www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 1/2002
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Velikonoce zblízka
*Zdravé jarní bylinky
*Velikonoce na talíři
*Skopové variace
*Oslazeno medem
*Čokoláda
*Symbol života a plodnosti
*Zdravé luštěniny
*Rady od plotny
*Dvoubarevné
chodské straky

*O zvykoslovných
předmětech

*Čarodějné velikonoční
rejdy

*Horoscoop
*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Velikonoce na talíři
Velikonoční bochánek
1 kg polohrubé mouky, 200 g tuku, 200 g cukru, 2 žloutky, sůl, 90 g droždí, čtvrt litru mléka, citronová kůra, vanilkový cukr, 50 g krájených mandlí, 50 g hrozinek, vejce na potření bochánku

mazanec

Příprava: Do mouky uděláme důlek, kam rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a přilijeme trochu vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek a pak přidáme rozpuštěný tuk a ostatní přísady. Těsto řádně propracujeme, přikryjeme je utěrkou a necháme kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, z nichž na pomoučeném vále utvoříme dva bochánky. Necháme je ještě chvilku kynout, pak je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Ve středně teplé troubě pečeme asi hodinu.

Valašská velikonoční pečeně

800 g vepřové pečeně, 200 g moravského uzeného masa, 1 větší cibule, 2 rajčata, 1 paprika, 2 dl vývaru z kostky, 150 g nastrouhaného eidamu, 400 g uvařených brambor, rostlinný olej na smažení, zelená petrželka, sůl, pepř

Příprava: Maso naporcujeme, plátky naklepeme, opepříme a osolíme. Opečeme je prudce na pánvi s olejem. Potom je vložíme na ohnivzdornou misku. Na zbylé části oleje zpěníme jemně nakrájenou cibuli a na ní podusíme na kostky nakrájené uzené maso, rajčata, paprikové lusky a nasekanou petržel. Podušenou směs zalijeme trochou vývaru a vše vaříme ještě 3 minuty. Touto omáčkou přelijeme připravené maso, pokryjeme je plátky vařených brambor, posypeme sýrem a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Podáváme s nakládanou zeleninou.

vejce a porek

Velikonoční věnec

250 ml mléka, 30 g droždí, 100 g cukru, 500 g polohrubé mouky, 1 lžíce rozinek, 110 g másla, 1 vanilkový cukr, 1/2 lžíce strouhané citronové kůry, mouka na vál, 1 vejce na potření, moučkový cukr na posypání

Příprava: Kvásek připravíme ze 100 ml vlažného mléka, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky a v teple necháme vzejít. Máslo, vanilkový cukr a žloutky utřeme, přidáme mouku, sůl, citronovou kůru. Kváskem a vlažným mlékem zaděláme těsto. Když těsto zhoustne, hněteme je tak dlouho, až se nechytá válu. Poté zapracujeme rozinky a přikryté utěrkou necháme kynout 50 minut. Z těsta vyválíme 4 prameny, upleteme cop a spojíme ho do věnce. Přesuneme na vymazaný plech, doprostřed dáme v alobalu zabalenou čočku a necháme 20 minut kynout. Potřeme vejcem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C, až se těsto zapeče, zmírníme teplotu na 175 °C a dopečeme.

Čočka s uzenou rybou

150 g čočky, 2 menší uzené ryby, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 200 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce octa, 1 lžičku plnotučné hořčice, 1 sterilovanou okurku, 1 malý hlávkový salát, sůl, mletý pepř, citron na ozdobení

cocka s uzenou rybou

Příprava: Čočku dobře přebereme a namočíme alespoň na půl hodiny do studené vody. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Sladkokyselou okurku pokrájíme na kostičky nebo nastrouháme. V kastrolu rozehřejeme olej. Zpěníme na něm cibuli, přidáme čočku, zalijeme vývarem a na mírném plameni vaříme asi 20 minut. Když čočka změkne, osolíme ji, okořeníme pepřem a dochutíme octem, pikantní hořčicí a  okurkou.

Rybu pokud možno vykostíme a maso nakrájíme na kousky. Čočku na talíři obložíme kousky ryby, ozdobíme listy hlávkového salátu, popřípadě kolečkem citronu.

Jarní špenát z kopřiv a pampelišek

Mladé lístky kopřiv a pampelišek, 1 cibulka, 20 g másla, 2 stroužky česneku, sůl, 2 vejce, pepř

Příprava: Mladé lístky opatrně propereme pod tekoucí vodou. Dbáme na to, abychom dodrželi správnou dávku kopřiv a pampelišek: 4 díly kopřiv a 1 díl pampelišek. Obojí spaříme horkou vodou a po odkapání jemně usekáme a vložíme na cibulku smaženou na másle. Přidáme česnek utřený se solí a chvíli podusíme. Nakonec zahustíme vejci, opepříme.

Vejce s bylinkovou zálivkou

6 vajec, svazek bylinkových natí (petrželka, pažitka, naťová cibulka, kopr, mladé listy libečku), 100 g majolky, 5 lžic bílého jogurtu, 2 lžíce citronové šťávy, sůl

chleba, vejce a cibule

Příprava: Vejce uvaříme na hniličku nebo natvrdo, vložíme do studené vody a po vychladnutí oloupeme, podélně překrojíme na poloviny, rozložíme po třech půlkách na dezertní talířky a zalijeme bylinkovou zálivkou.

Zálivka: Majolku dáme do misky, přidáme jogurt, citronovou šťávu, mírně osolíme a dobře rozšleháme. Nakonec vmícháme směs bylinek.


cara
© 2001 - 2002 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 1/2002

 Starší vydání
Zákaznický magazín 4/2001 4/2001

Zákaznický magazín 3/2001 3/2001