www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 1/2002
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Velikonoce zblízka
*Zdravé jarní bylinky
*Velikonoce na talíři
*Skopové variace
*Oslazeno medem
*Čokoláda
*Symbol života
a plodnosti

*Zdravé luštěniny
*Rady od plotny
*Dvoubarevné
chodské straky

*O zvykoslovných
předmětech

*Čarodějné velikonoční
rejdy

*Horoscoop
*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Symbol života a plodnosti
Nehodláme se zamýšlet nad odvěkou otázkou filozofů, co bylo dříve: zda vejce, nebo slepice. Podívejme se rovnou pod skořápku.

osatka s vejci

Vejce je v podstatě vaječná buňka ptáků a vejcorodých obratlovců. Obsahuje žloutek, nezbytný pro výživu vyvíjejícího se zárodku, a ochranné obaly - bílek, povrchovou blánu a vápenatý nebo kožovitý obal. Vejce jako produkt zejména kura domácího představuje důležitou složku lidské stravy obsahující vysoce hodnotné bílkoviny. Proto vejce mohou nahradit maso. Člověk umí v těle zužitkovat živiny vajíčka téměř na 100 procent. Varovat by se měl pouze vysokého obsahu cholesterolu.

U nás se nejčastěji konzumují vejce slepičí. Dvě třetiny vajíčka tvoří bílek, jednu třetinu žloutek. Bílek obsahuje hlavně albuminy, trochu globulinů. Žloutek je bohatý na tuky, lecitin, minerální látky, vitamíny, ale také cholesterol. Vejce z tuzemských chovů ho obsahují 200 až 300 g na kus, což představuje až 60 % denní potřeby člověka! Zemědělský výzkum se proto snaží snížit obsah cholesterolu ve vejcích na únosnou míru. Určité cesty se rýsují prostřednictvím výživy nosnic, kdy rostlinné steroly v krmivu přispěly ke snížení obsahu cholesterolu v jednom vejci až o čtvrtinu.

kraslice

Vejce patří ke skupině sezónního zboží. Jejich spotřeba stoupá zejména v období Velikonoc a Vánoc. Jako potravina je vejce od přírody geniálně zabaleno. Avšak přirozený obal - skořápka - je velmi křehký. Proto při manipulaci s vejci musíme být opatrní.

V obchodech jsou vejce nabízena nejen v různých jakostních třídách, ale i v různých váhových skupinách. Váha slepičích vajec se pohybuje mezi 30 až 90 gramy. Barva skořápky - ať bílá nebo hnědá - nemá naprosto nic společného s kvalitou. Závisí pouze na druhu plemene. Skořápka hnědých vajec bývá zpravidla poněkud tvrdší.

Rovněž barva žloutku není znakem kvality. Zde hraje velkou roli krmivo. Sytě žlutá barva žloutků je příznakem karotenoidů (žluté rostlinné barvivo) v krmivu. U velkochovu drůbeže barva žloutků kolísá v závislosti na ročním období a dostupnosti zeleného krmiva.

osatka s vejci

Ovlivnitelnost vnitřní jakosti vejce složením krmiva inspirovalo chovatele k rozmanitým experimentům. Před několika lety se jeden chovatel v severním Německu pokoušel o produkci tak zvaných "bylinných vajec". Krmil slepice přísadami bylinných směsí - přirozeně velmi tajnými - pomocí kterých měla být docílena jiná chuť vejce. Avšak mimo rozruchu v tisku nevyvolal tento marketingový experiment žádný větší úspěch.

Vejce nejlepší jakosti musí být čerstvé. Optimální chuti dosahuje až po třech dnech od snůšky a v této době je rovněž nejlépe vhodné pro další zpracování. Z úplně čerstvých vajec se například nedá dobře ušlehat sníh z bílků, a uvaříme-li je natvrdo, nedají se dobře loupat. Nicméně v obchodě představují větší problém vejce stará. V prodejně by čerstvá vejce neměla ležet déle než deset dnů. Vejce k prodeji jsou ukládána do čistých suchých proložek, a to špičkou dolů. Při přepravě je nutno vyloučit otřesy, vejce musí být chráněna proti přímému slunečnímu světlu, proti mrazu a prachu. Rozmezí teplot pro skladování v obchodech je určeno od 5 do 18 °C. Vejce I. jakosti nesmějí mít nakřáplou nebo naprasklou skořápku. Takto poškozená vejce se dají lehce vytřídit na prosvětlovacím stole.

V domácnosti bývá zvykem vejce skladovat v ledničce. Nikdy bychom je však neměli ukládat v blízkosti silně aromatických výrobků (sýr, koření), protože pórovitá vápenná skořápka do sebe snadno absorbuje cizí pachy.

vejce

Výhodou vajec pro hospodyňky je jejich rychlá úprava i značná sytost. Podáme-li vejce s chlebem nebo je upravíme se zbylými knedlíky, máme nejen rychlou, ale i značně sytou večeři. Jediné, co vejcím chybí, je vitamín C. Proto je podáváme podle možnosti vždy v úpravě se zeleninou, například jako sázená vejce ke špenátu nebo k zelenému hrášku, tvrdá vejce k hlávkovému salátu nebo rajčatům, míchaná vejce alespoň posypeme sekanou pažitkou... Vejce jsou oblíbena nejen jako samostatný pokrm, nýbrž jako přídavek do jiných pokrmů. Vejce naměkko jsou snáze stravitelná než vejce natvrdo nebo smažená.

Dříve se vejce nakládala do vápenných roztoků, do vodního skla. Póry vápenné skořápky se přitom uzavřely, čímž se zabránilo proniknutí mikroorganismů. Dnes však velkochovy produkují vejce stále čerstvá, takže nakládání vajec v domácnostech do vodního skla pozbylo významu.


cara
© 2001 - 2002 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 1/2002

 Starší vydání
Zákaznický magazín 4/2001 4/2001

Zákaznický magazín 3/2001 3/2001