí. Přimícháme ořechy a lžičkou vykrajujeme hrudky, které necháme ztuhnout na pergamenovém papíru.
Čokoládový závin
Náplň: 150 g čokolády, 100 g žemle, mléko, 50 g mandlí nebo ořechových jader, 180 g másla, 8 vajec, 100 g cukru, sůl
Těsto: 400 g polohrubé mouky, 60 g másla, 1 celé vejce, 1 dl vlažné vody, sůl, olej
Žemle zbavíme tvrdé kůrky, nakrájíme na plátky, namočíme v mléce a změklé vymačkáme. Rozsekáme mandle (nebo ustrouháme ořechy), utřeme máslo se žloutky, přidáme cukr, změklou čokoládu a špetku soli. Vše vymícháme do hladka a pak zkypříme sněhem z 8 bílků. Hmotu rozetřeme na vytažené základní těsto, závin svineme a upečeme. Upečený můžeme ještě polít čokoládovou polevou.
Čokoládové kuličky
4 lžíce vody, 100 g jemného krystalového cukru, 80 g strouhané čokolády, 150 g mletých lískových oříšků, 0,5 dl rumu, strouhaná čokoláda na obalení
Vodu a krystalový cukr svaříme na sirup, odstavíme, přidáme strouhanou čokoládu, mleté lískové oříšky, rum a vše promícháme. Z prochladlé hmoty tvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhané čokoládě.
Čokoládové kostky
250 g hořké čokolády, 250 ml neslazeného kondenzovaného mléka, 100 g nahrubo sekaných oloupaných mandlí
Postup: Hořkou čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni. Vmícháme mléko a ručním elektrickým šlehačem šleháme tak dlouho, až vznikne hladká hmota. Potom vmícháme mandle a hmotu rovnoměrně rozetřeme na alobal do výšky asi 1 cm. Povrch posypeme oloupanými a nasekanými mandlemi a dáme vychladit. Zatuhlou hmotu rozkrájíme na kostky.
Čokoládové ovoce
150 g mléčné čokoládové polevy, 150 g hořké čokoládové polevy, 375 g hroznů, 2 kiwi, 1 ananas, 600 g banánů, citrónová šťáva
Postup: Polevy rozpustíme každou zvlášť ve vodní lázni. Omyjeme hroznové víno, rozdělíme na menší porce a necháme okapat. Kiwi oloupeme, rozčtvrtíme a pokrájíme na plátky. Ananas okrájíme, rozčtvrtíme, dřeň vyřízneme a nakrájíme na malé kousky. Banány oloupeme a pokrájíme na šikmé plátky, pokapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědly. Ovoce rozdělíme na poloviny, jednu máčíme v hořké polevě, druhou v mléčné. Pak kousky necháme oschnout na mřížce a uložíme do chladna.
Rychlá čokoládová poleva
200 g čokolády, 100 g ztuženého tuku
Obě suroviny ve vodní lázni rozpustíme - každou zvlášť - pak vlijeme tuk do čokolády a spojíme.
|