www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 2/2003
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Zlatý středník 2002
*Kradla jako straka
*Chorvatské speciality
*Poznáváme krásy
Chorvatska

*Lunární kalendář Krásné
paní - červen

*Sezónní pomocníci
do domácnosti

*Lunární kalendář Krásné
paní - červenec

*Zelené koření
*Lunární kalendář Krásné
paní - srpen

*Na chalupě
s Waldemarem
Matuškou

*Jak si připravit
zmrzlinové poháry

*Pestré letní saláty
*Pětkrát kafe s chladičem!
*Léto a slunce
*Nápoje s bublinkami

*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Nápoje s bublinkami
Nealkoholické nápoje sycené CO2 je možné rozdělit do tří základních skupin na limonády, vody a minerální vody.

minerálky Poděbradka

Limonády jsou zpravidla barevné nealkoholické nápoje, obsahující velké množství cukru. Pokud byly vyrobeny s podílem ovocných šťáv, pak hovoříme o ovocných limonádách. Levné limonády často místo cukru obsahují levná a tedy chuťově ne moc zdařilá náhradní sladidla, která po napití zanechávají nepříjemný pocit v ústech. Samostatnou skupinou limonád jsou kolové nápoje s kofeinem, většinou hnědavě rubínové barvy a typické "kolové" chuti. Do limonád potom můžeme zařadit i tonikové nápoje nahořklé chuti obsahující chinin. Základní surovinou pro výrobu limonád bývá pitná voda, tedy voda z vodovodního řadu.

minerálky Korunní

Druhou velkou skupinou nealkoholických nápojů jsou vody. Na našem trhu jsou desítky různých výrobků a člověk někdy pořádně neví, jakou vodu si vlastně kupuje. V některých lahvích je totiž naprosto stejná voda, jaká nám teče doma z vodovodu. Balené vody jsou nabízeny neperlivé, jemně perlivé a perlivé. Základní surovinou v této kategorii bývá běžná pitná voda nebo voda z hlubinných vrtů, která pak může být různými způsoby upravována. Žebříček začíná balená pitná voda. Pokud do ní výrobce přidá oxid uhličitý, prodává se taková voda jako "sodovka". Kvalitativně výše je stolní voda, která se od běžné balené pitné vody liší tím, že je vyrobena z podzemního zdroje a nesmí být chemicky upravena. Zdrojem jsou často velmi známé hlubinné vrty. Taková voda je již mírně mineralizovaná (cca do 200 gramů na 1 litr) a je proto vhodná i na pití ve větší míře. Může být však nevhodná jako voda kojenecká - to závisí na složení a poměru obsažených minerálů. Podmínkou pro kojeneckou vodu je totiž nízký obsah dusičnanů a jediná přípustná úprava ošetření UV zářením.

minerálka s ovocem

Třetí kategorií sycených nápojů jsou přírodní minerální vody. Stejně jako v předešlé kategorii stolních vod je možné již dnes zakoupit minerální vody neochucené nebo s přídavkem přírodních či umělých aromat a sladidel. Podstatným rozdílem mezi stolní vodou a minerální vodou je samozřejmě její celková mineralizace, která se u vod minerálních počítá již na tisíce gramů na 1 litr. Zde však platí, že ne vždy více znamená lépe. Všímat bychom si tedy měli především složení a obsahu jednotlivých minerálů. Mezi prvky, které náš organismus rád přivítá, patří zejména vápník, hořčík, draslík a také železo. Rovněž stopové prvky jako selen, zinek, mangan, chrom a nikl jsou pro nás nezbytné. Ty však ve výčtu chemické analýzy kupované vody většinou nenajdete, jejich obsah se zde totiž počítá na mikrogramy. Asi nejdůležitějším prvkem, jehož obsah v nápojích bychom však měli rozhodně sledovat, je sodík. Jeho maximální doporučená denní dávka je 1800 mg a zvýšený příjem tohoto prvku je zdraví škodlivý stejně jako jeho nedostatek. Většinu sodíku přitom člověk přijímá v podobě kuchyňské soli a díky nesprávným stravovacím návykům si tak na jeho nedostatek rozhodně většina lidí nemůže stěžovat. Dlouhodobé překračování maxima příjmu sodíku přitom zvyšuje riziko rakoviny žaludku a přináší mnohá kardiovaskulární onemocnění. Proto má také například kojenecká voda přísný limit pro maximální obsah sodíku, a to 20 mg/l. Větší koncentrace není vhodná ani pro děti v pokročilejším věku.

minerálky

Člověk má zkonzumovat denně minimálně dva litry tekutin. Do nich se nesmí zahrnovat alkohol nebo káva. Naopak sem však můžeme započítat i ostatní tekutiny přijímané v potravě, jako jsou např. polévky, ale i mléčné nápoje apod.

Na závěr si shrňme, co tedy pít. Podle odborníků jsou nejvhodnějšími nápoji neslazené čaje, ředěné ovocné džusy, pitná voda z vodovodu, balené stolní vody a přírodní minerální vody. Jaké nápoje vy jako spotřebitelé nealkoholických nápojů budete upřednostňovat je pouze a jen na vás. Přejeme vám správnou volbu!

Tato stránka vznikla ve spolupráci s firmou Poděbradka.


cara
© 2001 - 2003 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 2/2003

 Starší vydání
Zákaznický magazín 1/2003 1/2003

Zákaznický magazín 4/2002 4/2002