www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 3/2002
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Houby v našich lesích
a jejich konzervace

*Trojjedinost keramika
Ivana Hostaši

*In vino veritas
*In vino veritas II.
*Čajový obřad
*Japonská kultura
v kuchyni - Yakitori

*Rychlé a pro štíhlou linii
*Město Tábor, Muzeum
Kodet, Kristian a ti druzí

*Studentský život,
studentské menu

*Zvěřinové hody v naší
kuchyni

*Mléko a mléčné výrobky
*Ischia - italská dovolená
*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Studentský život, studentské menu
Možná, že po přečtení podtitulu - Zvonek zvoní, škola začíná... - namítnete, že ta píseň vám utkvěla v paměti úplně jinak a na vlnách rozhlasu bývá slyšet hlavně koncem června před začátkem prázdnin. V době, kdy dostáváte do rukou váš zákaznický magazín, už však nejoblíbenější období školy - prázdniny - skončilo a žáci opět usedají do školních škamen, aby pokračovali ve svém vzdělávání.

polévka

Mnozí z nich po završení základního nebo středního vzdělání odcházejí často z domova do jiného města za dalším studiem podle svého výběru. Je to pro ně důležitá životní změna, kdy opouštějí staré přátele, domov, sourozence a rodiče. Nacházejí přátele nové, většinou spřízněné stejnou volbou školy a získávají nový domov, i když provizorní. Získávají mnohem více svobody a musejí se vyrovnávat s mnohem větší mírou osobní zodpovědnosti.

Mladé slečny a mladí pánové se stěhují do internátů, kolejí nebo privátů. Zařizují si své první samostatné příbytky tak, aby jim vyhovovaly a oni se v nich cítili příjemně jak při studiu, tak při odpočinku.

Maminky zůstávají doma a čekají o víkendech na své odrostlé děti, aby jim nad jejich oblíbenou domácí kuchyní vyprávěly o svých dojmech, úspěších i starostech.

Studentský život je veselý, a pokud není zkouškové období, i velmi bezstarostný. Kromě historických památek nově objeveného města se studenti seznamují i s různými druhy restauračních zařízení, ve kterých se odehrává jejich společenský život. V těchto prostorách se věnují nežli stravování spíše dodržování pitného režimu. Stravovat se pravidelně v restauracích je pro většinu studentského národa (a nejen studentského) finančně velmi náročné. Ve školním roce se studenti a studentky většinou stravují v menzách a školních jídelnách.

selská omeleta

Příprava večeře se tak stává ve dnech, kdy dojdou zásoby z domova, životní výzvou pro každého mladého člověka, který opustil teplo domova a chlad příjemně iluminované domácí ledničky. Ne každý mladík či slečna ovládající různé hudební styly, surfující na internetových stránkách různých žánrů, nebo živě diskutující o současném zákonodárství si umí také uvařit večeři, případně snídani nebo oběd.

Proto jsme zařadili studentské menu pro ty, kteří začínají poznávat, jaké to je žít si svůj život na vlastní noze, mít na to, netrpět hlady a v tom lepším případě si ještě pochutnat.

Špagety s ochucenou rajčatovou omáčkou
Špagety, loupaná rajčata v konzervě, olej, cibule, česnek, bazalka, 50 g šunky, 50 g tvrdého sýra

špagety

Špagety uvaříme v dostatečném množství vody. Návod, jak vařit špagety, je na každém balíčku. Prolijeme troškou oleje, aby se nelepily. Nakrájíme nadrobno cibuli a osmahneme ji v hlubší pánvi nebo kastrolu. Přidáme nadrcená oloupaná rajčata a na kousky nakrájené tři stroužky česneku a vaříme za občasného promíchání asi 10 - 15 minut. Nakonec přidáme bazalku a nadrobno pokrájenou šunku, opět promícháme. Špagety podáváme na talíři přelité omáčkou a posypané jemně nastrouhaným sýrem.

Selská omeleta
2 - 3 brambory, 1 - 2 vejce, olej, sůl, petržel, kečup
Oloupeme brambory, nakrájíme asi na 3 mm plátky. Na pánvi rozpálíme olej, naklademe na ni kolečka brambor a mírně osmahneme z obou stran.

selská omeleta

Na osmažené brambory klepneme 1 - 2 vejce. Osolíme a ozdobíme petrželkou a dochutíme kečupem.

Můžeme přidat ještě cibuli, hrášek nebo další zeleninu.

Vaječné topinky
Několik krajíců chleba (může být i tvrdší), 2 vejce, sůl, sušená petrželová nať, olej, kečup

vaječné topinky

Vejce rozšleháme, osolíme a přidáme do nich usušenou petrželku. Na pánvi rozpálíme olej. Krajíce chleba obalíme v rozšlehaném ochuceném vejci a dáme na pánev. Osmahneme po obou stranách a podáváme s kečupem. Můžeme konzumovat jako snídani, večeři a v případě nouze i jako oběd.

Čočka nakyselo
300 g čočky, sůl, 60 g sádla, 1 větší cibule, ocet

čočka nakyselo

Přebranou čočku opereme a namočíme do studené vody. Druhý den v téže vodě uvaříme do měkka. Na polovině sádla osmažíme cibulku přidáme ji k čočce a podlijeme trochou vody. Pozor, nesmí být příliš řídká. Čočku okyselíme a omastíme. Podáváme se sázenými nebo natvrdo uvařenými vejci nebo s uzeninou a kyselou okurkou.

Zelňačka s uzeninou
1 sklenice zelí, olej, sůl, ocet, kmín, česnek, majoránka, paprika, 100 g uzeniny (párek, gothaj, anglická slanina), 3 větší brambory, 1 velká cibule, smetana

zelňačka

V tlakovém hrnci zpěníme na oleji cibulku. Přidáme za stálého míchání nakrájenou uzeninu, nakrájené brambory. Po krátkém dušení lehce podlijeme a přidáme koření (papriku, kmín, česnek, majoránku). Po pěti minutách přidáme zelí ze sklenice a necháme vařit, dokud zelí nezměkne. Přilijeme smetanu a mírně povaříme. Podáváme s chlebem nebo pečivem.


cara
© 2001 - 2002 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 3/2002

 Starší vydání
Zákaznický magazín 2/2002 2/2002

Zákaznický magazín 1/2002 1/2002