www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 2/2003
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Zlatý středník 2002
*Kradla jako straka
*Chorvatské speciality
*Poznáváme krásy
Chorvatska

*Lunární kalendář Krásné
paní - červen

*Sezónní pomocníci
do domácnosti

*Lunární kalendář Krásné
paní - červenec

*Zelené koření
*Lunární kalendář Krásné
paní - srpen

*Na chalupě
s Waldemarem
Matuškou

*Jak si připravit
zmrzlinové poháry

*Pestré letní saláty
*Pětkrát kafe s chladičem!
*Léto a slunce
*Nápoje s bublinkami

*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Pestré letní saláty
Saláty se staly nedílnou součástí našich jídelníčků. Pro svou biologickou hodnotu zaujímají důležité místo v naší výživě. Pochutnávat si na nich sice můžeme po celý rok, ale v létě přijdou k chuti snad úplně nejvíc. Jsou totiž lehké, zdravé a snadno a rychle připravené. Navíc s nimi lze stále experimentovat a překvapit tak sebe i ostatní neuvěřitelnými a nespočetnými kombinacemi chutí a vůní. Další výhodou je i to, že v letní sezoně máme k dispozici větší a lacinější nabídku čerstvé zeleniny i ovoce a mnozí z nás mohou sklidit úspěchy své práce přímo z vlastní zahrádky.

příprava salátu

Abyste byli nadmíru spokojeni s výsledkem při přípravě salátů, je však nutné dodržovat následující zásady:
  • Veškerou zeleninu i ovoce před použitím vždy pečlivě umyjte pod tekoucí vodou.
  • Saláty připravujte rychle a používejte pokud možno co nejčerstvější suroviny, aby nedošlo k "úniku" důležitých vitamínů.
  • Na zálivku si vybírejte kvalitní oleje a octy. Nejlepší jsou olivový olej a jablečný nebo vinný ocet.
  • Smetanu v zálivce nebo dressingy nahraďte nízkotučným bílým jogurtem, ušetříte si tak spoustu kalorií.
  • Místo soli použijte například česnek nebo bylinky (nejlépe čerstvě natrhané).
  • Cukr naopak nahraďte medem nebo ovocem.
  • Většině salátů prospěje, když je před podáváním necháte krátkou chvíli odležet v chladničce.

Následující recepty mohou být pro některé z vás pouze návodem, jak by mohly připravené saláty vypadat. Nebojte se experimentovat a kombinovat i zdánlivě neslučitelné suroviny a vytvořit si tak váš vlastní recept na vynikající extra salát.

Pestrý bramborový salát se zeleninou
Na salát: 200 g brambor, 150 g brokolice, trochu mořské soli, 1 křehké jablko, 1 červená kapie, 1 malé avokádo
Na omáčku: 100 g směsi bylinek (šťovíku, petržele, pažitky, řeřichy, kerblíku, boreče), 50 g kyselé smetany, 100 g bílého jogurtu, 1 lžíce bylinkové soli

bramborový salát se zeleninou

Brambory uvaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Brokolici očistíme, rozdělíme na růžičky a uvaříme ve slané vodě (asi 12 minut), vyjmeme a necháme dobře okapat. Mezitím rozčtvrtíme jablko a nakrájíme na kostičky. Kapii nakrájíme nadrobno, avokádo oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme na proužky. Všechny přísady promícháme.
Omáčka: Bylinky do omáčky nahrubo nasekáme, smícháme se smetanou, jogurtem a přidáme 50 ml vývaru z brokolice. Vše rozmixujeme. Salát ozdobíme ořechy a petrželí.

Kozí sýr se zeleninou
2 malé červené řepy, 1 žlutá paprika, 1 okurka (asi 6 cm), 2 jarní lahůdkové cibulky, 2 rajčata, 8 ředkviček, 4 snítky petrželky, 180 g čerstvého kozího sýra, bylinková sůl

kozí sýr se zeleninou

Červenou řepu omyjeme a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou a vaříme asi 25 minut. Ostatní zeleninu omyjeme. Papriky, rajčata a okurky pokrájíme na kostičky. Ředkvičky a cibulku pokrájíme na kolečka. Petrželku jemně nasekáme. Červenou řepu po uvaření zchladíme studenou vodou a slupku rukama pod tekoucí vodou tlakem stáhneme. Dužinu nakrájíme na kostičky. Kozí sýr prolisujeme nebo umeleme. Na talíř dáme kozí sýr do středu a okoloho obložíme jednotlivými druhy zeleniny. Ozdobíme zelenou petrželkou.

