www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 3/2000
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Nápoj básníků a
mudrců

*Španělská kuchyně
*Rybářské žně
*Zelenina a její přednosti
*Gastronomické výstavy
*Co možná nevíte...
*Vonící zvěřina
*Lesní romance
*Rady od plotny
*V tej naší aleji, švestky
se válejí...

*Koření pod
drobnohledem

*Ovesné vločky
*Sušení ovoce
*Bylinkové octy
*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Bylinkové octy
Bylinkové octy jsou vlastně ovocné octy, kořeněné různými bylinkami. Mnozí naši turisté si je přivážejí ze zahraničí, protože na našem trhu nejsou příliš k mání. Ovocné octy jsou totiž jemnější a lahodnější než běžně prodávaný ocet. Pokud nás některý zahrádkář obdaří ovocným octem vlastní výroby, uděláme si bylinkový ocet sami.

V kuchyni nejčastěji používáme některý z těchto tří druhů octa: bílý destilovaný, vinný nebo jablečný ocet. Zatímco bílý destilovaný a vinný ocet obsahují substance kyseliny acetonové, kterébylinkové octy zabraňují správné asimilaci potravy a nepůsobí v těle nejlépe, čistý jablečný ocet na rozdíl od nich obsahuje kyselinu maleinovou, která je přírodní, organickou součástí jablek a podílí se na snadnějším trávení. Navíc má jablečný ocet vysoký obsah draslíku, který se lehce váže například s vápníkem, sodíkem, hořčíkem a dalšími důležitými prvky v těle. Kvalitní jablečný ocet bývá vyroben z celých jablek, nikoliv například jen z jaderníků či slupek. Ochucené octy se používají především k okyselení salátů, ale i při přípravě jiných pokrmů - omáček, majonéz, dresinků apod. I v případě, že nebudete mít k dispozici pravý ovocný ocet, všechny druhy aromatizovaného octa si podle následujících návodů můžete připravit i z octa, který v domácnosti běžně používáte.

Estragonový

Do lahvičky octa vložíme 1 - 2 snítky estragonu, dobře opláchnutého a oschlého. Přidáme kousek omyté citronové kůry. Ochucujeme jím zeleninové saláty, majonézy.

Bazalkový

Do lahvičky ovocného octa vložíme několik větviček opláchnuté a oschlé bazalky. Doplníme 2 až 3 stroužky oloupaného česneku. Hodí se na zeleninové saláty, do čočky, fazolí.

Bylinkový

Do 4litrové sklenice dáme 30 g celerové natě, 30 g estragonu, 40 g bazalky, 20 g tymiánu, 1 stroužek česneku, 12 tabletek sacharinu, zalijeme 2 litry 8% ovocného octa, sklenici povážeme a necháme 14 dní vyluhovat. Potom ocet přecedíme přes plátno a uložíme v uzavřených lahvích nebo sklenicích. Používáme jej ke kořenění salátů, ale také jako nálev na houby, které potom sterilujeme.

bylinkové octy

Šafránový

Má žlutou barvu - špetka šafránu se nechá 14 dní uležet v 1 litru ovocného octa.

Koprový

Do skleničky vložíme snítku mladého kopru a doplníme několika kolečky mladé cibule. Chutná výborně s okurkovým salátem, ale i v jiných zeleninových salátech či v houbové polévce.

Saturejkový

Do skleničky s vloženou snítkou saturejky přidáme několik rozdrcených jalovčinek. Hodí se k luštěninám, ochucujeme jím omáčky "na divoko".

Rybízový

Do 1 l ovocného octa dáme 1/4 až 1/2 kg rozmačkaného rybízu, necháme týden ustát a přecedíme (možno i převařit, aby byl trvanlivější). Přidává se do limonád.

Citronový (pomerančový)

Kůra ze čtyř citronů (pomerančů) se pokrájí, přelije 1 litrem octa a 10 dnů se nechá stát.


cara
© 2000 - 2001 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 3/2000