www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 3/2000
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Nápoj básníků a
mudrců

*Španělská kuchyně
*Rybářské žně
*Zelenina a její přednosti
*Gastronomické výstavy
*Co možná nevíte...
*Vonící zvěřina
*Lesní romance
*Rady od plotny
*V tej naší aleji, švestky
se válejí...

*Koření pod
drobnohledem

*Ovesné vločky
*Sušení ovoce
*Bylinkové octy
*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Rady od plotny
Kolečka banánů na dozdobení pokrmů nezhnědnou, kapneme-li na ně citronovou šťávu.

Ryby na smažení neobalujeme předem, ale až těsně před přípravou jídla. Jinak těstíčko zvlhne a při smažení z porcí opadává. Smažená ryba bude křehčí, když ji před obalením namočíte do slaného mléka.

párky

Jak poznáme, zda už je ohřívaná uzenina dostatečně prohřátá? Když ode dna varné nádoby vyplave k povrchu. Ohřívanou uzeninu bychom měli vkládat do teplé vody (nemá vřít). Šťavnatější a chutnější jsou však uzeniny ohřívané v páře.

Skvrny od čokolády zkuste proprat ve vodě se saponátem. Pokud nezmizí, pokapte citrónovou šťávou nebo posypte kyselinou citrónovou.

Rez z příborů odstraníme solí, do níž jsme přidali trochu citronové šťávy.

Maso v polévce solíme teprve tehdy, až voda vaří. Maso na pečení prosolíme před vložením do pekáče. Játra nebo ledvinky však solíme až těsně před servírováním, jinak ztvrdnou.

Mosazné kliky či rady2.jpgštítky na dveřích čistíme kašičkou z octa a soli. Směs naneseme hadříkem, necháme zaschnout a poté bez namáčení důkladně přeleštíme.

Bábovkové těsto zlehčíme přidáním lžíce rumu, koňaku, nebo jiného destilátu.

Dřevěná kuchyňská prkénka vyčistíme, když do nich na noc vetřeme citronovou šťávu. Ráno stačí opláchnout.

Připálenou omáčku nebo zapraženou polévku ihned přelijeme do jiné nádoby. Můžeme ji napravit povařením s chlebovou kůrkou.

Skvrny od červeného vína na oděvu či ubruse posypeme co nejdříve solí a vymneme v podmáslí nebo kyselém mléce. Čerstvá skvrna zmizí i po vyprání mýdlem ve vodě.

Zavářka z krupice snadno udělá žmolky. Poradíme si rozkvedláním krupice v trošce studené vody nebo mléka a teprve potom zaváříme.

Jíšku připravujeme rady3.jpgze stejného množství tuku a hladké nebo polohrubé mouky. Suchou jíšku (bez tuku) používáme při úpravě dietních jídel. Suchá jíška je vlastně dozlatova opražená hladká mouka. Pražíme v troubě nebo na kamenech cca 10 minut. Pozor na připálení!

Parfém nikdy nekapeme přímo na tkaniny z umělých vláken. Velmi často totiž obsahuje barvivo, které umělá vlákna přejímají a zabarvují se. Tyto skvrny pak lze těžko odstranit.

Moli ve skříních nesnášejí kromě naftalínu také čistý novinový papír, cigaretový tabák a sušenou pomerančovou kůru. Do sušených hub se moli nedají, promícháme-li houby se solí.

Květák zbavíme hmyzu, když jej na čtvrt hodiny ponoříme do slané vody. Při vaření květáku vhoďte do hrnce kousek bobkového listu. Odstraní se tím nepříjemný zápach.

Otisk přehřáté žehličky se pokusíme zachránit potíráním rozkrojenou cibulí a poté vypráním. Na bílé tkaniny použijeme roztok připravený z 1 dl vody, 1 lžičky tříprocentního peroxidu vodíku a několika kapek čpavku.

Těsto na nudle nesolíme. Osolíme až vodu, v níž je budeme vařit. Aby se hotové nudle neslepovaly, vmícháme do nich po uvaření a odkapání kousek másla.

Sýr na smažení má být lomivý, nikoli pružný - ten po tepelné úpravě získá vlastnosti gumy. Plátky nakrájíme asi centimetr silné. Vlastní smažení musí probíhat rychle, aby sýr z trojobalu nevytekl.

Chceme-li dostat z lahve poslední kapku oleje, stačí láhev na chvilku ponořit do horké vody a potom nechat vykapat.


cara
© 2000 - 2001 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 3/2000