www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 3/2000
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Nápoj básníků a
mudrců

*Španělská kuchyně
*Rybářské žně
*Zelenina a její přednosti
*Gastronomické výstavy
*Co možná nevíte...
*Vonící zvěřina
*Lesní romance
*Rady od plotny
*V tej naší aleji, švestky
se válejí...

*Koření pod
drobnohledem

*Ovesné vločky
*Sušení ovoce
*Bylinkové octy
*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Ovesné vločky
V české kuchyni jsou neprávem opomíjeny ovesné vločky, které jsou vysoce hodnotnou potravinou pro svůj obsah  bílkovin a množství tuků. Také minerální látky a především vitamín B vyhovují zdravé výživě a udržují dobrou kondici. Přitom jsou ovesné vločky lehce stravitelné. Vyrábějí se loupáním ovsa z napařovaných obilek. Obsahují průměrně 66,5% sacharidů, 14,4% bílkovin a 6,8% tuku. Právě kvůli vysokému obsahu tuku se nedají dlouho skladovat, aby nežlukly.

Oves je ze všech obilnin nejmladší. Starověké kulturní národy ho neznaly. V době bronzové se na polích vyskytoval více méně jako plevel. Teprve v raném středověku jeho přednosti objevili Slované, od nichž zkušenosti převzali Germáni a Keltové. Dnes se ve střední Evropě pěstuje až kolem 50 druhů ovsa. Ovesné vločky zůstaly doposud denní stravou např. ve skandinávských zemích a ve Švýcarsku.

ovesné vločky

Řada lidových léčitelů oves upřednostňuje nejen jako potravinu, ale také jako lék. Co do výživné hodnoty se mu hned tak nic nevyrovná. Kdo chtěl být silný a vytrvalý, jedl hodně jídel připravovaných z ovsa. Zřejmé jsou i účinky při krčních, prsních i žaludečních chorobách, při vnitřních horečkách, při léčbě kožních ekzémů atd.

Oves byl doporučován jako znamenitá potrava i lék pro zdravé i rekonvalescenty, pro děti i dospělé. Na rozdíl od jiných obilných výrobků mají účinek mírně projímavý.

Ovesné vločky se nevyznačují žádnou charakteristickou příchutí, a proto se velmi dobře hodí k přípravě jídel slaných i sladkých. Využití je mnohostranné. Při delším používání v kuchyni samy hospodyňky přijdou na nejrůznější kombinace ovesných vloček. Použijeme je všude tam, kde chceme upravit jednoduchý, dobrý, výživný a lehce stravitelný pokrm.

ovesné vločky

Nejčastěji jsou používány jako zavářka do polévek, ale vynikající jsou pro přípravu nejrůznějších kaší, nádivek, karbanátků, sekaných (kam je přidáváme namísto máčených žemlí), svítků, obalujeme v nich pokrmy určené ke smažení namísto ve strouhance, opražené vločky používáme k posypávání pokrmů místo sýra. Také je přidáváme do různých zeleninových pokrmů - jednak tím pokrm nastavíme, jednak lépe drží pohromadě, nerozpadá se. Stejně tak ovesné vločky lze využít k přípravě sladkých moučníků, sušenek, koláčků, lívanců, sypeme jimi také povrch pečiva. Jemně mleté vločky nahradí i mouku. Z pražených ovesných vloček jsou nejlepší oříškové zákusky. Jsou součástí různých přesnídávkových směsí "müsli", chutnají zasyrova jako vložka do jogurtů atd.

Příprava ovesných vloček

Vločky se mají před vařením asi půl hodiny máčet, abychom potom zkrátili dobu vaření. Máčíme je do vody, které dáme tolik, kolik mohou vločky do sebe pojmout. Vaříme je 20 až 40 minut.

Vločky, které zaváříme na kaši, přebereme a zaváříme buď do slané vody, zeleninového či masového odvaru (jako vložku do jiných jídel), nebo do mléka či slabě osolené vody (na přípravu samostatného pokrmu).

musli tyčinky

Upražíme-li vločky na sucho na pánvi s několika pokrájenými ořechy nebo burskými oříšky, máme výborné sypání na vařené moučníky. Nejlepší náhradou oříšků do pečiva a sladkých zákusků jsou ovesné vločky opražené na pánvi se lžící cukrové krupice. Opraženými vločkami s cukrem a tukem sypeme škubánky, vařené těstoviny, sladké kaše, ovocné knedlíky, vdolečky atd.

Všechny polévky můžeme zahustit místo jíškou ovesnými vločkami. Na osobu počítáme 1 lžíci.

Výborné jsou například ovesné vločky nevařené, namočené přes noc asi do 6 lžic vody. Před podáním do nabobtnalé hmoty přistrouháme jablko nebo přidáme jahodový džem, zředíme trochou mléka, osladíme podle chuti medem nebo cukrem, můžeme přidat i trochu citronové šťávy.

Pokud máte rádi makovou nádivku do buchet a koláčů, i tady lze dobře využít hrst mletých vloček, které smícháme s mletým mákem a společně uvaříme v mléce, osladíme. Mák nabude a je velmi chutný.


cara
© 2000 - 2001 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 3/2000