www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 2/2003
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Zlatý středník 2002
*Kradla jako straka
*Chorvatské speciality
*Poznáváme krásy
Chorvatska

*Lunární kalendář Krásné
paní - červen

*Sezónní pomocníci
do domácnosti

*Lunární kalendář Krásné
paní - červenec

*Zelené koření
*Lunární kalendář Krásné
paní - srpen

*Na chalupě
s Waldemarem
Matuškou

*Jak si připravit
zmrzlinové poháry

*Pestré letní saláty
*Pětkrát kafe s chladičem!
*Léto a slunce
*Nápoje s bublinkami

*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Sezónní pomocníci do domácnosti
Jednou z nejnamáhavějších a nejzdlouhavějších prací v domácnosti je mechanické zpracování potravin před jejich tepelnou úpravou nebo vlastní spotřebou. Jedná se o šlehání, hnětení, strouhání, krájení, pasírování, lisování, mletí apod. Nejznámějšími ručními pomocníky v naší domácnosti jsou lisy na ovoce, mlýnky na mák či kávu nebo jednoduché šlehače. Točit klikou však po chvíli také unaví, ale naštěstí dnes již proto máme pomocníky s elektrickým motorkem.

kompletní šlehač ETA 2046

Současná nabídka kuchyňských strojků
Dnes je těchto pomocníků v domácnosti taková nabídka, že je někdy obtížné se v ní orientovat. O přízeň zákazníků se uchází kolem dvaceti značek, které dodávají do prodejen mnoho typů a provedení.

Většina kuchyňských strojků se používá celoročně, protože i dříve sezónní ovoce a zeleninu nám dnes obchod nabízí téměř po celý rok. V období, kdy se na rodinných zahrádkách sklízí vlastní úroda, jsou však některé kuchyňské strojky využívány podstatně více.

Současné elektrické spotřebiče, které zpracovávají potraviny mechanicky, můžeme rozdělit na dvě skupiny:
jednoúčelové kuchyňské strojky, zkonstruované převážně na jednu operaci - jen šlehání, jen mixování atd. Mohou však mít v omezeném počtu i některé další funkce, např. šlehání + hnětení, mixování + šlehání apod.
univerzální kuchyňské strojky, které byly zkonstruovány tak, aby plnily v kuchyni více funkcí (mixují, šlehají, hnětou, krájí nebo melou), a proto se pro ně vžil výraz kuchyňské roboty.

miniprocessor ETA 0078

Jak kuchyňské strojky vybírat
Při výběru hraje roli to, zda jste začínající nebo vícečlenná rodina, zda máte velkou nebo malou kuchyň, jste zahrádkáři a chovatelé nebo všechno nakupujete, vaříte klasická jídla nebo přecházíte na zdravou výživu, tj. ovoce a zeleninu atd. Jednoduchý strojek stojí několik stokorun, plně vybavený robot několik tisíc. K vašemu rozhodování vám chceme pomoci stručnou charakteristikou jednotlivých elektrických spotřebičů tohoto typu:

tyčový mixér ETA 1019

Jednoúčelové kuchyňské strojky
Šlehače
Šlehače jsou u nás nejrozšířenější a nejstarší kuchyňské strojky, přičemž nejběžnější jsou ruční šlehače. Základem je pohonná jednotka s rukojetí, do které se vkládají šlehací metly popř. další nástavce. Jimi se pak šlehají příslušné potraviny (vaječné bílky, šlehačka...) přímo ve vhodné nádobě. Většina výrobců dodává k ručním šlehačům i hnětací (míchací) metly, někdy pasírovací nástavce, ponorné mixéry apod. Pro náročnější spotřebitele a pro ty zákazníky, kteří často připravují různé sladkosti, jsou v prodeji šlehače se stojanem a mísou, ve které se šlehané potraviny přímo zpracovávají.

stolní mixér ETA 3011

Mixéry
Další elektrický pomocník - stolní mixér - se používá na mixování polévek, předkrmů, masitých pokrmů, majonéz, omáček, některých moučníků, ovoce, nápojů, koktejlů nebo kojenecké stravy. Stolní mixéry však mají svůj zenit již za sebou. V kuchyni jsou nahrazovány jinými spotřebiči, zejména tyčovými mixéry. Na rozdíl od stolního mixéru, který pracuje v pevně připojené nádobě, vkládá se tento lehký výrobek do nádoby s potravinou určenou k zpracování. Používá se zejména k mixování nápojů, omáček a všech druhů tekutin. Lze s ním však připravovat i majonézy, dětskou stravu a piškotová těsta. Jeho velkou výhodou je neustálá pohotovost k práci, protože většina výrobců ho dodává s držákem na stěnu, takže nepřekáží na pracovní desce.

