www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 3/2002
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Houby v našich lesích
a jejich konzervace

*Trojjedinost keramika
Ivana Hostaši

*In vino veritas
*In vino veritas II.
*Čajový obřad
*Japonská kultura
v kuchyni - Yakitori

*Rychlé a pro štíhlou
linii

*Město Tábor, Muzeum
Kodet, Kristian a ti druzí

*Studentský život,
studentské menu

*Zvěřinové hody v naší
kuchyni

*Mléko a mléčné výrobky
*Ischia - italská dovolená
*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Rychlé a pro štíhlou linii
Rychlá burgundská šunka
1 cibule, 1 svazeček zeleniny na polévku, 1/2 lžíce másla, 1 balení sušených žampionů, 400 ml suchého červeného vína, 1 bobkový list, 2 hřebíčky, 1 lžička zrníček koriandru, 1 lžíce rajčatového protlaku, 2 tlusté plátky vařené šunky.

burgundská šunka

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Omyjeme zeleninu na polévku a nakrájíme ji na velmi malé kousky.

V hrnci rozpálíme máslo a na středním plameni na něm smažíme kostičky zeleniny cca 3 min. Přidáme houby, červené víno a koření a vaříme 5 min. na prudkém plameni. Hrnec odstavíme z plotny a odstraníme bobkový list a hřebíčky. Zeleninu na jemno rozmixujeme, přimícháme rajčatový protlak a směs opět ohřejeme.

Plátky šunky podélně rozpůlíme a ohříváme je v omáčce 3 - 4 min. na mírném plameni, přikryté poklicí. Rozdělíme na talíře a polijeme omáčkou. Jako příloha se hodí bramborová kaše a brokolice.

Jehněčí kotlety na ratatouille
8 jehněčích kotlet (můžeme nahradit vepřovými), sůl, černý pepř, 1 malý lilek, 1 středně velká cuketa, 1 červená a 1 zelená paprika, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1/8 l masového vývaru, 2 bobkové listy, 1 lžička rozmarýnu, 200 g nakrájených rajčat.
Kotlety osušíme kuchyňským papírem, osolíme a opepříme. Omyjeme a očistíme zeleninu, lilek a cuketu nakrájíme na plátky, papriky a cibule na proužky, česnek na jemno nasekáme. Troubu rozehřejeme na 75°C.

Na pánvi rozpálíme olej a na prudkém plameni na něm smažíme kotlety 2 min. po každé straně, vyjmeme a uchováváme v troubě teplé.

zelenina

Lilek, cibuli a česnek dusíme na oleji na středním plameni 6 min., poté přidáme papriku, cuketu, přilijeme vývar, osolíme, opepříme a okořeníme bobkovým listem a rozmarýnem. Dusíme přikryté poklicí na mírném plameni 15 min. Přidáme rajčata, krátce ohřejeme. Kotlety podáváme na ratatouille.

Kuře s citronovými bramborami
750 g vařených brambor, 60 ml drůbežího vývaru, 2 lžíce bílého vína, 2 - 3 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce vinného octa, sůl, černý pepř, 4 lžíce olivového oleje, 4 kousky kuřecích prsíček, 1 lžička sušené šalvěje.
Brambory nakrájíme na silné plátky. V hrnci přivedeme do varu vývar spolu s vínem, přidáme brambory, ohřejeme je, hrnec sejmeme z plotny a přimícháme ocet, 2 lžíce oleje, citronovou šťávu, sůl a pepř.

zelenina

Kuřecí prsíčka podélně rozřízneme, tím získáme 2 tenké řízečky. Mírně naklepeme plochou stranou paličky na maso. Řízečky posypeme šalvějí, na pánvi rozpálíme zbylý olej a na prudkém plameni smažíme kuřecí řízečky 1 min. po každé straně. Osolíme, opepříme a podáváme s bramborami.

Krůtí medailonky se špenátovými placičkami
400 g krůtích medailonků, černý pepř, 1 středně velká cibule, 2 stroužky česneku, 300 g mraženého listového špenátu, 2 vejce, sůl, muškát, 1 lžíce másla, 100 ml suchého bílého vína, 200 ml drůbežího vývaru, 2 lžíce smetany.

krůtí medailonky

Medailonky osušíme a opepříme. Troubu rozhřejeme na 75°C. Oloupeme a na kostičky nakrájíme česnek a cibuli a spolu se špenátem vaříme podle údajů na balení. Poté vyjmeme a necháme okapat. Smícháme s vejci, solí a muškátem. V pánvi rozpustíme máslo a na středním plameni tvoříme lžící na pánvi placičky ze špenátové směsi a smažíme je 4 min. na každé straně, osolíme a rovněž uchováme teplé v troubě. Šťávu, která zůstala po smažení, smícháme s bílým vínem, přilejeme vývar a vaříme 3 minuty na prudkém plameni. Poté přimícháme smetanu, osolíme a opepříme. Medailonky spolu s placičkami upravíme na talíř a zalijeme šťávou.


cara
© 2001 - 2002 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 3/2002

 Starší vydání
Zákaznický magazín 2/2002 2/2002

Zákaznický magazín 1/2002 1/2002