www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 2/2004
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Normy pro včelaře
*Itálie na talíři
*Recepty italské kuchyně
*Lunární kalendář Krásné
paní - červen

*Itálie - země tvaru boty
*Lunární kalendář Krásné
paní - červenec

*Třešně
*Mrkev
*Zázračná pampeliška
*Lunární kalendář Krásné
paní - srpen

*Ladislav Štaidl: Od hudby
k podnikání

*Bufetové stoly přišly
ze Švédska

*Ovoce a zelenina ve
sklenici

*Bazalka - bylinka králů
*Olivy - perly kuchyně
*Mikrovlnné trouby
*Cola teče po celé planetě
*Horoskopy Ivany Reginy
Sádlové


*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Bazalka - bylinka králů
Bazalka patří díky své vůni a chuti mezi nejoblíbenější bylinky středomořské kuchyně. Charakterizuje ji velmi aromatická a peprně nasládlá vůně. Přestože si většina lidí tuto rostlinku spojuje pouze se sušenými bylinami, které lze běžně koupit jako nasáčkované koření, začíná být velice populární i v čerstvé podobě.

bylinky

Z lepšího supermarketu si ji proto můžeme domů přinést zasazenou přímo v malém květníčku. Její listy se přidávají k rajčatům, salátům, rybám, sýrům, ale výborné jsou rovněž do těstovin a různých omáček. Navíc bazalka pročišťuje organismus, stimuluje odbourávání tuků, podporuje trávení a ulehčuje odkašlávání. Používá se i ke zklidnění bolestí hlavy, léčbě zvracení či nervového vypětí.

Rady, tipy, triky
Pokud dáváte přednost doma vypěstované bazalce, máte na výběr z mnoha druhů a odrůd. V obchodech jsou k dostání semínka drobnolistých keříčkovitých typů, ale i odrůd s velkými lžičkovitými listy. Mezi nejznámější patří Ženevská bazalka, Velkolistá zelená bazalka, Provensálská bazalka, Ararat, African Blue a jiné druhy. A nezáleží na tom, jakou odrůdu si přesně vyberete, ani na tom, bude-li vaše bazalka na zahrádce, ve skleníku či na okně v květináči. Následující rady, které vám přinášíme, se budou totiž jistě hodit každému pěstiteli této bylinky králů.

  • Pamatujte na to, že bazalka nemá ráda teplotu nižší než 10° C a vítr. Dejte ji tedy raději do květináče, ve kterém ji budete moci kdykoliv přemístit na slunečné, světlé místo. Tam se jí bude dařit nejlépe.

  • Chcete-li zasadit již předpěstované rostliny, nejprve je otužujte. Musí si zvyknout na venkovní teplotu a až teprve potom jsou připravené na sázení. Půda vhodná pro výsadbu bazalky by měla být kyprá a bohatá na humus. Nikdy by neměla zcela vyschnout.

  • Lístky bazalky se sbírají v průběhu růstu. Nejlepší aroma mají těsně před květem, a to je tudíž nejlepší doba na jejich sklizeň.

  • Čerstvá bazalka je nejchutnější, ale pozor! Nikdy ji nevařte, ale naopak přidávejte až do hotových jídel.

  • Kromě sušení můžeme bazalku zmrazit nebo naložit do octa či oleje. Nadrobno nasekanou bazalku dáme do tvořítek na led, zalijeme vodou a uložíme do mrazničky. Na závěr vaření již jen vyklepneme zmrzlou kostičku. Bazalkové octy i oleje využijeme do různých salátů a zálivek.

  • Bazalka je nejenom koření, ale rovněž léčivá bylinka, a proto je zdravé pít ji jako čaj. Příznivé účinky má na trávení, při nervozitě, nachlazení a kašli, úzkosti či špatné koncentraci. Někteří odborníci ji však zakazují podávat těhotným ženám.