Římský salát s bylinkovou olivovou zálivkou
1 velká hlávka římského salátu, 1 svazeček rokety, 1 velká cibule, 15 třešňových rajčat, 1 salátová okurka
Zálivka: 6 lžic olivového oleje, 6 lžic vinného octa, 2 lžičky mořské soli, 4 lžíce směsi sekaných bylinek (kopr, kerblík, petrželka, šťovík, pažitka), 100 g černých oliv (naložených v oleji a česneku)

římský salát

Římský salát a roketu očistíme a natrháme na kousky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka. Rajčata omyjeme a rozpůlíme. Okurku oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Veškerou zeleninu promícháme v míse.
Na zálivku smícháme olivový olej, ocet, 250 ml vody, mořskou sůl a sekané bylinky. Zálivkou přelijeme salát a vše dobře promícháme. Ozdobíme okapanými olivami.

Oříškový salát
100 g salátu polníčku, 1 malá hlávka kadeřavého salátu, žlutá paprika, 12 třešňových rajčat, 2 fíky, 8 lžic nahrubo sekaných vlašských ořechů, 8 lžic nahrubo sekaných oříšků kešu
Omáčka: 200 ml zakysané smetany, 100 ml zeleninového vývaru, 1 lžička mletého nového koření, špetka mletého kmínu, 1 vanička řeřichy
Polníček přebereme, dobře omyjeme a osušíme. Kadeřavý salát očistíme a natrháme na kousky. Papriky pokrájíme nadrobno, rajčata rozpůlíme. Fíky nakrájíme na plátky. Přísady salátu ozdobně položíme na talíř a posypeme oříšky. Rozšleháme zakysanou smetanu s vývarem. Okořeníme novým kořením, kmínem a nalijeme na salát. Řeřichu omyjeme, odstřihneme a osušíme. Ozdobíme jí salát.

oříškový salát

Zelený ovocný salát s fenyklem
100 g bílých hroznů, 1/2 malého melounu, 1 malý fenykl, 1 kiwi, 1 hruška, 1 lžíce citronové šťávy, 1 - 2 lžíce cukru, 1 snítka meduňky, 2 lžíce nasekaných pistácií
Hrozny omyjeme a otrháme bobule. Meloun nakrájíme na plátky a semena vyškrábeme. Dužinu odřízneme od slupky a nakrájíme na kousky. Fenykl omyjeme a nakrájíme na kostky. Kiwi oloupeme, rozčtvrtíme a nakrájíme na tři silné plátky. Hrušku neloupanou rozčtvrtíme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na tenké plátky.
Hrušku s citronovou šťávou dáme do mísy a promícháme. Vmícháme fenykl, ostatní ovoce a osladíme cukrem. Salát nandáme do misek a zdobíme pistáciovými oříšky a lístky meduňky.

zelený ovocný salát s fenyklem

Malý piknikový salát
4 rajčata, 2 cukety, 3 lžíce olivového oleje, 200 g rozmrazených kukuřičných zrn, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžička mořské soli, 2 - 3 lžíce lístků oregana
Rajčata nařízneme křížkem, spaříme a oloupeme. Dužinu pokrájíme na kostky. Cukety očistíme, rozčtvrtíme a pokrájíme na plátky silné asi 1 cm. Opékáme je asi 5 minut na rozehřátém oleji, poté je necháme vychladnout. Rajčata smícháme s cuketou, přidáme kukuřici a vše pokapeme citronovou šťávou. Okořeníme mořskou solí a posypeme sekanými lístky oregana.

malý piknikový salát

(jm)


cara
© 2001 - 2003 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 2/2003

 Starší vydání
Zákaznický magazín 1/2003 1/2003

Zákaznický magazín 4/2002 4/2002