www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 3/2000
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Nápoj básníků a
mudrců

*Španělská kuchyně
*Rybářské žně
*Zelenina a její přednosti
*Gastronomické výstavy
*Co možná nevíte...
*Vonící zvěřina
*Lesní romance
*Rady od plotny
*V tej naší aleji, švestky
se válejí...

*Koření pod
drobnohledem

*Ovesné vločky
*Sušení ovoce
*Bylinkové octy
*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Španělská kuchyně
Je pro Středoevropana stejně tak zajímavá jako celá země, která je z jedné strany obklopena Atlantickým oceánem a z druhé Středozemním mořem, oddělena úzkou úžinou od afrického kontinentu. I přes vliv francouzské a italské kuchyně má ta španělská svůj výrazný, vlastní ráz. Dost využívá cibule, česneku, voňavého šafránu a sytě červených pálivých paprik. Můžete si pochutnat na výborné drůbeži, vyzrálém a šťavnatém hovězím, které bývá často doplněné mnoha chutnými saláty, dochucenými bylinkovou pikantní zálivkou. Kuchaři při přípravě pokrmů hojně využívají rajčat, cibule, olivového oleje a vína. Maso se připravuje na roštu anebo dušené se zeleninou a rýží.

Španělské moučníky jsou velmi sladké, zde je zřejmý arabský vliv. Kanduje se snad všechno ovoce, někdy i zelenina. Turrony jsou populární kostičky z vařeného nebo zkaramelizovaného cukru s ořechy, praženými mandlemi, dochucené medem či vanilkou. Po vychlazení a usušení se konzumují jako bonbóny.

španělská kuchyně

Španělé si potrpí na dobré nápoje. Ke snídani se vaří čokoláda, kterou sem kdysi dávno přivezli dobyvatelé z Mexika. Podává se v malých šálcích, smetanově zahoustlá, dochucená mlékem se skořicí. Podává se ale také hořká s mlékem a cukrem zvlášť.

Slavná grenadina je sytě červený chladný nápoj z čerstvých granátových jablek. Podává se ve vysokých sklenicích a dolévá se dobrou ledovou vodou.

Marináda SPANIEN

5 plátků uzené makrely, 100 g paprikových lusků, 50 g kaparů, 100 g rajčat, 100 g oleje, kopr, 5 černých oliv, 5 zelených oliv, 50 g sterilovaných perlových cibulek, sůl, pepř, česnek, cukr, paprika, kari koření, ocet.
Z oleje, soli, pepře, plátků česneku, octa, papriky, kari koření, jemně krájeného kopru a malého množství cukru připravíme zálivku, do které vložíme na nudličky nakrájené paprikové lusky, kapary, spařená oloupaná a na nudličky nakrájená rajčata, plátky černých a zelených oliv a malé sterilované cibulky. Touto marinádou přeléváme vykostěné a kůže zbavené makrely.

Španělská směs z uzených ryb

150 g uzené makrely, 150 g uzeného tuňáka, 150 g kamenáče, 150 g uzeného lososa, vinný ocet, 100 g oleje, 5 plněných oliv, 5 černých oliv, 100 g sterilovaných cibulek, koření kari, cukr, pepř.
Do mísy vložíme všechny druhy ryb, které jsme zbavili kůže, kostí a nakrájeli na kousky. Rovněž tak cibulky a na plátky nakrájené olivy. Na oleji zlehka osmahneme koření kari, zastříkneme octem, přidáme sůl a malé množství cukru. Zchladlou marinádu nalijeme na směs ryb a zeleniny. Zlehka zamícháme a necháme 24 hodin uležet. Podáváme dobře vychlazené s chlebem nebo pečivem jako předkrm nebo jako doplněk studené večeře.


cara
© 2000 - 2001 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 3/2000