www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 3/2000
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Nápoj básníků a
mudrců

*Španělská kuchyně
*Rybářské žně
*Zelenina a její přednosti
*Gastronomické výstavy
*Co možná nevíte...
*Vonící zvěřina
*Lesní romance
*Rady od plotny
*V tej naší aleji, švestky
se válejí...

*Koření pod
drobnohledem

*Ovesné vločky
*Sušení ovoce
*Bylinkové octy
*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Co možná nevíte...
Máslové ovoce
Rozbor 38 druhů běžně konzumovaného čerstvého ovoce (na rozdíl od sušeného) dokazuje, že k nejkaloričtějším patří avokádo (plod hruškovce Persea americana) se 163 kaloriemi na 100 g váhy. Avokádo, jež pravděpodobně pochází ze střední a Jižní Ameriky, obsahuje i vitamíny A, C, E a 2,2% proteinů.

Avokádo je hruškovité peckovité ovoce s kožovitou, zelenou slupkou. Jádro se při ideálním stupni zralosti dá snadno vyloupnout. Je lepší plod neloupat, ale rozkrojit. Pecka se snadno uvolní, když do ní zařízneme nůž a lehce jím pootočíme. Dužinu potom můžeme pohodlně vybrat lžičkou. Má krémovou konzistenci a chutná slabě po ořechách. Avokádu se také říká "máslové ovoce" nebo "pralesní margarín". To proto, že obsah avokádového oleje v plodu činí až 30%.

gastro1

Čtyřlístek pro štěstí

darovaný z lásky prý má doopravdy kouzelnou moc. Kdo z nás se občas nepokouší najít čtyřlístek při posezení v trávě... Kdoví, jak velké štěstí potkalo toho, kdo 16. června 1975 nalezl v Sioux Falls v Jížní Dakotě bílý jetel (Trifolium repens) hned se čtrnácti lístky! V každém případě je tento neobvyklý nález zaznamenán v Guinnessově knize rekordů.

Největší pokrm

Největším pokrmem na světě je velbloud pečený na rožni, který se příležitostně připravuje k beduínským svatbám. Není to pečení jen tak jednoduché. Náročná je už samotná příprava nádivky, která sestává z několika chodů. Nejprve se vařená vejce použijí jako nádivka do ryb, rybami se následně nadívají vařená kuřata, těmi zase opečený ovčí trup, který nakonec poslouží jako nádivka do samotného velblouda. No "proti gustu žádný dišputát". Ovšem na naše poměry přeci jen trochu moc pracné, co říkáte?

gastro2

Je známo,

že jídlo uklidňuje při úzkostných stavech, při různých nepříznivých situacích, u tzv. frustrací. Někdy je výrazem nedostatku životního programu, jinde je jediným potěšením. Řada lidí tloustne, když má starosti, deprese a úzkostné myšlenky v noci zahánějí mnozí jídlem, a to převážně sladkostmi. Je ovšem třeba dobře zvážit, zda "uklidňování" jídlem nezpůsobí nepříznivou situaci - obezitu, která pak bude sama zdrojem depresí, úzkostí, starostí a obtíží!


cara
© 2000 - 2001 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 3/2000