www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 1/2002
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Velikonoce zblízka
*Zdravé jarní bylinky
*Velikonoce na talíři
*Skopové variace
*Oslazeno medem
*Čokoláda
*Symbol života a plodnosti
*Zdravé luštěniny
*Rady od plotny
*Dvoubarevné
chodské straky

*O zvykoslovných
předmětech

*Čarodějné velikonoční
rejdy

*Horoscoop
*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Rady od plotny
Při vaření často potřebujeme utřený česnek. Můžeme si ho proto připravit do zásoby. Stroužky oloupeme, umeleme na masovém strojku nebo prolisujeme strojkem na česnek. Můžeme je také utřít nožem na prkénku, ale používáme přitom nůž z nerezu, jinak by česnek ztratil barvu (byl by nahnědlý nebo nazelenalý). Utřený česnek promícháme se solí a napěchujeme do skleničky s víčkem na závit. Skladujeme v chladničce nebo v chladné spíži.

chleba a mleko

Koupíme-li najednou více křenu, část pro běžnou spotřebu oškrábeme, opláchneme, dáme do skleničky s vodou a uložíme v chladničce. Vodu často vyměňujeme a dbáme, aby nezmrzla. Zbylý křen uchováme tak, že jej nečistíme, jen zabalíme do vlhkého hadříku, vložíme do igelitového sáčku a dáme do chladničky. Hadřík časem uschne, znovu ho tedy navlhčíme a křen přebalíme. Takto uskladněný vydrží i několik měsíců.

Ruce, které páchnou od slanečka, vyčistíme sedlinou z kávy. Stejně tak sedlinou omyjeme prkénko, nože, které přišly do styku se slanečkem, a opláchneme vařící vodou.

Nemáme-li na obalování celá vejce, omočíme pomoučené maso jen v rozšlehaném bílku nebo v řídkém těstíčku z hladké nebo sojové mouky a vody a hned obalujeme ve strouhance.

Teflonové pánve nemyjeme drátěnkou, pouze houbičkou, abychom je nepoškodili. Při přípravě pokrmů v teflonové pánvi používáme jen dřevěné náčiní, nikoliv špičaté.

Sekaná pečeně nabude, aniž by jí to uškodilo na chuti, vmícháme-li do syrového masa trochu brambor, vařených krupek nebo rýže.

Pečivo, bábovky, nakrojené buchty neokorají, když je uložíme do schránky z umělé hmoty a přidáme k nim kousek jablka nebo syrový brambor.

Aby se bábovky na povrchu nepřipálily, pokryjeme je při pečení čistým, mastným papírem.

vejce v kosiku

Smažená ryba bude křehčí, když ji před obalením namočíme do slaného mléka. Osmaženou pokapeme citronem, bude nejen chutnější, ale i lépe stravitelná.

Vodu z čerstvého špenátu nevyléváme, neboť obsahuje cenné látky. Použijeme ji na úpravu polévky, omáčky apod.

Těsto s droždím kyne tím pomaleji, čím je nižší okolní teplota.

Do piškotových těst můžeme použít hrubou mouku, polohrubá se hodí prakticky na všechno a hladká na lité a drobné cukroví.

Pokud vaříme často i večer polévku, přijde nám vhod připravená kořenová zelenina. Několik mrkví, petržel a střední celer očistíme, opláchneme a dobře osušíme. Pak nakrájíme zeleninu na drobné kostičky, můžeme přidat oloupanou, drobně sekanou menší cibuli, promícháme a dáme do skleničky s víčkem. Uložíme v chladničce a podle potřeby ze skleničky odebíráme. Krájená zelenina vydrží dva až tři týdny. Obdobně se dá pochopitelně využít i mrazená zelenina, kterou lze zakoupit v obchodě.


cara
© 2001 - 2002 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 1/2002

 Starší vydání
Zákaznický magazín 4/2001 4/2001

Zákaznický magazín 3/2001 3/2001