www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 3/2001
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Zdravé luštěniny
*Nápoj z plodů révy
*Rady od plotny
*Znojemské vinobraní
*Káva - aby vám chutnala
*Ze zákulisí stolování
*Červený paprikový
kečup

*Česnek
*Semletá úroda
*Houby jako koření
*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Červený paprikový kečup
Kečup má svůj původ v Číně. Před mnoha staletími to byl lák, do kterého se nakládly ryby. Oblíbili si ho především rybáři, neboť trohcu osvěžil jejich nudnou rýžovou “dietu”. Do Evropy ho počátkem 18. století přivezli kupci vracející se z Orientu. Kečup, nebo spíš a zvláště rajčatový kečup se rychle stal nejpopulárnějším tekutým kořením ve světě. Většina z nás zná tradiční rajčatový kečup. Ale chutný kečup lze připravit například i z červených paprik.

lahve s kečupem

Přísady:

2 kg červených paprik; 500 g šalotky (cibule) - oloupané; 250 g jablek, odjádřených, nahrubo nakrájených; 2 - 3 čerstvé červené chilli bez semínek, nahrubo nasekané; jeden a půl litru vody; 750 g červeného vinného (ovocného) octa; 150 g cukru; 1 lžíce soli; 1 lžíce marantové (kukuřičné) mouky;

Na vonnou kytičku:

1 větvičku estragonu, po 2 větvičkách máty, tymiánu, šalvěje a petržele, 2 proužky citronové kůry

Na sáček koření:

1 lžíce semínek koriandru, 1 lžíce celého černého pepře, 1 lžička hřebíčku

obr. 1

Postup:

Papriky opečeme nad otevřeným ohněm tak, aby povrch nezuhelnatěl (obr. 1). Asi na 5 minut je poté dáme do igelitového sáčku, aby šly lépe oloupat. Vyndáme ze sáčku a pod studenou tekoucí vodou je opatrně sloupneme (obr. 2).

obr. 2

Odstraníme semeníky a propláchneme. Takto připravené papriky, jablka, šalotku a chilli jemně nasekáme, nebo nasekáme v robotu (obr. 3).

obr. 3

Směs přendáme do kastrolu, přidáme vodu, vonnou kytičku a sáček s kořením (koření zabalené v obvazovém mulu) (obr. 4).

obr. 4

Uvedeme do varu, stáhneme z ohně a necháme asi 25 minut probublávat. Vyjmeme bylinky a koření, směs propasírujeme ve strojku nebo přes síto a výsledné pyré dáme znovu do čistého kastrolu (obr. 5).

obr. 5

Přidáme ocet, cukr, sůl, za stálého míchání uvedeme do varu a na mírném ohni vaříme 1 až 1 a 1/2 hodiny, dokud se obsah nesvaří cca na polovinu. Marantovou mouku a trochu octa smícháme na pastu a přidáme do vzniklé omáčky (obr. 6). Vaříme další jednu až dvě minuty, dokud směs lehce nezhoustne.

obr. 6

Hotový kečup plníme do horkých lahví, uzavřeme a ještě sterilujeme 20 až 25 minut. Necháme vychladnout. Použít lze okamžitě po vychladnutí, ve sterilovaných, dobře uzavřených lahvích obsah vydrží až 2 roky.

grilovaná červená parmice s kečupem
Červený paprikový kečup s grilovanou červenou parmicí. Je to vynikající.


cara
© 2001 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 3/2001

 Starší vydání
Zákaznický magazín 2/2001 2/2001

Zákaznický magazín 1/2001 1/2001