Osvěžení zmrzlinou není jen sladký hřích či kalorická bomba. Zmrzlina je druhem mraženého zákusku, který je považován za zdravý a výživný, neboť obsahuje mléko, ovocné šťávy a minerální soli. Zmrzliny se navíc doporučují při zánětech hrdla a dutiny ústní, při potížích s polykáním, při stavech oslabení a při nechuti k jídlu.
Historie zmrzliny
Do Evropy se tato pochutina dostala ve 13. století prostřednictvím Marca Pola a stala se delikatesou na královských dvorech. Výbornou zmrzlinou prosluly obzvláště Benátky. V Čechách se zmrzlina poprvé objevila v létě roku 1788 ve dvou pražských cukrárnách a prvním zmrzlinářům v Praze se říkalo gelatiéři. Nejchutnější výrobky ze všech měl prý na začátku 19. století cukrář Herrmann, u něhož si zmrzlinu objednávala pražská šlechta a bohatí měšťané. Herrmann zmrzlinu dodával také do bufetu Stavovského divadla, kde šla o přestávkách dobře na odbyt. Netrvalo proto dlouho a zmrzlina přestala být výsadou pouze bohatých. Časem se prodávala již ve všech pražských cukrárnách. Musíme ale říci, že tehdejší porce zmrzliny bývaly bohatší než ty dnešní plněné automatem do oplatkového kornoutu. V osmdesátých letech 19. století pak vyjely do pražských ulic první zmrzlinářské vozíky. Byly na dvou kolech a táhli je a obsluhovali prodavači v bílých dlouhých zástěrách se zvoncem v ruce. Tahle zmrzlinářská romantika už však bohužel z našich ulic navždy vymizela. Ale řekněte sami - nebylo by pěkné, kdyby vám přímo pod okny dnes zazvonil zvonec a vy jste zase mohli vyběhnout k vozíku plnému zmrzlých dobrot?
Druhy zmrzlin
Podle technologie přípravy rozlišujeme dva druhy zmrzlin - zmrzlinu na bázi mléka (obsahuje cukr a smetanu a je tudíž krémová a hladká) a zmrzlinu na bázi vody (obsahuje vodu, ovoce a cukr). Mléko obsažené ve zmrzlině je zdrojem plnohodnotných bílkovin, které náš organismus může využít stejně jako mléko z jiných mléčných výrobků k růstu a stavbě tkání, jako zdroj vápníku a fosforu. To je důležité hlavně u dětí, které často nechtějí pít mléko. Zmrzlina je také zdrojem vitaminu B.
Zmrzliny se dále dělí na
impulsní zmrzlinu - jednoporcové balení pro okamžitou spotřebu,
zmrzlinu v rodinných baleních - např. vaničky o velikosti 1 litr
a zmrzlinu pro gastronomii - velkoobjemové balení k porcování buď do kornoutů (konzumace na ulici) nebo do pohárů (cukrárny a restaurace).
Zmrzlina a Češi
Zatímco v USA, kde zmrzlina je standardní součástí jídelníčku a každý pátý konzument se o ni dělí se svým psem nebo kočkou (roční spotřeba zmrzliny v Americe je neuvěřitelných 27 litrů na osobu), v České republice je to pouze asi 5 až 6 litrů zmrzliny ročně. Spotřebou se sice řadíme k největším konzumentům v rámci středoevropského regionu, ale ve srovnání se západoevropským trhem je to stále o 3 litry méně, než činí průměr. Na čelním místě ve spotřebě zmrzlin v Evropě stojí zdánlivě paradoxně severská země Švédsko a naopak spotřebu nižší než 1 litr na osobu a rok má Turecko.
Nejoblíbenější ze zmrzlin u nás je vanilková, čokoládová a jahodová. V posledních letech narůstá obliba rodinných balení. Polovinu rodinných balení tvoří takzvané dorty, mezi nimiž se dlouhodobě drží český fenomén - polárkový dort.
Pro zmrzlinový trh nejenom u nás je typická sezónnost. Prodej zmrzliny totiž silně závisí na počasí, zejména u takzvané impulsní zmrzliny, jako jsou nanuky a kornouty.
Zmrzlinové trendy
Přestože čeští lidé zůstávají povětšinou konzervativní, začínají se i u nás prosazovat novinky jak chuťové, tak i z hlediska balení. Do popředí zájmu se dostávají zejména jogurtové varianty zmrzlin. To ovšem není nic proti tomu, co nás ještě čeká v budoucnu. Třeba v Japonsku si již dnes můžete pochutnat například na zmrzlině kaktusové, zeleninové nebo rybí.
