Potřebujeme-li do určitého jídla skutečně jemně nakrájenou cibuli, vezmeme raději menší, která má tenké vrstvy. Před krájením se navíc přesvědčíme, je-li nůž dostatečně ostrý.
Pečeme-li malé množství masa nebo moučníků, využíváme remosku, ve které se pokrm rychleji a stejnoměrněji připraví a s menším množstvím spotřebované energie.
Brambory vařené ve slupce se lépe loupou, když je po uvaření přelijeme studenou vodou. Oloupané brambory nenecháváme dlouho na vzduchu - snižuje se tím vitamin C.
Dnes už sice můžeme koupit různé přípravky, kterými nastavíme masitou šťávu, ale nemusíme je mít vždy po ruce. Pak si poradíme: Opečené maso vyjmeme z pánve, uložíme na teplé místo a do zbylého tuku nasypeme lžíci strouhanky. Opečeme ji, rozředíme vývarem a ochutíme sójovou omáčkou, jindy třeba citronovou šťávou nebo vínem. Vhodný je rovněž rajský protlak nebo kysaná smetana či bílý jogurt. Šťávu vždy ještě krátce povaříme.
Čokoládové moučníky pečeme zvolna. Jinak nenakynou a snadno se připálí.
Pražená mouka se používá na zahuštění polévek a omáček, protože pak mají jemnější chuť a jsou lépe stravitelné než zahuštěné jíškou. Mouku pražíme zvolna v troubě nebo na kamnech na suché, čisté pánvi nebo na plechu. Praží se do světlehněda.
Mozeček zbavíme vrchní blány, když jej vložíme do studené vody, kterou pozvolna ohříváme, až se vrchní blána a žilky dají snadno odstranit. Potom vložíme mozeček do čisté vody, kterou zvolna ohříváme, aby byla vlažná. Tak se mozeček vybělí.
Hlávkový salát uchováme 2 až 3 dny čerstvý, když jej dáme do kameninové nádoby, přikryjeme ji a postavíme do chladné místnosti. Nebo můžeme naplnit větší mísu vodou a do ní vložíme salát kořenem nahoru. Salát zbytečně nemačkáme, protože rychle uvadá a ztrácí na vzhledu. Pokud možno ale salát zpracováváme hned po zakoupení či utržení na záhonu.
Zbyly vám vařené těstoviny? Druhý den je můžete například osmahnout na pánvi na kousku tuku s třeným česnekem. Opepříme, přidáme kečup a promícháme s jogurtem. Jindy můžeme zbylé nudle, flíčky nebo jiné těstoviny osmažit s pokrájenou slaninou, uzeninou, podušenými houbami či zeleninou. Povrch sypeme strouhaným sýrem a podáváme se zeleninovou oblohou. Běžně lze těstoviny ohřívat jako knedlíky v páře nebo v mikrovlnné troubě v mikroténovém sáčku.
Vydatnost oběda nebo večere snížíme například přidáním lžičky hořčice (u pokrmů, kde je to chuťově vhodné). Odborníci tvrdí, že již 3 gramy hořčice zvýší výměnu látek v těle. |