  • A dobrá rada na závěr: Bazalka v květináči působí jako repelent proti hmyzu, a tudíž umístíme-li ji v létě na okenním parapetu, bude nám odpuzovat mouchy.

    bazalka

    Bazalková omáčka Pesto
    Bazalka se dá použít na dochucení mnoha pokrmů, zvlášť výtečná je však ve formě tzv. omáčky pesto, která se podává především s těstovinami. Označení pesto vzniklo z italského slova pestare, jež v překladu znamená tlouct. Původně se totiž bazalka tloukla s olejem v mramorovém hmoždíři. Dnes si tuto hotovou omáčku pořídíme buď přímo v obchodě nebo si ji můžeme připravit sami podle následujícího návodu:

    Svazek čerstvé bazalky, 1 stroužek česneku, 50 g parmazánu nebo jiného tvrdého sýra, 2 lžíce piniových (ale i jiných) oříšků, 2 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř

    Česnek oloupeme. Bazalku omyjeme, osušíme a pár snítek ponecháme stranou na ozdobu. Česnek, zbylou bazalku a parmazán nahrubo pokrájíme nebo utlučeme v hmoždíři. Spolu s piniovými oříšky a olivovým olejem rozmixujeme do omáčky, osolíme a opepříme.

    Náš tip: Pokud připravíte pesta více, nezoufejte. V dobře uzavřené nádobě totiž vydrží nej­méně dva týdny. Omáčku lze rovněž velmi dobře zmrazit a používat i v době, kdy již zásoba bazalky z naší zahrádky dojde.

  • Další recepty
    Rajská polévka s bazalkou a šlehačkou
    500 g rajčat, 2 mrkve, 2 cibule, 1 lžička rajského protlaku, 3/4 l zeleninového vývaru, 2 svazky bazalky, pepř, 3 lžíce másla, 1 šlehačka

    Rajčata nakrájíme na kousky. Mrkev očistíme, omyjeme mrkev a nahrubo ji nastrouháme. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme máslo a připravenou zeleninu na něm asi 10 minut dusíme. Vmícháme rajčatový protlak, necháme krátce zasmahnout a zalijeme zeleninovým vývarem. Polévku vaříme asi 30 minut při střední teplotě a poté ji propasírujeme jemným sítem. Opereme a osušíme bazalku, pár lístků odložíme stranou na zdobení, zbytek najemno nasekáme. Šlehačku ušleháme do polotuha a vmícháme do ní bazalku. Polévku dochutíme pepřem a podáváme ozdobenou bazalkou a šlehačkou.

    Špagety s bazalkou
    400 g špaget, sůl, 2 mrkve, 2 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, 1 velká konzerva loupaných rajčat (850 g), pepř, oregano, bazalka, mozzarella

    Špagety uvaříme v dostatečném množství osolené vody podle návodu na obalu. Šalotku a česnek najemno posekáme. Rozehřejeme olivový olej a na něm česnek a šalotku zesklovatíme. Rajčata pokrájíme a spolu s nálevem přidáme k česneku a šalotce. Osolíme, opepříme a okořeníme oreganem. Přiklopené dusíme asi 15 minut. Bazalku omyjeme a jemně posekáme a vmícháme do rajčat. Špagety vložíme do omáčky a důkladně promícháme. Mozzarellu pokrájíme na kostičky, posypeme jimi těstoviny a ihned podáváme.

    Krůtí prsa pečená na bazalce
    700 g krůtích prsou, sůl, bazalka, 2 lžíce másla, 50 g hladké mouky

    Krůtí prsa mírně nasolíme, posypeme půlkou dávky bazalky, přidáme máslo a na pekáči podlijeme vodou a pečeme do změknutí. Při pečení podléváme a potíráme máslem. Po upečení slijeme šťávu a zaprášíme moukou s druhou polovinou bazalky, povaříme. Maso nakrájíme. Podáváme s rýží nebo bramborami.

    jm


    cara
    © 2001 - 2004 COOP Centrum družstvo
    Realizace DELEX s.r.o.

    Zákaznický magazín 2/2004

     Starší vydání
    Zákaznický magazín 1/2004 1/2004

    Zákaznický magazín 4/2003 4/2003