Zmrzlinové poháry
Poháry mohou být zmrzlinové, ovocné, nebo i s malým množstvím alkoholických nápojů. Připravujeme je nejenom pro různé slavnostní příležitosti, ale i pro zpestření všedního dne. Stačí si pořídit oblíbenou příchuť vaší zmrzliny v rodinném balení (jednolitrových vaničkách) a pak již jen postupovat podle následujících receptů:
1. Samba
2 kopečky ovocné zmrzliny, 1 kopeček vanilkové zmrzliny, ovoce (ananas, broskev, třešně) a šlehačka.
Do pohárku dáme kopečky zmrzliny. Zasypeme je ovocem a ozdobíme šlehačkou.
2. Lesní víla
1 kopeček ovocné a vanilkové zmrzliny, borůvky, jahodová poleva, šlehačka a oplatka.
Do pohárku nasypeme borůvky a poklademe kopečky zmrzliny. Přidáme šlehačku a opět borůvky. Nakonec dozdobíme oplatkou.
3. Zmrzlina s malinami
3 kopečky vanilkové zmrzliny, maliny, ovocná poleva a oplatka.
Kopečky vanilkové zmrzliny zasypeme malinami a přelijeme polevou. Završíme oplatkou.
4. Bílá kněžna
3 kopečky meruňkové zmrzliny, meruňky a bílý jogurt.
Do vysokého pohárku střídavě pokládáme pokrájené meruňky s kopečky zmrzliny a zaléváme jogurtem.
5. Hroznové osvěžení
3 kopečky ovocné zmrzliny, ovoce (kiwi, ananas, broskev a červené hroznové víno), šlehačka a hořické trubičky.
Nakrájíme ovoce a na něj navršíme kopečky zmrzliny. Ozdobíme šlehačkou a zapíchneme trubičky.
6. Harmonie
1 kopeček vanilkové a čokoládové zmrzliny, banán, šlehačka, čokoláda a oplatka.
Nakrájíme banán na kolečka, přidáme kopečky zmrzliny a posypeme nastrouhanou čokoládou. Ozdobíme šlehačkou a přidáme oplatku.
7. Tutti Frutti
1 kopeček meruňkové, citrónové a jahodové zmrzliny, kompotové ovoce (mandarinky, třešně a ananas), jahodová poleva a oplatka.
Do pohárku dáme kopečky zmrzliny, přidáme ovoce a zalijeme polevou. Dozdobíme oplatkou.
8. Ořechová pochoutka
1 kopeček ořechové, pistáciové a čokoládové zmrzliny, vlašské a pistáciové oříšky, šlehačka a oplatka.
Na vyloupané vlašské a pistáciové oříšky dáme kopečky zmrzliny. Přidáme šlehačku posypanou sekanými pistáciemi. Na závěr zapíchneme oplatku.
Blesková ovocná zmrzlina
400g mraženého ovoce, 2 lžíce cukru, 1 lžička citrónové šťávy a 150ml neslazeného kondenzovaného mléka.
Všechny přísady postupně dáváme do mixéru až vytvoříme hladkou hmotu. Naléváme do vysokých pohárů a ihned podáváme.
Pohár s ovocem a čokoládou
2 porce: 200 g jahod, 2 lžíce griotky, 2 porce čokoládové zmrzliny, 2 porce šlehačky a čokoláda.
Do pohárů rozdělíme jahody a zalijeme likérem. Přidáme zmrzlinu, ozdobíme šlehačkou a posypeme nastrouhanou čokoládou.
Domácí medová zmrzlina
4 porce: 2 žloutky, 2 lžíce cukru, 2 lžíce tekutého medu, 250 ml šlehačky, 1 bílek a 1 balíček nakrájených mandlí nebo ořechů.
Z jednoho bílku ušleháme sníh, potom ušleháme šlehačku a dáme do lednice. Utřeme žloutky s cukrem (až se cukr rozpustí), přidáme med a zašleháme. Potom přidáme 1/2 šlehačky a zvolna promícháme. Dáme zbytek šlehačky, sníh z bílku, ořechy a opatrně promícháme. Nalijeme do plastové vaničky a uložíme na dvě hodiny do mrazničky. Potom ještě jednou promícháme a vrátíme zpět na další tři hodiny do mrazničky.
Tato stránka vznikla ve spolupráci s firmou Schöller. |