Odšťavňovače a lisy na citrusové plody
Do této kapitoly zahrnujeme pouze elektrické odšťavňovače k získání čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny, určené převážně k okamžitému použití. Tyto výrobky rozmělňují ovoce a zeleninu na nerezových nebo plastových struhadlech a odstředivou silou pak oddělují šťávu od dužiny. Moderní odšťavňovače tohoto typu mají pro uložení dužiny samostatný prostor, obvykle vyjímatelnou nádobu. Levnějším druhem odšťavňovačů jsou lisy na citrusové plody, kde se šťáva získává tlakem rozkrojeného plodu na otáčející se drtič - obdoba ručních lisů. Odšťavňovače převážně dobře odšťavňují tuhé plody, nejsou však většinou zcela vhodné na ovoce, které vytváří při zpracování kašovitou hmotu, např. švestky, třešně, měkké hrušky, vařená jablka apod. Nejsou určeny také k výrobě velkého množství šťáv (např. moštování jablek).

odšťavovač

Kuchyňské roboty
Kuchyňské roboty se dnes člení na dva druhy - tradiční roboty a moderní univerzální kuchyňské strojky, nazývané foodprocessory.

Tradiční roboty
Tradiční roboty jsou roboty, u kterých je pro každou operaci určen speciální nástavec. Jsou výhodné zejména při zpracování většího množství potravin a pro rodiny, kde najdou uplatnění i některé speciální funkce, jako je např. lis na ovoce.

moderní robot ETA 3024

Foodprocessory
Novější roboty - foodprocessory, které používají na základní operace speciální srpovitý nůž, provádějí většinu úkonů v jedné nádobě. Po práci proto nezůstane mnoho nádobí a úklidu. Jejich největší výhodou však je obrovská rychlost některých operací.

šlehač s ponorným mixérem ETA 1046

Vybavení a parametry robotů
Jak kuchyňské roboty, tak foodprocessory mohou mít různorodé příslušenství. Vedle základního srpovitého nože to jsou hnětací a šlehací nástavce, několik druhů struhadel a kráječů, odstředivý odšťavovač, lis na citrusy apod. Jedním z nejdůležitějších parametrů kuchyňských robotů pro jejich výběr je příkon motoru.

Cenové relace robotů
Elektrické spotřebiče se nejvíce prodávají ve specializované síti elektro. Ceny robotů-foodprocessorů se v této síti pohybují převážně ve třech cenových pásmech - nejlevnější roboty mají cenu od dvou do třech tisíc Kč, střední pásmo je od tří do čtyř tisíc Kč a nejdražší nad čtyři tisíce Kč. Rozdíly jsou v příkonu, v počtu rychlostí, v příslušenství a dalších parametrech.

šlehací nástavec ETA 3024

Vitamínová bomba z ovoce
Léto - to je čas tepla, sluníčka a samozřejmě i žízně. Čerstvě připravená šťáva z ovoce v této době působí obzvlášť blahodárně. A proto vám zde přinášíme jednoduchý návod, jak si ji připravit:

Nakrájíme banán na kolečka, přidáme dvě lžičky jemných ovesných vloček, zalijeme kysaným podmáslím a přidáme trochu 100% rajčatové šťávy. To vše rozmixujeme a ihned podáváme. Rajčatovu šťávu můžete nahradit 100% džusem, stejně jako banán je možné zaměnit za jiné ovoce. Získáte tak dobrou a zdravou snídani.


plátkovací struhadlo ETA 3024

Rada na závěr:
Vylisovanou či vymačkanou šťávu vypijte co nejdříve, jelikož oxidací ztrácí cenné vitamíny.
Zbytky po lisování z ovoce či zeleniny můžete použít pro přípravu různých jídel, třeba ovocných salátů či polévek.

Tento článek vznikl ve spolupráci s firmou ETA Hlinsko, a.s.


cara
© 2001 - 2003 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 2/2003

 Starší vydání
Zákaznický magazín 1/2003 1/2003

Zákaznický magazín 4/2002 4/2002