www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 2/2003
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Zlatý středník 2002
*Kradla jako straka
*Chorvatské speciality
*Poznáváme krásy
Chorvatska

*Lunární kalendář Krásné
paní - červen

*Sezónní pomocníci
do domácnosti

*Lunární kalendář Krásné
paní - červenec

*Zelené koření
*Lunární kalendář Krásné
paní - srpen

*Na chalupě
s Waldemarem
Matuškou

*Jak si připravit
zmrzlinové poháry

*Pestré letní saláty
*Pětkrát kafe s chladičem!
*Léto a slunce
*Nápoje s bublinkami

*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Zelené koření
Bez koření není vaření! To věděly už naše babičky a vědí to všichni, kdo mají vztah k dobrému jídlu. V žádné správné kuchyni proto nesmí chybět čerstvé bylinky a koření, které dodávají pokrmům to správné aroma a tu dokonalou chuť. A navíc jsou velmi zdravé a mají léčivé a hojivé účinky. Obsahují vitaminy, minerální látky, stopové prvky, éterické oleje a třísloviny, které podporují trávení.

petržel

Dnes už nám obchody nabízejí nepřeberné množství nejrůznějších druhů sušeného koření v lákavém balení, ale přesto není nad čerstvé bylinky, které si můžeme utrhnout těsně před přípravou pokrmu. Že nemáte zahrádku ani terasu nebo balkon? Nevadí. Zelený a voňavý koutek si můžeme vytvořit i v panelákové kuchyni, třeba na okenním parapetu.

Bazalka - se přidává až do hotových pokrmů - vhodná je na ryby, drůbež, těstoviny. Pročišťuje organismus, stimuluje odbourávání tuků, podporuje trávení a ulehčuje odkašlávání.
COOP tip: Vyzkoušejte bazalku v kombinaci s rajčaty nebo lilkem, patisonem či špenátem.

bazalka

Dobromysl (oregano) - se používá zejména při úpravě masitých pokrmů a salátů. Podporuje chuť k jídlu, má protizánětlivé účinky, působí i proti nespavosti.
COOP tip: Zkuste posypat oreganem jehněčí nebo vepřové maso před rožněním. Čerstvé listy můžete vmíchat do jemného sýra nebo rozmixovat se smetanou a použít při přípravě obložených chlebíčků.

oregano

Estragon - je tradiční přídavek do bylinkových a vinných octů, nádivek, omáček. Povzbuzuje chuť k jídlu a mírní bolesti zubů.
COOP tip: Přidejte estragon do nálevů při zavařování zeleniny a hub.

Fenykl - se tradičně přidává k rybám. Najemno nakrájenou natí fenyklu se ochucují saláty, bylinkové omáčky nebo dušená zelenina.
COOP tip: Zkuste vmíchat pokrájený fenykl i do omáčky na špagety nebo do vařené rýže.

Křen - lze použít k ochucení salátů (listy) nebo na přípravu omáčky (kořen). Má vysoký obsah vitamínu C.
COOP tip: Nastrouhaným křenem můžete ochutit hořčici, majonézu, pomazánky nebo zálivku na saláty.

Kopr - semena i listy kopru se používají jako koření nebo aroma a do nálevu k nakládání. Používá se ke zmírnění zažívacích potíží a nadýmání.
COOP tip: Ochuťte koprem omelety nebo saláty z rajčat a okurek.

kopr

Kopřiva - listy kopřivy lze použít na polévku nebo do zeleninových pokrmů. Kopřivový čaj čistí krev a tím i celé tělo - pije se však maximálně po dobu tří týdnů.
COOP tip: Jemně nasekanými lístky kopřivy ochuťte čerstvé sýry.

Koriandr - nať koriandru se používá k drůbežímu nebo skopovému masu.
COOP tip: Pečená jablka nebo dušené hrušky budou chutnat skvěle, posypete-li je mletým koriandrem.

Libeček - se přidává do salátů ze syrové zeleniny, do polévek nebo do měkkých sýrů.
COOP tip: Semena libečku přidejte do pečiva nebo jimi posypte saláty.

libeček

Majoránka - se používá při zabijačkách, dále do polévek, ke zvěřině a luštěninám. Urychluje trávení a působí proti nadýmaní.
COOP tip: Ochutnejte placičky nebo knedlíky posypané čerstvou majoránkou.

Máta - s výraznou chutí a vůní mentolu se hodí do nápojů, dortů, mletých mas a pomazánek. Zmírňuje nadýmání a žaludeční neurózu.
COOP tip: Najemno nakrájené lístky máty posypte přes nové brambory polité máslem. Neobvyklou přílohu k masu vytvoříte obalením banánu nebo jablka v najemno nakrájené mátě a jejich opečením na másle.

majoránka

Meduňka - má citronové aroma, používá se při přípravě dezertů, ovocných salátů a míchaných nápojů. Uklidňuje, snižuje krevní tlak, mírní migrénu a pomáhá při nespavosti.
COOP tip: Vyluhováním čerstvých nebo sušených listů získáte osvěžující a uklidňující nápoj.

meduňka

Pampeliška - z jejích nejjemnějších listů můžeme připravit vynikající saláty.
COOP tip: Opláchnuté listy pampelišky zalijte vinným octem a přidejte pokrájenou a na olivovém oleji osmaženou slaninu.

Pažitka - se hodí téměř do všech pokrmů teplé i studené kuchyně. Podporuje trávení a posiluje imunitu. Obsahuje vápník, fosfor, železo a velké množství vitaminu A i C.
COOP tip: Květem pažitky posypte salát.

pažitka

Petržel - povzbuzuje chuť k jídlu a čistí krev. Čerstvá petrželka se používá na ochucení omáček, polévek, zeleninových nebo masových jídel.
COOP tip: Zkuste petrželku krátce opéct na másle a ochutit jí grilované nebo smažené ryby.

Potočnice - obsahuje hodně vitamínu C, železo a jód. Užívá se při chudokrevnosti a poruchách trávení. Listy potočnice dodají chuť salátům, polévkám, omáčkám i zelenině.
COOP tip: Vyzkoušejte listy potočnice dozdobit obložené chlebíčky.

koření

Roketa - je salátová bylina štiplavé chuti. Její semena se užívají jako náhražka hořčičného oleje.
COOP tip: Roketu narychlo upravenou v olivovém oleji podávejte horkou k těstovinám.

Rozmarýn - povzbuzuje krevní oběh, působí protizánětlivě a mírní bolesti hlavy. Rozmarýn se uplatní výborně k telecímu a jehněčímu masu.
COOP tip: Vyzkoušejte tento bylinkový špíz - na stonky rozmarýnu zbaveného listů navlékněte kousky zeleniny nebo tence nakrájeného masa a grilujte.

lahve

Řeřicha - se používá syrová na chléb s máslem, omelety, rožněná masa a do salátů. Pomáhá proti jarní únavě, snižuje horečku, povzbuzuje látkovou výměnu.
COOP tip: Pokrájejte řeřichu do vaječné majonézy nebo do pomazánek na chlebíčky.

Saturejka - se hodí jako přísada k jehněčímu a vepřovému masu, k pečeným bramborům, luštěninám a do zeleninových jídel. Podporuje trávení zvláště těžkých pokrmů.
COOP tip: Přidejte nasekané čerstvé listy saturejky do křenové omáčky.

koření

Šalvěj - se používá při přípravě vepřového a telecího masa, drůbeže a ryb. Potlačuje záněty v krku.
COOP tip: Listy šalvěje napichujte mezi kousky masa nebo zeleniny při přípravě špízů.

Šťovík - se může podávat jako příloha k masu a vaří se z něj oblíbená polévka. Listy jsou bohatým zdrojem draslíku a vitamínu A a C.
COOP tip: Mladé lístky šťovíku vmíchané do zeleninového salátu jej příjemně ochutí.

tymián

Tymián - výrazná chuť tymiánu se uplatní v luštěninových polévkách nebo v mletém mase. Tymián působí rovněž proti nadýmání, průjmům a mírní kašel.
COOP tip: Tymiánem okořeňte brambory nebo pokrmy z luštěnin.

(jm)


cara
© 2001 - 2003 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 2/2003

 Starší vydání
Zákaznický magazín 1/2003 1/2003

Zákaznický magazín 4/2002 4/2002